Politika U Ljubljani

Polaganjem vijenca na Spomeniku narodnim herojima obilježen Dan državnosti Crne Gore

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Vujica Lazović položio je danas vijenac na spomen-obilježju Grobnici narodnih heroja u Ljubljani, na kojem je, između ostalih, uklesano ime i narodnog heroja Milovana Šaranovića iz Potkraja kod Danilovgrada, koji je poginuo jula 1943. na teritoriji Slovenije kao komandant partizanskih jedinica.

Lazović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se 13. jul, kao jedan od najznačajnijih datuma viševjekovne istorije Crne Gore, već tradicionalno u Ljubljani obilježava u saradnji sa Savezom udruženja boraca za vrijednosti NOR-a Slovenije.

“Ovaj datum ima poseban značaj za Crnu Goru i sve njene građane. Sjećanjem na 13. jul, kada je našoj državi 1878. godine na Berlinskom kongresu priznat međunarodni subjektivitet i kada je 1941. godine počeo narodni ustanak protiv fašizma, odajemo počast svima onima koju su se svojim životima borili za slobodu, odredivši time dalji put razvoja i današnje Crne Gore”, kazao je on, istakavši da je crnogorski identitet duboko utemeljen na vrijednostima antifašizma.

Polaganju vijenca i ceremoniji obilježavanja Dana državnosti u Ljubljani prisustvovali su generalni sekretar SUBNOR-a Slovenije Aljaž Verhovnik, članica Predsjedništva SUBNOR-a Slovenije i predsjednica gradskog odbora Ljubljana Julijana Žibert, kao i predsjednici i predstavnici udruženja crnogorskih iseljenika u Sloveniji.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
veki
Gost
veki

kad je bio DAN USTANKA CRNOGORSKO NARODA

Eviva Duče
Gost
Eviva Duče

Nekima 12. jula a nekima 13. jula. Sad ovi što su slavili 12.jul pomjerili su datum na 13.

Send this to a friend