Politika

Politika u Crnoj Gori i dalje muški posao: U novom sazivu parlamenta manje žena nego u prošlom

Foto: CdM

U Crnoj Gori politika je i dalje isključivo muški posao. To je potvrđeno i nakon jučerašnjeg konstitusanja novog saziva Skupštine Crne Gore u kojem je manje pripadnica ljepšeg pola nego u prethodnom.  Prema izvještaju Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore i redosljedu poslanika/ca na izbornim listama, novi 27. saziv ima 18 poslanica (22 odsto) ili tri manje nego što ih je bilo u prethodnom (26 odsto).

Od tri mandata koje su dobile Socijaldemokrate (SD) ni jedan neće pripasti ženi, kao ni mandati Albanske koalicije “Jednoglasno” i Albanske liste, koje imaju po jedan mandat.

Po jednu ženu na izbornoj listi imaju SDP (50 odsto od broja osvojenih mandata),URA (25 odsto od broja osvojenih mandata), Bošnjačka stranka (33 odsto ).

Koalicija Mir je naša nacija koju čine Demokrate i Demos, na izbornoj listi ima dvije poslanice, što predstavlja 20 odsto od broja osvojenih mandata (10).

Na izbornoj listi Koalicije Za budućnost Crne Gore, nalazi se šest žena od ukupno 27 poslanika koji će je predstavljati u novom sazivu Skupštine (22 odsto) , a na listi DPS sedam žena od ukupno 30 osvojenih mandata (23 odsto).

“Sudeći po redosljedu na izbornoj listi DPS-a, u novom sazivu Skupštine neće učestvovati dugogodišnja poslanica Nada Drobnjak koja je zauzimala 35. mjesto na izbornoj listi ove političke partije. Ona se u okviru pomenute stranke i samom parlamentu uporno zalagala za poštovanje principa rodne ravnopravnosti i pokrivala funkciju predsjednice Odbora za rodnu ravnopravnost. Podsjećamo i na očigledno deklarativnu podršku predsjednika Mila Đukanovića Ženskoj političkoj mreži, koja se nije odrazila čak ni na veći izbor žena u njegovoj stranci”, poručuju iz NVO Centar za ženska prava.

Vjeruju da bi ova brojka bila još manja da nije zakonom propisanih kvota za žene, što pokazuje da je za partijske lidere ravnopravno učešće žena u procesu odlučivanja sporedna stvar.

A u pregovaračkom timu većine koja sastavlja vlast žena i nema. U ime koalicije “Za budućnost Crne Gore” pregovara Zdravko Krivokapić, funkcioneri Demokratskog fronta Predrag Bulatović, Slaven Radunović i Branko Radulović, Dragan Ivanović funkcioner Socijalističke narodne partije i profesor Vladimir Božović iz Matice srpske.

Koaliciju “Crno na bijelo” predstavljaju funkcioneri GP URA Dritan Abazović, Zoran Mikić, Filip Adžić, a koaliciju “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate) i Miodrag Lekić (Demos).

Da se promjene neće desiti bez učešća žena u političkim procesima smatraju u Centru za ženska prava.

“Poznato vam je da 50,8 odsto te javnosti u Crnoj Gori čine žene. Žene koje su glasale na izborima. I žene koje su se borile i izborile sa Vama da ih dobijete. Zašto ih nema u sastavu pregovaračkih timova? Da li to znači da ih neće biti ni u novoj Vladi?”, pitali su ranije u ovoj NVO.

Očekivala je ova NVO mnogo više od ovakvog starta.

“Očekujemo od Vas da vodite rodno senzitivnu i inkluzivnu politiku”, ukazuju u ovoj NVO.

A Krivokapić, Bečić i Abazović su se u Sporazumu koji su potpisali obavezali da će “usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”. A rodna ravnopravnost je jedna od ključnih tekovina i uslov za članstvo u EU.

