Politika

Popa Đukanoviću: Čast je što ću obavljati dužnost ambasadorke EU u zemlji poznatoj po ljudima slobodarskog duha

Đukanović i Popa

Novoimenovana šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana-Kristina Popa, predala je danas akreditivna pisma predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, i time zvanično preuzela dužnost ambasadorke EU u Podgorici.

Popa je izjavila da joj je čast što će obavljati dužnost ambasadorke EU u Crnoj Gori, zemlji poznatoj širom Evrope po ljudima slobodarskog duha, bogatom kulturnom nasljeđu i predivnoj prirodi.

“Moj tim i ja nećemo štedjeti truda da približimo EU crnogorskim građanima, kao i da crnogorske građane približimo EU. Radujem se što ću, u ovom nastojanju čitavog društva, sarađivati sa crnogorskim institucijama, civilnim društvom, medijima, međunarodnim partnerima i svim relevatnim političkim, društvenim i ekonomskim akterima u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Đukanović i Popa

Kako je dodala, Crna Gora je već značajno napredovala u procesu pristupanja EU i buduće mjesece treba iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, naročito u oblasti vladavine prava, u kojoj je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava, 23 i 24.

“Ako svi budemo radili zajedno, vođeni zajedničkim evropskim vrijednostima, uvjerena sam da vrijeme koje je pred nama može donijeti dodatni napredak, stvarajuću više mogućnosti i prosperiteta kako za crnogorske građane, tako i za privredu“, rekla je Popa.

Ambasadorka  je imenovana za šeficu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori od strane visokog predstavnika za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku/potpredsjednika Evropske komisije Žozepa Borelja u junu 2020, u okviru redovne rotacije šefova delegacija EU. Popa je prethodno obavljala dužnosti ambasadorke Rumunije u Hrvatskoj i Srbiji. Ambasadorka je doktorirala istoriju i međunarodne odnose i ona je prva žena na čelu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Обрад
Gost
Обрад

И она је дакле чула да смо најбољи на свијету. 🙂

Commentator
Gost
Commentator

Zgodna je…

Send this to a friend