Politika

Poništeno svo Amfilohijevo nasljeđe, Mitropolija bez uticaja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Sa potpisivanja Temeljnog ugovora

Potpisom na tzv. temeljni ugovor država Crna Gora je preko svog premijera Dritana Abazovića verifikovala odluke Sabora Crkve Srbije iz 2021. godine kojim je ukinut Episkopski savjet, kao i termin ,,Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“.

Potpisanim ugovorom u potpunosti je poništeno nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija koji je planirao i gotovo pripremio teren za potpisivanje dokumenta sa ,,Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“, piše Pobjeda.

Po naumu Amfilohija, on bi lično u ime četiri eparhije SPC u Crnoj Gori, a ne patrijarh, potpisao ugovor o međusobnom regulisanju odnosa SPC sa državom.

Sadržajem tzv. temeljnog ugovora se u potpunosti verifikuju sve odluke Svetog arhijerejskog sabora iz 2021. godine, kojima je ukinut Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao i titula arhiepiskopa, koju je nosio pokojni mitropolit Amfilohije Radović.

Novom odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori, koja je potvrđena „temeljnim ugovorom“, dodatno je izvršena jaka centralizacija nove uprave SPC, a Mitropolija crnogorsko-primorska nekada druga po rangu u SPC svedena je na nivo episkopije.

Osim toga, novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC, a koji je verifikovan potpisom na ugovor, da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom, ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije, ali i patrijarh Pavle.

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića, ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine.

Takav rasplet najavio je i Joanikije, koji je prije nego što je izabran Mitropoliju svrstao u red bilo koje episkopije SPC. Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i djelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke.

Po odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula, a koja je novom odlukom Sabora ukinuta.

Joanikije obmanuo javnost

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović obmanuo je javnost kada je u intervjuu za RTCG kazao da je usvojeni tekst tkz. temeljnog ugovora isti tekst od 2012. godine koji je mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore.

Prvobitni nacrt „temeljnog ugovora“ kojim bi se uredili odnosi države i Srpske pravoslavne crkve sadržao je odredbu po kojoj Crna Gora potpisuje ugovor sa Episkopskim savjetom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Tu krucijalnu odredbu sporazuma je, međutim, Beogradska patrijaršija uklonila brutalno se obračunavši sa Amfilohijevim nasljeđem.

Naziv „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori“ je postojao u verziji koja je u martu prošle godine predstavljena Sinodu SPC, a čiji je temelj bio ugovor iz 2012. godine. Taj nacrt je pripremao bivši ministar pravde Vladimir Leposavić.

Upravo je taj naziv bio jedan od najspornijih za vrh Beogradske patrijaršije. Da je problem s tim nazivom imao i vrh vlasti u Srbiji, otkrio je ranije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC (Srpska pravoslavna crkva), da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiluju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda”, rekao je Vučić 2020. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Spiro Sumar
Gost
Spiro Sumar

Ostavite Amfilohija da pociva u miru. Nije vam valjao za zivota, ne pozivajte se na njega ni sad.

Vazi
Gost
Vazi

Sto je sa asimilacijom Crnogoraca u nasoj drzavi?

Niki
Gost
Niki

O čemu se sad raspravlja,ko je kriv?Zna se ko je kriv.Kriv je DPS na čelu sa predsjednikom Đukanovićem,jer je to trebalo rešavati devedesetih godina.Da se tada rešavalo,danas se o tome ne bih pričalo,kao što se ne priča ni u Sloveniji,ni u Hrvatskoj,ni na Kosovu.Oni su to pitanje rešili za narednih hiljadu godina.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Drzava treba da potpise ugovor i sa crkvom Crne Gore isto ko sto ga je potpisala sa crkvom Srbije!😐

Laki
Gost
Laki

Naša se crkva tako i zvala po Ustavu svetog sinoda za Knjaževinu CG.Avtojefalna pravoslavna mitropolija u Knjaževini CG..Ne znam što se vi ljutite kada se kaže Crkva Srbije.

sramotnik
Gost
sramotnik

Da. Ali nećemo potpis sramotnog čovjeka i njegove vlade

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Još pričate o Temeljnom..pa izluđesmo više Temeljni je potpisan alooo..😳🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Laki
Gost
Laki

Ništav.Kako sprovesti nešto što nije u skladu sa zakonima i ustavom?

Staxe
Gost
Staxe

Da li ja ovo vidim žal cdma za Amfilohijem…izbavite me odavde….

lilibet
Gost
lilibet

Prvo, izvor je pobjeda, drugo ako hocemo da budemo realni, bas realni, slozicemo se da je pokojni Amfilohije za sve ove sto su sad dosli jedan gospodin, i to bas GOSPODIN.

Skoro45
Gost
Skoro45

Sto tako nisi pricao dok je bio ziv?

