Politika

Popović: Građanski rat u Crnoj Gori se najavljuje od 2015. godine

Duže od tri decenije Milorad Popović glasno i jasno djeluje protiv velikosrpskog nacionalizma, često stavljajući u drugi plan svoju prvu ljubav i primarnu životnu vokaciju. A to čini svjesno i po vlastitom izboru jer stvaranje književnosti u svijetu u kojem se kao čovjek ne bi obazirao na stvarnost u kojoj živi njemu nezamisliva je duhovna aktivnost.

Razgovarajući za Al Jazeeru, Popović je “otvorio dušu”, iznio najintimnije strahove i strijepnje i analizirao situaciju u Crnoj Gori precizno i znanjem čovjeka koji dugo pamti i dobro poznaje stvari.

Čini se kao da su posljednja događanja u Crnoj Gori izbacila na površinu zaboravljene duhove prošlosti. Kako gledate na seriju protesta koje su u zemlji organizirali SPC i DF?

Ne bih rekao da su to zaboravljeni duhovi. Oni su, nažalost, od sloma bivše Jugoslavije veoma prisutni i samo se recikliraju i mijenjaju oblike i taktike, a strategija i krajnji cilj ostali su isti – to je jedan kleronacionalizam koji je permanentan i koji, dakle, opstaje u svim mogućim formama. Uprkos užasnim tragedijama i nesrećama, pa i sopstvenim porazima, ne odustaje od toga da stvori nešto što bi se zvalo danas “Velika mala Srbija” na dijelu Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Vjerujete li da je SPC u formalnom smislu posljednja institucija koja pothranjuje ideju da “svi Srbi treba da žive u jednoj državi”?

Raspadom bivše Jugoslavije SPC je ostao jedina pansrpska struktura izvan granica Srbije koja legalno djeluje, jer više nema ni vojske Jugoslavije ni Saveznog izvršnog vijeća i SPC makar u Crnoj Gori djeluje najmanje kao duhovna institucija, a mnogo više kao parapolitička, paraobavještajna i paravojna struktura, što se moglo vidjeti 2015. i 2016, kada su dočekivali ruske kozake koji su uniformisani marširali zajedno s njima.

I, konačno, ne treba zaboraviti da je većina osuđenih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, da je noć uoči planiranog udara, odnosno izbora bila u manastiru Ostrog sa crkvenim velikodostojnicima. U ovom slučaju crkva je razotkrila svoje dugogodišnje djelovanje, koje nije bilo tako javno, ali sada su stali na čelo političke strukture koja se bori protiv ne samo nezavisne Crne Gore kao takve nego protiv svih građanskih i multikulturnih postignuća koja su, uprkos svim slabostima u Crnoj Gori, ipak, ovdje zaživjela i to je možda najveća vrijednost Crne Gore danas jer se nakon svih poraza tih multikulturnih struktura na nivou bivše Jugoslavije pokazalo da je u Crnoj Gori takvo društvo ipak moguće.

Današnji procesi koji su pod krinkom ugrožavanja slobode vjeroispovijesti Srba u Crnoj Gori prije svega su atak na državu Crnu Goru kao multikulturnu i multikonfesionalnu zajednicu. Po Vašem mišljenju, koliko Srbija i njene političke elite utječu na ponašanje SPC-a u Crnoj Gori?

Ne treba tu biti previše informisan, dovoljno je pogledati naslovne strane srpskih novina, i to ne samo tabloida nego i njihov poluzvanični dnevnik Politiku, pa vidjeti političke emisije svih televizija, uključujući RTS, i vidjećete da se danas vodi kampanja koja je nezapamćena od vremena raspada Jugoslavije, od vremena “događanja naroda”. Svi javni mediji u Srbiji maksimalno su uključeni u jednu nezapamćenu harangu protiv Crne Gore, a, interesantno je da su, od kada se pojavilo pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, potpuno marginalizovali pitanje Kosova kao da to i ne postoji i sve snage su uključili, kako u Srbiji, tako i na medije na koje imaju uticaj u Crnoj Gori, a među njima najopakiji posao odrađuje koncern Vijesti, medijska grupa koja je nekada podržavala nezavisnu i građansku i prozapadnu opciju Crne Gore. Dakle, riječ je o vrlo kompleksnoj propagandnoj mašineriji koja se bavi svim mogućim sredstvima propagandnog rata: od dezinformacija do podmetanja raznih lažnih vijesti. Crna Gora je danas pod nezapamćenim propagandnim atakom.

