Politika

Policija selektivno dozvoljavala i obezbjeđivala javna okupljanja

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama za 2020. godinu, u kom se ističe da je policija selektivno postupala tokom javnih okupljanja.

“Izvještaj sadrži i osvrt Ministarstva unutrašnjih poslova na same podatke i postupanje Uprave policije u godini za nama, a u odnosu na javna okupljanja i javne priredbe. Kao ključno u ovom segmentu se ističe činjenica da u izvještajnom periodu, kako percepcija javnosti, tako i opšti utisak, svjedoče jednom selektivnom postupanju Uprave policije u odnosu na (ne)dozvoljavanje održavanja javnih okupljanja, obezbjeđivanje javnih okupljanja, kao i različito postupanje u odnosu na obavezu prijavljivanja pojedinih javnih okupljanja”, saopšteno je iz Vlade.

Ocijenjeno je da je to razlog za zabrinutost, a, sljedstveno tome, iziskuje i potrebu djelovanja, prevashodno Ministarstva unutrašnjih poslova, kroz sve zakonom date mehanizme.

“Krajnji rezultat kojem se teži jeste puno poštovanje ljudskih prava i sloboda, odnosno u konkretnom slučaju poštovanja prava na slobodu javnog okupljanja”, dodaju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

“Predlog izmjena i dopuna je izrađen zbog usklađivanja sa Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima. Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, pored ostalog, uređena je operativna nezavisnost i samostalnost u radu finansijsko-obavještajne jedinice, te poseban položaj njenog rukovodioca, što predstavlja standarde koje mora da ispunjavati kao članica EGMONT grupe”, naglasili su.

S obzirom na to da je Predlogom zakona o unutrašnjim poslovima propisano da policija postaje organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, to je i glavna novina u odnosu na finansijsko-obavještajnu jedinicu da postaje sastavni dio Ministarstva, budući da je ista organizaciona jedinica policije.

“Shodno tome, predviđene su i promjene kada su donosioci odluka u pitanju, u smislu da to više neće biti direktor policije nego ministar unutrašnjih poslova. Takođe, predviđeno je da finansijsko-obavještajna jedinica bude posebna jedinica u budžetu Crne Gore, kao i da njen rukovodilac samostalno raspolaže budžetom. U namjeri da se sačuva operativnost i samostalnost ove jedinice koju zahtijevaju međunarodni standardi u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma, propisano je i da se način korišćenja i raspolaganja njenim materijalno-tehničkim sredstvima uredi aktom MUP-a koji je označen odgovarajućim stepenom tajnosti”, dodaju u Vladi.

Donijeta je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

“U skladu sa Zakonom o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, naziv Uprave za dijasporu je izmijenjen u: Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. Takođe, propisana je nova nadležnost Uprave da koordinira i daje podršku dijaspori u integracijskim procesima Crne Gore, kroz pripremu za ulazak u EU. Uredbom su precizirani poslovi koje Ministarstvo vanjskih poslova vrši u oblasti saradnje sa dijasporom – iseljenicima iz Crne Gore i njihovim organizacijama”, ističe se.

Vlada je donijela i Odluku o Savjetu za prava djeteta, koji je jedan od ključnih nacionalnih mehanizama za ostvarivanje prava djeteta.

“Savjet će svoj rad temeljiti na uspostavljanju i kreiranju politika usmjerenih na djecu i mlade. Podnošenjem inicijativa, te davanjem stručnih mišljenja i prijedloga, Savjet će doprinositi promociji, prevenciji i zaštiti prava djeteta. Odlukom je propisano da je predsjednik Savjeta potpredsjednik Vlade”, naglašava se.

Donijeta je Odluka o izmjeni Odluke o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, kojom se, u radu stalnih i povremenih radnih grupa tog tijela, omogućava učešće stručnjaka i predstavnika domaćih ili međunarodnih organizacija ili institucija koji nisu članovi Savjeta.

Vlada je donijela i Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija.

“Promjene Odluke su bile neophodne kako bi se uskladila sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, te kako bi se stekli uslovi za donošenje izmjene Rješenja o imenovanju ovog tijela”, navodi se.

Tim će se, kažu u Vladi, omogućiti nastavak vršenja nadležnosti Savjeta u dijelu davanja mišljenja o nacrtima propisa, odnosno strateškim i drugim dokumentima koji se odnose na rad i razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori, u cilju unaprjeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija.