RORA
Gost
RORA

Ako ne zatvorite abazovica poslije ovog potpisa nebilo ni vas,,Crnogorski patriote,,ako utekne kao marovic nikad necemo doc do tog lutka

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Neka sve” nevjerne tome”koji ne vjeruju da je crnogorska crkva bila autokefalna,pogledaju Njegoševu sliku sa bijelom kamilavkom na glavi,istu koju nosi Porfirije.
Svi crnogorci koji se osjećaju srbima,ako su pravi vjernici bit će za vraćanje cpc u punom smislu te riječi.
Vjeruj u boga a ne u srpstvo i crnogorstvo.

Laki
Gost
Laki

I PetrI,ali ima ubjedljivijih dokaza kao što su Ustav Knjaževine CG i Ustav svetog sinoda za Knjaževinu CG.

Dusan
Gost
Dusan

Neupaj gluposti, svaki mitropolit nosi bijelu kamilavku i to nije nikakvo olicenje samkstalnosti. U Rusiji imate 40+ episkopa sa bijeljm kamilavkom

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Izbrisali su ga gumicom, ali se “vjernici” još uvijek, krajnje licemjerno, pozivaju na njega!

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Mozete zamisliti kakav je ugovor kad ga nije htijo Krivokapic potpisati.

Kotor
Gost
Kotor

Ja ne znam zasto se jos diskutuje o Temeljnom ako svi kazete da nije pravno osnovan???

delboj
Gost
delboj

Bitno je da se diskutuje. Kad se vec nije diskutovalo prije potpisivanja, jeli? Da se ne igramo Kim Dong Un-ova. A sto ce sud reci, neka kaze.

Milija
Gost
Milija

Evo Pobjeda žali za Amfilohijem ..e koja je nervoza svaki dan ..znamo dobro ko je izdao državu i CPC pripisivajući njenu i državnu imovinu drugima,dozvoljavajući nelegalnu gradnju istima…nikad ni slovo o tome

freeMNE
Gost
freeMNE

U tome grmu leži zec.
Abazović je samo verifikovao ono na čemu je DPS pregalački radio zadnjih trideset godina,zajedno sa “egzarhom Pećkog trona”

Mira
Gost
Mira

Nekoliko mjeseci prije smrti Amfilohije je izjavio da je MCP vjekovima unazad nezavisna…Crnogorka sam ali volim pravdu i da niko ne bude diskriminisan i oštećen…Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je bila najbolje rješenje, ujedinila bi pravoslavno stanovništvo, ovako dosta Crnogoraca, ja prva, nece ni da udje u manastir ili crkvu, iz principa…

Tivat
Gost
Tivat

Od nekoliko hiljada stvari koju je izgovorio uzmeš pola rečenice i kažeš e ovo je tačno, ne ide to tako…

Hogar
Gost
Hogar

On to jeste rekao,Tivat.. # ali da ostavimo po strani riječi,ajmo o pojedinim djelima..zašto je,po tvom mišljenju,Risto stvorio de facto autonomiju u odnosu na centralu u Bg?Zašto je osnovao Episkopski Savjet,zašto je sebi dao titulu arhiepiskopa?To mu uostalom piše na grobu. #i zašto je crkva Srbije baš sve ukinula? Lako moguće da je Risto ostavio amanet da se ovaj krak… Više »

Sale
Gost
Sale

Pa bas tako treba da bude , sto je dobro pohvalis, sto ne valja kazes da ne valja…. Tako rade ljudi koji misle svojom glavom i ne mrze

Okle6
Gost
Okle6

Tako je njima sve, istorija zasnovana na poluistinama jer kad nastavis da citas naidjes na ono sto im ne odgovara. Bitno je da mi i nasa djeca znamo istinu, a ko zeli stranputicom, srecan mu put.

Bosssss
Gost
Bosssss

Pa su trebali pametnije prema njemu,nego ga pljuvali uvijek

biblion
Gost
biblion

pa jes, pljuvali, a čiji smo mi “nakot” po Ristu: “Brozovo jajce” “Vezirov most” “prokleti Dukljani”…? Pamtimo, pamtimo…

sramotnik
Gost
sramotnik

Miro, ako ćemo pravo, napričao je taj brdo neistina. Brdo, pa i to mu je neistina.

Skoro45
Gost
Skoro45

I znaci Crkva treba da se uskladjuje sa onima koji ni u manastir nece da udju. Da se povinuje ateistima i agnosticima?

Roro
Gost
Roro

Đedo je sam obnovio na stotine crkava i manastira,podigao na noge MCP,zaposlio oko trista ljudi.Ko je vama iz CPC branio da napravite makar deseti dio od navedenog?Slažem se da je TU trebao da potpiše njegov nasljednik.

Dilema
Gost
Dilema

Vi ste Đeda ,devedesetih godina kada je bio u dobrim odnosima sa Milom , nazivali Turčinom. Nijesu sporne crkve i manastiri koji su izgradjeni od 1918- te pa do danas nego ono što je izgradjeno prije toga. Ne može SPS da u CG postoji od 1219-e a u Srbiji od 1835-e. Tako ispade da su Srbi postali od nas.

