Politika

Prepoznat prostor za intenziviranje saradnje sa Turskom, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma…

Bilateralne konsultacije Crna Gora - Turska

Sedme bilateralne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske održane su danas, u Podgorici.

Delegacije su predvodili državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, ambasador Milisav Raspopović i zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Turske, Mehmet Kemal Bozaj.

U razgovoru dvije delegacije, izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim i sadržajnim odnosima Crne Gore i Republike Turske, koji se kontinuirano razvijaju i nadograđuju u brojnim oblastima.

“Frekventan politički dijalog na svim nivoima, kao i obostrano iskazana spremnost za unaprjeđenjem bilateralnih odnosa, doprinijeće proširenju saradnje uspješnom implementacijom postojećih, ali i iniciranjem novih projekat”, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, posebno značajnom je istaknuta ekonomska dimenzija međudržavnih odnosa i prepoznat je prostor za njeno dalje intenziviranje, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma i povezanosti.

Takođe, obostrano je iskazana spremnost za daljim unaprjeđenjem saradnje u oblasti zdravstva.

“Zajednički je ocijenjeno da će značajan korak ka daljoj afirmaciji prijateljskih i partnerskih odnosa dvije države pružiti najavljene posjete predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, odnosno ministra vanjskih poslova dr Filipa Ivanovića Republici Turskoj, tokom ove godine”, dodaje se u saopštenju.

Na konsultacijama su razmijenjena mišljenja o regionalnim, EU i multilateralnim okvirima saradnje.

Send this to a friend