Politika

Popis u 2021. nemoguće sprovesti, krše se domaća i evropska pravila

Ilustracija

Uprava za statistiku (MONSTAT) obavijestila je ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da je način na koji se trenutno pokušavaju uraditi pripreme za popis stanovništva u ovoj godini u suprotnosti ne samo sa domaćim zakonodavstvom već i važećim evropskim standardima.

To se navodi u zvaničnom dopisu koje je direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević uputila Spajiću 6. septembra, a u koji je portal Pobjede imao uvid.

“U skladu sa članom 11 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike Crne Gore i Deklaraciji o posvećenosti povjerenju u zvaničnu statistiku koja je usvojena 22. 02. 2018. godine, želim da Vas informišem da je način na koji državni sekretar Ministarstva finansija, rada i socijalnog staranja preuzima aktivnosti u vezi sa pripremom i realizacijom Popisa stanovništva u Crnoj Gori u 2021. godini, u suprotnosti sa važećim nacionalnim zakonodavstvom, kao i važećim evropskim standardima kvaliteta zvanične statistike”, navodi Radojević.

Priprema popisa bez zakona

Podsjeća i da zakon o popisu stanovništva još nije usvojen što je, kako ocjenjuje, prva ključna pretpostavka, odnosno princip legaliteta za aktivnosti koje se žele sprovesti u pripremi popisa.

Inače, MONSTAT je dostavio Nacrt zakona o popisu stanovništva Spajićevom Ministarstvu 5. aprila 2021. godine.

“Ministarstvu finansija rada i socijalnog staranja je bilo potrebno pet mjeseci da organizuje jedan sastanak sa Upravom za statistiku (03.09.2021. godine), na kojem zahtijeva da sve aktivnosti pripreme i realizacije Popisa stanovništva trebaju biti realizovane u roku od tri mjeseca, odnosno, do kraja 2021. godine. Druga ključna pretpostavka, odnosno princip dobre statističke metodologije nije ispunjen, jer nijesu ažurirane geografske jedinice popisa – popisni krugovi, niti u Crnoj Gori postoji registar kućnih adresa i brojeva, čime se dovodi u pitanje kvalitet popisa i objava rezultata u skladu sa granicama naselja usvojenih od strane organa lokalnih samouprava”, navodi dalje Radojević.

Obavijestila je Spajića i da bi štampanje upitnika bez procesa javnih nabavki u internoj štampariji drugih organa, kako su najavili državni sekretari Ministarstva na nedavnom sastanku, predstavljalo grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama Crne Gore, Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike Crne Gore, kao i drugih nacionalnih zakona kojim se definišu nadležnosti i odgovornosti za obavljanje poslova državne uprave.

“Štampanje popisnih obrazaca, prije svega, popisnica, mora se sprovesti u transparentnom i javno otvorenom postupku, koji svim građanima Crne Gore garantuje zaštitu popisnog obrasca u skladu sa pravilima struke, principom statističke povjerljivosti, bezbjednosti i sigurnosti popisnog procesa u skladu sa zakonom. Ukoliko se štampanje želi izvršiti u štamparijama državnih organa, tada nabavka papira za štampu popisnica mora biti izvršena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Crne Gore, kao i drugim nacionalnim zakonima kojima se definišu nadležnosti i odgovornosti za obavljanje poslova državne uprave”, precizirala je Radojević.

Nemogući rokovi

Iz MONSTAT-a su ocijenili da je procijenjeni period za pripremu i realizaciju popisa od tri mjeseca, odnosno, do kraja godine u suprotnosti sa više zakonskih akata kojima se reguliše pitanje zvanične statistike i rada državnih organa, kao i sa evropskim statističkim standardom kvaliteta.