“U cilju transparentnosti i promocije rada Savjeta, dopunama se propisuje obaveza objavljivanja materijala o kojima Savjet raspravlja. Takođe, u cilju detaljnije i kvalitetnije obrade tema kojima se Savjet bavi, dopunama Odluke propisuje se da sjednicama mogu priustvovati i lica koja nisu članovi/ice Savjeta, kao i predstavnici manjinskih grupa kada se razmatraju pitanja koja se odnose na određenu grupu i koja se tiču funkcionisanja i razvoja njihovih udruženja”, ukazuju.

Vlada je usvojila Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II – 2014-2020 verzija 1.3.

“Cilj Programa je da pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u EU tako što će sredstva za ovu oblast IPA ll iskoristiti u što većoj mjeri, a što će rezultirati unapređenjem kvaliteta proizvoda, povećanjem obima proizvodnje, većom konkurentnošću i dostizanjem evropskih standarsa bezbijednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru.

Budući da je implementacija programa IPARD ll otpočela 2018. godine, te da je za njegovu realizaciju u periodu od pet godina već opredijeljeno 12.740.654 eura, predložene izmjene koje se odnose na tehničke korekcije nemaju dodatni uticaj na budžet. Programom je kao bespovratna podrška poljoprivrednim proizvođačima opredijeljeno ukupno 51.740.654 eura, od čega doprinos EU iznosi 39 miliona eura ili 75 odsto”, preciziraju.

Vlada je usvojila Informaciju o Predlogu odluke o Nacionalnoj investicionoj komisiji.

“Shodno organizacionim izmjenama u sastavu Vlade donijeta je Odluka o Nacionalnoj investicionoj komisiji kojom će rukovoditi predsjednik Vlade. Suštinska uloga Nacionalne investicione komisije je da sistemski prati i planira ulaganja u infrastrukturu u oblastima koje su predmet podrške Zapadnobalkanskog investicionog okvira, odnosno sektorima saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, društvenim djelatnostima i digitalne infrastrukture. Ovaj zadatak Nacionalna investiciona komisija ostvaruje usvajanjem metodologije i utvrđivanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata”, dodaju.

Usvojena je Informacija o aktivnostima po osnovu članstva Crne Gore u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Vlada je usvojila Informaciju o Planu rada za 2021. godinu u okviru Programa saradnje Vlade Crne Gore i Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i prihvatila Plan rada.

“Glavne komponente Plana, u skladu sa petogodišnjim Programom saradnje Vlade Crne Gore i UNICEF-a su socijalna i dječija zaštita, kvalitetno obrazovanje i osnaživanje adolescenata, kao i praćenje stanja prava djeteta i pristup pravdi”, kažu u Vladi.

Usvojena je Informacija o zaključivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o aktivnostima Francuske razvojne agencije, Institucije „Proparco“ i „Expertise France“ u Crnoj Gori i prihvaćen tekst Sporazuma.

Vlada je usvojila Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima za 2020. godinu.

U Izvještaju se navodi da je u toku prošle godine na putevima u Crnoj Gori registrovano ukupno 4.592 saobraćajne nezgode, što u odnosu na 2019. godinu (6.210) predstavlja smanjenje za 1.618 saobraćajnih nezgoda ili za 26,1 odsto.

“Saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom bilo je 3.102, što u odnosu na 2019. godinu (4.286) predstavlja smanjenje za 1.184, ili za 27,6 odsto. Saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima registrovano je 1.490 ili u odnosu na 2019. godinu (1.924) manje za 434 saobraćajne nezgode, odnosno manje za 22,6 odsto. Od toga broja bilo je 42 nezgode sa poginulim licima, u odnosu na 2019. godinu (45) manje za 3 saobraćajne nezgode, ili za 6,7 odsto, dok je nezgoda sa povrijeđenim licima bilo 1.448. U poređenju sa 2019. godinom (1.879) to je smanjenje za 431 saobraćajnu nezgodu, ili 22,9 odsto”, precizira se.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Komisije za žalbe za 2020. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Godišnjeg plana zvanične statistike za 2020. godinu.

“Izvještaj sadrži prikaz realizacije planiranih statističkih istraživanja, po statističkim oblastima, definisanih Godišnjim planom zvanične statistike za 2020. godinu. U Izvještaju se navodi da je u prošloj godini realizovano 208 ili 99 odsto statističkih istraživanja definisanih Godišnjim planom. Usljed uticaja pandemije COVID-19 nisu realizovana tri statistička istraživanja, po jedno iz nadležnosti Uprave za statistiku, Instituta za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstva nauke”, navode u Vladi.

Vlada je, pored ostalog, utvrdila i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Send this to a friend