“Vjerujemo da Vam je poznato da su žene nosioci pregovaračkog procesa i da su davale i daju ogroman doprinos pozitivnim društvenim promjenama, kako u okviru institucija i civilnog društva, tako i na individualnom nivou, boreći se svakodnevno za dobrobit društva, ali i porodica, obezbjeđujući preživljavanje svojim najbližima u uslovima nezaposlenosti i siromaštva”, navode u ovoj NVO.

Oni ne prihvataju česte tvrdnje političara da nema zainteresovanih žena za bavljenje politikom.

“Poznato je da su žene bile te koje su gradile i uspostavljale demokratske prakse mnogo prije nego je demokratija ustanovljena kao oblik vladavine. Uostalom, bilo ih je 30 odsto na partijskim izbornim listama, jer je to bio zakonski uslov da one budu prihvaćene. Kratkovido je i neodgovorno izostavljati na ovaj način potencijal koji predstavljaju žene u Crnoj Gori. Tražimo da odmah uključite najmanje 30 odsto žena u pregovarački proces za sastav nove Vlade i sve druge procese i reforme koji budu uslijedili. To je uslov da “vaša” Vlada bude i naša”, ocjenjuju u ovoj NVO.

Kenijski slučaj

Kenijski vrhovni sudija savjetovao je predsjedniku da raspusti parlament u kojem dominiraju muškarci, rekavši kako zakonodavci nisu ispunili ustavnu odredbu koja bi omogućila da trećinu mjesta zauzimaju žene.

Uprkos kenijskom Ustavu iz 2010. koji navodi da više od dvije trećine bilo kojeg izabranog ili imenovanog tijela ne može biti istog pola, žene imaju 22 posto mjesta u donjem domu parlamenta i 31 posto u gornjem domu.

U dopisu upućenom predsjedniku Uhuruu Kenyatti u ponedjeljak, vrhovni sudija David Maraga rekao je da je neusvajanje zakona jasno svjedočanstvo o “nedostatnom stavu i ponašanju zakonodavaca” u odnosu na dvotrećinsko pravilo o manje zastupljenom polu.

 

 

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Njegoš
Gost
Njegoš

A bogomi je više žena, ne moš naći muško ođe.

delboj
Gost
delboj

Pa kad su pobijedile snage iz 19 vijeka sto ste ocekivali.

mrkela
Gost
mrkela

Tito je prvi koji je na ovim prostorima pustio ženu da glasa . Red bi bio da su mu žene zahvalne !

mrkela
Gost
mrkela

Dan kada je prva žena glasala da se slavi sa danom žena . Moramo cijeniti onoga ko je ženama dao pravo glasa ! Slavimo taj dan kada je prvi put u istoriji žena glasala !

Kec
Gost
Kec

Treba podici kvote na 40% da bi se nadali da ce bar 30% u parlamentu biti zena. Nije tacno da zene nisu zainteresovane nego ih muskarci ne uzimaju za ozbiljno a zene se ne mogu fizicki nametnuti – poznato je da da je cest slucaj da kad zena krene da iznosi misljenje, neki muskarac odgovori opaskom tipa “bolje vidi dje… Više »

Edw
Gost
Edw

Čim ne može bradu da pusti, automatski ne može u cetnike.

Istina_
Gost
Istina_

“Kuća ne stoji na zemlji nego na zeni”, i kamo sreće da su u parlamentu većinom zene,mnogo bi ozbiljnije sve bilo!

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Jeste kao Draginja sto laprda. A ono je smijesno, oce da ozivi Radoje Dakic, da ozida kanal u Kotor… I jos giljadu njenij ozbiljnosti

Milojka
Gost
Milojka

Nije tačno. A hor?

POJK
Gost
POJK

Napravite otvorene liste, pa da se glasa za pojedince, a ne za partije i onda je rodna ravnopravnost nepotrebna. Neka u parlament uđu osobe sa najviše glasova što bi teorijski moglo da bude i 100% žena. Dokle god se prebrojavamo to je diskriminacija sistema i sistem treba napraviti kako bi funkcionisao bez stalnog prebrojavanja nacionalnog, polnog, vjerskog, revolucionarnog.

Edw
Gost
Edw

Ne ide to tako.

Send this to a friend