Mnogi koji pamte događaje iz ’90-ih kažu da ih ponašanje DF-a podsjeća na djelovanja SDS-a u Bosni i Hercegovini. Je li moguće da DF i SPC na sjeveru Crne Gore naprave paradržavne tvorevine nalik SAO-ima?

Ruku na srce, današnji regionalni i spoljnopolitički kontekst je drugačiji, ali su strategija i namjere velikosrpskog nacionalizma ostale iste, a da li će se usuditi da rade te samoupravne autonomije ili nešto slično u najvećoj mjeri zavisi od njihovog sponzora, najviše onog iz Beograda, jer pitanje je u sadašnjem međunarodnom kontekstu ko bi ih podržao osim Beograda i da li će se Vučić smjeti prikloniti tom direktnom ataku na jednu nezavisnu državu, koja je pritom i članica NATO-a.

Da kojim slučajem nismo ušli prije godinu ili dvije u NATO, mislim da bismo već u Crnoj Gori imali neke scenarije destabilizacije te vrste. Siguran sam da bi se umjesto ovih koji dolaze na litije iz Trebinja sa autima, da šetaju, tu ubacivale neke druge grupe hajduka, naoružanih pasa rata, koji su već obučeni za te poslove.

Ali, ipak, svi ovi lokalni i regionalni sukobi su uglavnom posljedica nekih širih konteksta. Da li u tom jednom širem geopolitičkom suparništvu (prije svega mislim na ono Rusije i Zapada, s obzirom na to da danas postoji više kriznih tačaka u svijetu) odgovara da se ovdje stvori još jedno krizno žarište – to je pravo pitanje. To ja ne mogu znati, ali da li postoje realne mogućnosti da se takvo što dogodi, s obzirom na masovnost tih protesta na sjeveru i na uključenost ovih struktura, prije svega srpskih, a vjerovatno i ruskih, u te razne društvene, institucionalne, stranačke i političke segmente – to sigurno postoji.

Nebojša Medojević rekao je za beogradsku Politiku da je Crna Gora “na ivici građanskog rata”. Šta znači ta njegova poruka?

Medojević je jedan od lidera Demokratskog fronta, stranke čiji je dio vodstva osuđen za pokušaj državnog udara. Oni još od ljeta 2015. neprestano najavljuju građanski rat. U oktobru 2015. su pokušali nasilno da uđu u Skupštinu Crne Gore. Poslije toga je sticajem okolnosti otkrivena zavjera za pokušaj vojnog udara i ovo danas je podsjećanje da su dva čelnika DF-a prvostepeno osuđena na pet godina zatvora i da je Medojevićeva poruka nastavak prijetnji i psihološkog rata i u Crnoj Gori. Samo još nije počeo oružani rat, ali sve druge pripreme za rat imamo. Ovo sve što se po ulicama Crne Gore događa to je hibrid islamske revolucije i KKK u nekom fenomenološkom smislu. To je jedna klerikalno-četnička struktura – teokratska, koja bi ovdje da stvori pravoslavnu džamahiriju u Crnoj Gori, koja je protiv svih prozapadnih, liberalnih, multikulturnih i mulitnacionalnih vrijednosti, kojima Crna Gora nominalno teži, pored svih slabosti koje ima, kao i većina postkomunističkih država, poput korupcije, kriminala i lopovluka. Ali, ova se vlast ne ruši zbog toga što loše radi nego zbog najboljih segmenata te politike.

Mnogi koji pažljivo prate situaciju kažu da to nije samo vjersko pitanje, da je to napad na Crnu Goru, negiranje države, a zatim i crnogorskog identiteta i crnogorske nacije kao autohtonih političkih, društvenih i fenomenoloških pojava. Kako gledate na činjenicu da u državi djeluje politička stranka koja negira državu Crnu Goru i crnogorsku naciju?

Ima taj fenomen podijeljene nacije – nije to samo crnogorski ekskluzivitet, to imate sada u Ukrajini, Škotskoj, Kataloniji, samo što je, zavisno od geopolitičkog i kulturološkog konteksta, svaki taj slučaj poseban. Imate tu činjenicu da u okviru istog etnosa postoje dvije suprotstavljene nacionalne ideje. Srbi u Crnoj Gori su među radikalnijim, odnosno ovi crnogorski velikosrbi su među najradikalnijim strukturama tog srpskog nacionalnog korpusa, kako je to i inače često na obodima tih nacija. Vi to znate, da su u Hercegovini bili i najgori ustaše i najgori četnici. Uvijek su na obodima najekstremniji nacionalisti.