“Najkraće, zahtjev da se popis pripremi i realizuje u tako kratkom roku, liči na mišljenje nadriljekara da pacijentkinja može roditi živo i zdravo dijete nakon tri mjeseca trudnoće, iako su poznati naučni dokazi i pravila struke da je za taj proces potrebno minimum šest do devet mjeseci. Da ne bi došlo do neuspješnog ishoda u realizaciji jedne značajne statističke i društvene akcije zbog zanemarivanja, zakonom definisanih procedura, kao i pravila struke i nauke, želim da Vas upoznam da pravila struke i zakonom definisane procedure, po procjeni stručnog tijela Uprave za statistiku iz jula 2021. godine zahtijevaju minimum šest mjeseci od stupanja Zakona o popisu na snagu kako bi Uprava za statistiku, 24 opštine i drugi nosioci popisa, stvorili sve neophodne uslove za realizaciju te statističke akcije u skladu sa zakonom i evropskim konceptom kvaliteta”, navela je Radojević.

Prema njenim riječima, insistiranje da se odustane od poštovanja zakonom definisanih procedura i evropskog standarda kvaliteta kojima se reguliše unutrašnja organizacija Uprave za statistiku kada je u pitanju saradnja sa Ministarstvom, jasno ukazuje na namjeru državnog sekretara da želi urušiti profesionalnu samostalnost i nezavisnost MONSTAT-a, što je garantovano zakonom.

“Zakonska, stručna i lična odgovornost, kao direktorice Uprave za statistiku i rukovodioca pregovaračkog poglavlja 18 – Statistika, nalaže mi da štitim profesionalni kredibilitet zvanične statistike od neprofesionalnog uticaja bilo koje vrste, a koji je ispoljen činjenicom da se od Uprave za statistiku zahtijeva da u roku od tri mjeseca, odnosno, do kraja 2021. godine realizuje sve aktivnosti popisa stanovništva, a da pri tom još uvijek nijesu stvorene ključne pretpostavke: usvojena zakonska regulativa i ažuriran prostorni registar ili uspostavljen adresni registar u Crnoj Gori. Sigurna sam da nećete dozvoliti realizaciju Popisa stanovništva na način na koji se to krenulo, suprotno važećim nacionalnim propisima i evropskom standardu kvaliteta, i da neću biti prinuđena da dalje tražim zaštitu institucije i struke pred nadležnim nacionalnim i međunarodnim institucijama”, zaključuje Radojević.

Srpska kuća zove na naučnu konferenciju
Iako se i dalje, barem zvanično, ne zna kada će popis biti održan, Srpska kuća je već počela da upućuje poziv na naučnu konferenciju ,,Popis između politike i statistike“. Konferencija je, kako se navodi u pozivu upućenom Monstatu, planirana da se održi 23. oktobra u Srpskoj kući u Podgorici.

“Srpska kuća u Podgorici, krovna institucija kulture Srba iz Crne Gore, organizuje naučnu konferenciju na temu „Popis između politike i statistike“. Bila bi nam čast da na ovaj skup pošaljete predstavnika vašeg zavoda koji bi učešćem u raspravi doprinio svestranom sagledavanju ove teme koja je u žiži javnosti, kako domaće tako i inostrane”, navodi se u dopisu izvršnog direktora Srpske kuće Emila Labudovića u koji je portal Pobjede imao uvid.

Interesovanje za popis u Crnoj Gori više puta je iskazivao i zvanični Beograd koji je glavni izvor finansiranja Srpske kuće. Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je zainteresovan za rezultate popisa u Crnoj Gori navodeći da je važno da se ne smanji broj Srba.

Popis uslov DF-a za o(p)stanak Vlade

Prema ranije objavljenim saznanjima Pobjede, plan Vlade je da zakon o popisu u Skupštini bude usvojen do kraja septembra, i to bez javne rasprave, a Monstatu je naloženo da radi kao da je već usvojen kako bi popis bio obavljen u novembru.

Predstavnik Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podnio je sredinom sedmice ostavku u Savjetu statističkog sistema na mjesto člana tog organa i uputio je ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, nakon zakazivanja sjednice devet minuta prije njenog početka uz zahtjev da se o Nacrtu zakona o popisu izjasne u roku od 24 sata.

CDT je, nakon ostavke Koprivice, saopštio da je neprihvatljivo da se o veoma važnom zakonu izjašnjava elektronski te da je taj potez neprihvatljiv i ponižavajući jer ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost.

