Politika

Politika otvorenih vrata omogućila da Crna Gora postane dio evroatlanske porodice

“Politika otvorenih vrata“ omogućila je da Crna Gora postane dio evroatlantske porodice, a  članstvo svih država regiona Zapadnog Balkana u NATO savezu najbolji je okvir za stabilnost i prosperitet regiona, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane Ivica Ivanović.

On je učestvovao danas na seminaru na visokom nivou “NATO protiv novih globalnih prijetnji”, koji se održava u Rimu, u organizaciji Fondacije NATO odbrambenog koledža.

Ivanović je dodao da Crna Gora već značajno doprinosi geopolitičkoj stabilnosti i umanjivanju tenzija na istorijski turbulentnom području.

On je govorio na panelu posvećenom NATO „politici otvorenih vrata“, odnosno regionu Zapadnog Balkana, kao dijelu Evrope sa najvećim brojem aspiranata za članstvo u NATO.

U svom izlaganju Ivanović je govorio i o spremnosti Crne Gore da podržava inicijative koje imaju za cilj da osnaže saradnju između država regiona, a koje podržavaju zajedničke vrijednosti.

Dodao je da se sve države regiona suočavaju sa savremenim bezbjednosnim prijetnjama, ali da se te prijetnje mogu prevazići samo zajedničkim djelovanjem i aktivnom saradnjom, što predstavlja jedan od glavnih ciljeva bilateralne i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ivanović je svoje izlaganje zaključio tezom da se strateški okvir Crne Gore zasniva na čvrstom stanovištu da su evroatlantske integracije jedini mogući pravac kojem zemlje Zapadnog Balkana treba da teže, a da će pretendenti na članstvo u NATO u Crnoj Gori imati pouzdanog saveznika u suočavanju sa svim potencijalnim izazovima.

Seminar je okupio visoke predstavnike vlada NATO članica i partnerskih zemalja, te brojne eksperte u oblasti odbrane, sa ciljem da razgovaraju o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, odnosno kolektivnoj odbrani i odvraćanju, geostrateškim kretanjima i „politici otvorenih vrata“.

 

Send this to a friend