I Crna Gora ima taj fenomen i uspijeva da se odupre tom nacionalizmu, makar trenutno, i izbori nezavisnost u najvećoj mjeri jer su manjine podržale nezavisnost Crne Gore – u velikom dijelu i zbog straha od velikosrpskog nacionalizma i u tome je Crna Gora sui generis u odnosu na druge države bivše Jugoslavije, ali ne samo bivše Jugoslavije nego možda i u širem kontekstu i u tom smislu danas se brani možda zaista najvrednija i civilizacijski najvažnija tekovina ovog doba. Danas u Crnoj Gori i Crnogorci, pa i Srbi koji nisu velikosrbi i Bošnjaci, Muslimani, Albanci, Hrvati imaju neku, u tom smislu da kažemo, građansku svijest i u tom smislu napravljeni su veliki iskoraci.

Kako tumačite činjenicu da se Milorad Dodik protivi dolasku Mila Đukanovića u Bosnu i Hercegovinu, što je odluka koja je donesena uz protivljenje druge dvojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Upravo to govori o širini i o brutalnosti ovog ataka danas na Crnu Goru. Koriste se svi mogući instrumenti i sve moguće strukture, sve institucije, da bi se na razne načine oslabila crnogorska pozicija, pa, eto, i kroz taj dosta neobičan i bizaran slučaj, da jedna, manje-više, protokolarna posjeta predsjednika susjedne države bude onemogućena zbog ne znam ni kojih razloga.

Ali, upravo to govori o namjerama velikosrpske politike, čiji je Milorad Dodik jedan od važnih faktora, ustvari, o njihovim namjerama i sredstvima koja danas upotrebljavaju protiv jedne nezavisne i međunarodno priznate države.

42

avatar
1000
20
22
0
 
37
kibicernikDr V. PerunicicNovak RamovJelena Savojska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Jel ovo bjese onaj sto reče da treba da se drzava fizicki obracuna sa ljudima koji su u litiji? Nema vrlo “civilizovan” čovjek.

nik
Gost
nik

Kad nema argumenata ko je ovaj sta je ovaj, a ko si ti

kibicer
Gost
kibicer

Zbilja šta je ovaj?

Vezir
Gost
Vezir

Zavrsavaju mu srednju skolu pod stare dane.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Kakav građanski rat?… sa ristom, litijašima i df-om može biti jedino seljačka buna.. Matija Gubec. Haha

Црногорац
Gost
Црногорац

Источна Херцеговина је била већински четничка због партизанских злочина лијевих скретања и Пасјих гробаља.

Mudrac
Gost
Mudrac

Boze..NOBELOVAC..Mudar li si.
Blago C.Gori za tebe.

mrkela
Gost
mrkela

Cio civilizovani svijet je pregovarao sa srbima da ne ubijaju komšije . Nije pomoglo . Onda su im uveli sankcije da ako ogladne biti će manje opasni za komšie . nije pomoglo . Bombardovanje je tek zaustavilo ubijanje komšija . Hrvati , Muslimani , Albanci i sada mole Srbiju da im kažu đe su masovne grobnice kad su ih ubijali… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Još jedan pripejd patriota

Tupko
Gost
Tupko

Postpejd,postpejd..ovaj je na mjesecni racun..a pripejd su ti srbi tipa mandula pipun medo i ekipa,oni rade na zetone.

Staxe
Gost
Staxe

Neka Pope…

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Ovaj dar od Boga,ovu rijeku ljudi koji su se opet okrenuli vjeri,nista zaustaviti nece,pogotovo ovozemaljski zakoni!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Slušaj stručnjače, ovo je totalno ludilo od ovoga naroda koji idu za popovima u XXI vijeku. Pa, čovječe dje ovoga ima u bijelom svijetu ? Po mene, nezadovoljni gradjani ovim sistemom vrednosti i pravde u Crnoj Gori kojih je uvijek bilo i biće su u stvari političke kukavice koji neće da sranu uz neku stranku , a ima ih sigurno… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

