Politika Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podržala Centar za ženska prava u borbi za postizanje rodne ravnopravnosti

Popa: Nema prosperiteta bez jednakosti

Oana Kristina Popa

Ambasadorka EU U Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, uputila je pismo podrške Centru za ženska prava povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

Ambasadorka Popa je navela da je rodna ravnopravnost u politici pitanje demokratske zastupljenosti i da je neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi, naglasivši da bez jednakosti nema ni prosperiteta.

Ukazala je i na to da je rodna ravnopravnost značajna komponenta pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i da EU zahtijeva da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima.

U pismu se takođe navodi da će njen zadatak kao novoimenovane ambasadorke EU u Crnoj Gori biti pružanje podrške organizacijama koje se bore za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori i rad sa nadležnim institucijama na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva.

Ambasadorka Popa u svom pismu posebno naglašava da u aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti političari moraju preći sa riječi na djela kako bi se ženama obezbijedilo mjesto koje im pripada. Dodala je da političari imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori.

“Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji,“ naglasila je ambasadorka.

Centar za ženska prava se zahvaljuje ambasadorki EU u Crnoj Gori na podršci u borbi za rodnu ravnopravnost, ličnom zalaganju za prava žena, i doprinosu promovisanju značajajednakosti za prosperitet društva u cjelini.

“Radujemo se zajedničkom radu u pravcu stvaranja neke bolje, ravnopravnije budućnosti”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Nemam nista protiv zena u politici.samo nikako iz svih navoda koje dostavljaju te zastitnice zenskih prava ne videh da neko zenama brani ili ih na neki nacin sabotira da se bave poitikom.mozda zene crne gore ne zele u toj mjeri da se bave politikom u kojoj bi htjele te nvo i cuvene zastitnice koje jedna drugoj smo nogu pdmecu.

Send this to a friend