Iz Demokratskog fronta ranije su saopštili da je održavanje popisa ključni uslov tog saveza za podršku izvršnoj vlasti. Doduše, takav stav iz Fronta su saopštili prije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, jer su nakon tog događaja po prvi put počeli da hvale premijera Zdravka Krivokapića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kanavaca
Gost
Kanavaca

Sve se može kad se hoće.

Stevan
Gost
Stevan

Hoce da kazu da drzava Crna Gora nije u stanju da popise svoje gradjane.

Vadzola
Gost
Vadzola

Ne bojte se od popisa, ljudi! Posle letecih popova smucila se ljudima SPC i srbovanje, bice vise Crnogoraca no sto ih je prije bilo 😉

janko
Gost
janko

Niste dizali frku 2011..kad ste pokrali popis….

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Vučić je već to naredio. Srpska crkva već djeluje na terenu, kao i njeno Namjesništvo!

Danilo
Gost
Danilo

Popis treba prvenstveno da se vidi koliko nas ima jer mnogo ljudi više ne živi u Crnoj Gori, broj zaposlenih kao i struktura školovanih ljudi, broj penzioner i mladih.

Naravno da je bitna i nacionalnost ali ona više služi za dnevnopolitičke svrhe i za prepucavanja. Popis treba i zbog biračkih spiskova koji treba da se urede

kizo
Gost
kizo

Ovo me shvatam , nije po Evropskim atandardima.
Zivim u zapadnoj Evropskoj drzavi nikad nisam cuo da se to ovdje radi. Jer au te stvari za normalne drzave nebitne.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Pa frka što ovi hoće da brišu jedan dio gradjana tj državljana Crne Gore ! I da to niko ne kontroliše !!!

Kule
Gost
Kule

Popis mora pokazati srpsku vecinu, jednom za svagda, a kad ce biti… to je manje vazno. DF navaljivanjem cini usluge Milu.

Dejo košarka
Gost
Dejo košarka

Onda nemojte vršiti popis.

Mne
Gost
Mne

AKO SE ISKJUCI PITANJE NACIONALNOSTI ,VJERE I KRVNIH ZRNACA I USTAVOM ZABRANI , KAO STO JE TO RECIMO U SKANDINAVSKIM ZEMLJAMA I VECINI ZEMALJA EU, NA DOBROM SMO PUTU DA SE PRIJE SVEGA TENZIJE SMIRE I PODJELE BUDU MANJE. U SUPROTNOM IDEMO KA NEMIRIMA.

Nebojša
Gost
Nebojša

Ne smije se ,po tebi ,znati koliko ima Srba u CG

Čovjek
Gost
Čovjek

Jedno je sigurno. Nakon popisa kreću novi izbori.

Mirna
Gost
Mirna

Crna Gora je gradjanska,sekularna drzava pa je najbolje ne izjasnjavati se o nacionalnosti,vjeri i jeziku.Bilo bi mirnije,manje nemira.

kizo
Gost
kizo

Tacno

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Sto je frka oko popisa a? Neko se necega uplasio…

0101
Gost
0101

Sve sto su do sad uradili bio je ” lov u mutnom”…u jasnom se ne snalaze

Abba
Gost
Abba

Ko se to boji popisa? Oni kojih je malo

Roro
Gost
Roro

Srba oko 40%,ostali me ne interesuju.

Z&D
Gost
Z&D

A je.li 2011.bilo.toga registra kucnih adresa-nije
Pa uradiste li popis- uradiste
Ono sto ja vidim je opstrukcija svake vrste

Pitaj Hrvate
Gost
Pitaj Hrvate

Ako sam dobro razumio članak :” jer nijesu ažurirane geografske jedinice popisa – popisni krugovi, NITI U CRNOJ GORI POSTOJI REGISTAR KUĆNIH BROJEVA I ADRESA”?! Molim? Kako je to moguće? U21 stoljeću? Dakle vaša vlada bi u takvim uvjetima i sa neviđenom podmuklošču htjela provesti popis stanovništva? Pa”heb..te “, uništit će totalno Crnogorski nacionalni korpus, na takav način. Prijatelji i… Više »

marius
Gost
marius

Sve si tacno rekao . Bravo za komsiju Hrvata !