Sekula
Gost
Sekula

Može,zato što u cg ima kontinuitet i pod Turcima,a u Srbiji je bila ukinuta u tom periodu. E zato se razlikuje

Skoro45
Gost
Skoro45

Pa Srbi i jesu postali od nas.

biblion
Gost
biblion

Sekula, znaš li kad je UKINUTA Pećka patrijaršija? Ako ne znaš, onda nemoj ti da praviš nepostoječi “kontinuitet” i da nadovezuješ nešto što ne postoji…

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Evo moram reci…ko najvise radi protiv Crne Gore i Crnogoraca…svi ovi koji nas kao brane najvecu stetu cine…sou sta se radi…

Zeitgeist
Gost
Zeitgeist

U tri mjeseca su makli s vlasti DPS i umro je Amfilohije!
Beogradu se tada sve otvorilo u CG, kakav jackpot

Fendi
Gost
Fendi

Šta se Beogradu otvorilo kad je Dps sa Abazovićem smjenio Zdravka Krivokspića.
Na vlast Abazovića doveo je Dps, i sve što radi radi uz njihovu podršku. Oni (Dps) su najavili da će da mu je uskrate podršku na Skupštini 19.08.
Do tada sve što radr, rade zajedno

Sagrat
Gost
Sagrat

@fendi ne… DPS ima limitiran uticaj tu, BG je mogao i ranije da utiče na neke procese, a ne sad kad ima poluge vlasti..

Mira
Gost
Mira

Jaonikije je skroz nebitan lik…Amfilohiju sam zamjerala zbog nekih njegovih izjava, recimo sto je Crnogorce recimo nazivao komunističkim kopiladima, ali da je bio jaka ličnost bio je i samo zahvaljujuci njemu dobijeni su izbori…samo on je svojim autoritetom mogao da pokrene onoliko ljudi…

Patria
Gost
Patria

Zašto SPC u Vaseljanskoj patrijaršiji zovu “kvazipravoslavlje”, recite vjernicima..

Nikolino
Gost
Nikolino

Ko je tako zove? Potpuna neistina.

tea
Gost
tea

a zasto niste litijali kad je ponisteno nasledje..

Užas
Gost
Užas

Ali kad ovaj portal piše o Amfilohijevom nasljeđu!!!. Sad Vam je dobar Amfilohije? A što ste pisali o njemu prije? Pih!

Lose
Gost
Lose

Ne nije dobar vec je bio manje zlo od dva zla.

Sekula
Gost
Sekula

A da ipak nije ipak do vas?

Realan
Gost
Realan

Papd dva zla bira manje. Ne znaci da nije zlo. I ako hoces da pokazes koliko je neko los, kazes i od jako loseg je gori. Komparacija. Zato pi na tebe …

KOMIT
Gost
KOMIT

Što ti smeta istina?
Samo su iznijeli činjenično stanje i istinu.
To što ste vi iznevjerili vašeg “đeda” , nijr problem CDM-a već vas ” vjernika”.

Laki
Gost
Laki

Ne ,nego se samo pokazuje kako je Joanikije izdao Amfilohija , da bi mu.zbog toga ugled što više pao

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zato si ga”naćerali”da ide na litije i da se zarazi koronom

cikotarijus
Gost
cikotarijus

A sad vam je dobar Amfilohije a?

Mira
Gost
Mira

Pazi, Amfilohije je cesto imao izjave koje nijesu bile lijepe, da tako kažem, znao je da kune, da Crnogorce naziva kopiladima i okotom, to su izjave koje će u svakom normalnom čovjeku da izazovu ljutnju, to je ponizavajuce….ono sto ne moze da mu se ospori je jaka ličnost i sto nije slušao zapovijedi iz BG-a…htio je da crkva u Crnoj… Više »

Djordje
Gost
Djordje

Da covjek ne povjeruje sto je napisano,kao vi ste voljeli Amfilohija.

Bar085
Gost
Bar085

Game of Porfirije, part 3

Samo kazem
Gost
Samo kazem

I njega su prevarili, tako da izdaju će svako skupo platit.Samo polako, ko je izdao nije niđe pobjegao.
To im je vjera, i poštenje tkz.
Losi glumci, sa losim scenarijom dritanija mislila da je blesava CG polako.Ako si postao otirač spc i vucica, zaboravio si dosta toga.
Pośeti će mo te da je ovo, CG i ne ljubi lance ni katance.

Saša
Gost
Saša

Ma relaksirani se slika i smije.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

To nije tačno ,a i da jeste nama vjernicima to nije bitno, jer mi smo vjernici srpske pravoslavne crkve, a ne njene pojedine mitropolije ili eparhije.Mogu se nadležnosti među pojedinim eparhijama dijeliti kako nam drago ,ali sve to ostaje u našoj jednoj jedinoj srpskoj pravoslavnoj crkvi i na kraju to su naša posla i stvar, bavite se vi vašom nvo… Više »

KOMIT
Gost
KOMIT

Tačno je.
I vi niste vjernici već nevjernici.Kako iznevjeriste vašeg “đeda”.
Tako bi sve prodali kad nemate ni vjere, ni časti, ni poštenja.
A tek Bog, on vam samo služi za manipulaciju meznavenim narofom fok popovi uživaju.

Send this to a friend