Politika

Politički i ekonomski odnosi Crne Gore i Italije odlični

Crna Gora i Italija njeguju kvalitetne i sadržajne političke i ekonomske odnose i kao države saveznice u NATO-u vide prostor za dalje snaženje odbrambene saradnje, zaključeno je na sastanku premijera Duška Markovića i ministarke odbrane Italije Elizabete Trenta.

Zahvalivši se Vladi i narodu Italije na podršci tokom našeg procesa priključenja NATO-u, kao i sada u procesu evropske integracije, Marković je kao dokaz snažnog partnerstva i bliskih veza istakao značaj usavršavanja naših oficira na prestižnim italijanskim vojnim akademijama i činjenicu da Italijansko ratno vazduhoplovstvo, sa kolegama iz Grčke, od prošle godine štiti vazdušni prostor Crne Gore.

Premijer je informisao sagovornicu o strateškim ciljevima Crne Gore i o odličnim ekonomskim performansama države zahvaljujući Vladinoj politici snažnog ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti.

U tom kontekstu je ukazano na činjenicu da je Crna Gora prepoznata u Italiji kao kvalitetna investiciona destinacija i ekonomski partner.

To dokazuju činjenice da dvije države završavaju Podmorski energetski kabl, kao strateški međudržavni projekat, i da u Crnoj Gori posluje veliki broj italijanskih kompanija.

Trenta je informisala Markovića da italijanske kompanije za krupne investicije u Crnu Goru mogu računati na podršku države.

Predsjednik Vlade  i ministarka odbrane Italije saglasili su se da je budućnost država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da politika proširenja EU nema alternativu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Goran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Goran
Gost
Goran

Nikad više 1916.,1918.,1941.,1991.,….samo neke okupacije

Send this to a friend