Šćepo
Gost
Šćepo

Причате СПЦ секта, већина се изјашњава као Црногорци… Што је онда фрка?

Šćepo
Gost
Šćepo

Чему страх од пописа?

Someone
Gost
Someone

Haha. Da vidimo df

Serdar MNE
Gost
Serdar MNE

A sto se bojite popisa??! Neka bude ove godine!

Abc
Gost
Abc

meni uopšte nije jasno što je frka oko popisa.. ni ovima što im se žuri, ni ovima što ne bi sad da se popisuju.. možemo li mi znati koje su posljedice pospisa? pošto ih očigledno ima..

Mihajlo
Gost
Mihajlo

Trebalo bi staviti i pitanje koja je maticna drzava..zarad nekih propisa i zakona posle.

Sale
Gost
Sale

Neka bude u februar, mart.Nevazno

Haven
Gost
Haven

Nema što popisivat, posle svega na Cetinje kog mozes naćerat na to kojim zkp zakonom.
Svakako više je Crnogoraca to što su se posrbili Crnogorci iz CG, to je drugo.Milo mi je što sam Crnogorac, što živim u samostalnoj CG.
Popovi nam ne trebaju u politiku, oni su za Crkvu, na žalost braću zavadiše i sve oko sebe Sekta.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Popis treba napraviti ali bez izjasnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti i jeziku ! I onda ce svi biti jednako zadovoljni popisom a i posteno receno Crna Gora je uglavnom naseljena govedima ! Preko 99%!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Zašto se plašite popisa? Kome smeta istina?

Aco
Gost
Aco

Kome smeta jaka Crna Gora

CeloMNE
Gost
CeloMNE

Nakon zadnjih mjesec dana imas da se iznenadis, no istinu neki ne trpe.
Pa ce posle da izmisljaju neke price kao svaki put. Kao ti naprimer.

sramoto
Gost
sramoto

Smeta nam Vućićevo miješanje u naše stvari. Vučić neka prikupi pipke!

Viva E libertas
Gost
Viva E libertas

Tko se bude pisao na popis drugacije od osecaja da je CG-cityzen, moze da preda papire u agencije za nekretnine zatim bude isplacen iz budzeta po kvatratu, zemlje, placa, ili kuce i put beograda srecno… 🙂

CG_mutt
Gost
CG_mutt

Kako ćeš isplaćivati,od Kineskog kredita?

Fendi
Gost
Fendi

Ne sjrkirajte se vi za pravila…..

Mika
Gost
Mika

Jos jedna hajducija zarad ocuvanja vlasti…!

Role je king
Gost
Role je king

Popisa nece biti a DF nece obalit Vladu jer ne smije.

auto
Gost
auto

Ćutanje ambasada US, Njemačke i Eu po ovom pitanju je veoma indikativno.

Iskra
Gost
Iskra

Ovo je godina popisa tako da ne znam sta je tu sporno…i u budzet je popis tako da cemu frka ljudi cega se bojite???

neznanijunak
Gost
neznanijunak

A da se napravi samopopisovanje kao u Hrvatskoj?

Ćira
Gost
Ćira

U onda bi tek bili 60% srba.

@lexa
Gost
@lexa

Ova vlada radi sve mimo zakona, na juriš, pa će tako završiti i popis pa makar na njemu učestvovali samo simpatizeri DF-a

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što reče Milo “ovo je b9neka nova CG na koju ćete se morati navići…”

Brendon
Gost
Brendon

Popis-statistički, beznačajni podatak….

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

Tamo dje nema velikosrpske azdaje jeste. A tamo dje ima – pitanje svih pitanja

CG_mutt
Gost
CG_mutt

Kako mi prija ovo “Velikosrpska aždaje”.De ponovi još par puta…😁

Send this to a friend