Politika

Sve je postalo očigledno, svijet prihvatio činjenice

Privođenje osumnjičenih

Politički analitačar i urednik moskovskog Komersanta Genadij Sisojev kaže za Dnevne novine da se sada u svijetu sve više prihvata činjenica da je zaista postojao plan državnog udara u Crnoj Gori, te da su informacije i dokazi koje su objavili britanski Telegraf i Skaj njuz najbolja potvrda toga.

“Za Crnu Goru je sada najbitnije da je sve postalo očigledno. Otkriveni identitet Širokova-Sišmakova, dokumentovana svjedočenja Sinđelića i drugih učesnika planiranog puča, trojica već osuđenih na osnovu dokaza i koje je sud prihvatio, i još mnogo čega drugog, svj edoče o glavnom: u Crnoj Gori je zaista spriječen pokušaj državnog udara realnog, a ne takozvanog, što god da su govorili skeptici ili zainteresovana lica. Tu činjenicu sve više prihvataju i u svijetu, jer je teško zamisliti da bi takve zaključke neko mogao da nametne jednom Telegrafu ili Skaj njuzu. I sada je za Crnu Goru najbitnije da sazna ko je sve od njenih političkih aktera umiješan u sve ono što je trebalo da se desi u oktobru”, kazao je Sisojev, odgovarajući na pitanja DN.

Moskva neće priznati umiješanost

Sisojev smatra da se teško može očekivati da zvanična Moskva jasno i otvoreno prizna umiješanost njenih državnih organa u događaje u Crnoj Gori uoči 16. oktobra, bez obzira što dokazi o umiješanosti dvojice ruskih državljana i njihovoj povezanosti sa specijalnim službama Rusije izgledaju “dosta uvjerljivo”.

“Otkriveni identitet Eduarda Šišmakova i njegova pripadnost vojnim strukturama (u koje svakako spada i GRU) je dosta ozbiljna stvar. Međutim, to ne znači da će Moskva priznati povezanost svoje vojne obavještajne službe sa pokušajem puča u Crnoj Gori. Čak i da je Širokov Šišmakov kojim slučajem u beogradskom hotelu Slavija zaboravio legitimaciju oficira GRU, u ruskim medijima bi odmah procurila kopija ukaza o njegovom odlasku u penziju još prije pola godine. I bilo bi rečeno da je pasoš na novo ime dobio koristeći stare veze u državnim strukturama”, smatra Sisojev.

To, kako kaže, nije puka pretpostavka. Kada Zapad danas optužuje Rusiju da šalje svoje vojnike u Istočnu Ukrajinu u pomoć tamošnjim pobunjenicima, Moskva hladno odgovara da su ti vojnici ili već penzionisani, ili na godišnjem odmoru, te da zvanična Rusija sa tim nema nikakve veze.

“Uostalom, i u najnovijim demantijima ruskih zvaničnika indikativno zvuči poruka da neki ruski državljani “možda i mogu biti umiješani u zbivanja u Crnoj Gori, ali Moskva sa tim nema veze, jer ne može da zna šta radi svaki od njenih 140 miliona građana” A među tim građanima su i jedan visoki funkcioner Jedinstvene Rusije, čije izjave o Crnoj Gori više liče na instrukcije podređenim političarima u Crnoj Gori, kao i ključni čovjek RISI za Balkan koji uporno gura crnogorsku opoziciju na ulične proteste”, naglašava Sisojev.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sloboda narodu
Gost
Sloboda narodu

Evo ga Genadij iz Tološa

rule
Gost
rule

koliko vidim,cilj clanka je da se prihvati i pomiri sa cinjenicom da je u crnoj gori zaista postojao pokusaj drzavnog udara samo zato sto to pisu neki “svjteski mediji” – e pa nece da moze sa vasim montiranim procesom!!!

Moralnigmizavac
Gost
Moralnigmizavac

Znaci dolazimo polako na onu staru – citav svijet laze i krade a Srbi i Rusi jedini posteni i ispravni. E pa nece da moze rule, makar ne u Crnoj Gori vise nikaT

rule
Gost
rule

srbi i rusi su mozda ukljuceni u citavu pricu,ali ne sa strane na koju se cilja.usput cilj svega ovoga je da se otrci u narucje nato-a,cijela javnost je izmanipulisana (cisto informativno nisam ni srbin ni rus)

Nebitno
Gost
Nebitno

Nema možda nego su umiješani .Ja ne vidim da Srbi Rusi imaju neko posebno pravo da podrivaju druge države.NATO je jedina Organizacija koja Crnoj Gori daje sigurnost da ne bude od nekog opet okupirana a normalno da dosta njih to ne odgovara.Vama smeta što je NATO uradio zbog Bosne i Kosova ne zbog mrtve djece nego zbog toga što je… Više »

Nebitno
Gost
Nebitno

Može može većina ga je prihvatila a vi birači DF i da Mandić prizna vi bi to negirali zato ste nebitni vi i vaše mišljenje

ljubitelj budal
Gost
ljubitelj budal

“Pametni se prepoznaju tako što se sve budale udruže protiv njega.”

шишмаков
Gost
шишмаков

РИСИ је Руски институт за стратешка истраживанја. Директор је Фрадков, бивши шеф ФСБ.

Send this to a friend