U pravu su bili USA kad su rekli ovima se mora uvesti protektorat ovo je fasizam,ne pustise evtopljani sad I oni vide zadnji bastion Uber alle dje je.Mislim da ako nastave ovim putem I ne posalju Rista za Peru kod inka ,moze im se desiti da osta I na beogradskom pasaluku

Strucnjak
Gost
Strucnjak

Braco moja pravoslavna,manje nervoze,vise setnje,evo mozete u litijama,ako ne vjerujete u Boga,makar je zdravo za organizam.Sa Bogom jos niko nije mogao da izadje na kraj pa nece ni ovi nasi nesrecnici.Nadam se da ce se dozvat pameti i da ce se vratiti svojim korijenima!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko pušti tolike popove u zemlju,oni najviše mute po terenu,sad ih treba proćerat!!!

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Ovo je mudar coek. U ringu je steko veliko iskustvo. Po broju medalja bi se reklo da je redovno dobijo po brnjusci.

ču, doktor
Gost
ču, doktor

I ti si mi doktor

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Perunicicu sto ne provjeris njegove bokserske kvalitete,znam da bi ti se Mijo vrlo rado odazvao, i ako je vjerujem jedno 30 godina stariji.

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Pa, upravo, je tragedija sto su svi dukljanski “intelektualci” poput “Mija”. Ne sumnjam da bi se odazvo, ali bi mu to bila jos jedna od kobnih gresaka u nizu.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

moraće se podići zid sa srbijom I bih da se zaustavi ova brutalna agresija na crnu goru ali I iz crne gore na srbiju I bih

Djoma
Gost
Djoma

Moraces ti ponovo bukvar u ruke pa poslije toga mozes da zidas zidove oko svoje kuce..

divljagradnja
Gost
divljagradnja

ne pomaže to imaju oni svoje vojnike u CG

eu kolonija
Gost
eu kolonija

imamo I mi litije u srbiji I bih na granici sa crnom gorom. mogli bi se blokirati putevi I zabraniti prolaz u oba smjera. obustaviti komunikacije dok se ne ukine zakon I 29% srba ne uvede u vlast. do tada neka se hebu sa velikoalbancima I bošnjacima. prljava nato-milina I vučićeva rabota mogla bi biti osujećena od srpskih nacionalista.

Crni
Gost
Crni

Popoviću objasnite vi narodu Crnogorskom ima li ide u svijetu da strani državljani legalno dolaze u njihovu zemlju i učestvuju u rušenju njihove države. Crna Gora je dozvolila svakom popu, zidaru, tesaru,konobaru, keramicaru, kuvaru, limaru i svakom da radi u CG i sad kao hvala za to, ruše nam državu. A vi cutite i pustite ih da je ruše.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ista ta država koju ti ppdržavaš je iščerala na desetine hiljada svojih građana, politikom, ekonomijom. Sve sfere društva su devastirane

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A ima li dje primjera u svijetu da clanovi parlamenta koji su se zakleli na lojalnost i postovanje zakona i ustava,ruse tu drzavu a za to dobijaju ogromne plate.To se svugdje zove drzavi izdajnici i njima je mjesto u zatvoru o cemu se radi ovdje

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

A ima li idje na svijetu da poslanik uziva u paljenju zastave svoje zemlje…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovaj je veoma skromnih intelektualnih mogucnosti !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovaj samo u Crnoj Gori može nagradu dobiti

Vidoje
Gost
Vidoje

Što ovaj “akademik” bar fiktivno ne završi neki fakultet, ima ih sad koliko hoćeš. Malo bi ga drukčije gledali

Ljubo
Gost
Ljubo

Zato što bi prvo trebalo da završi srednju školu, a sramota ga je da sad polaže srednju!

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Nije istina, srpsko crnogorski rat je najavljen jos 1992, raspitaj se malo.

Ivan
Gost
Ivan

Crna Goro, budi se, vrijeme je. Pokazimo divljaci da je Crna Gora demokratsko i civilizovano drustvo.

Independista06
Gost
Independista06

Sve iste ljude vrtite. Dosta podjela. Povucite zakon

Princip
Gost
Princip

Slazem se. Koliko tupe o svemu i svacemu. Povuci zakon. Obustaviti proteste i idemo dalje.

Mirko
Gost
Mirko

Kakav je ovo intelektualac bruka. Da ne bude zabune ja sam crnogorac protiv litija, crkva crnogorcima ali i protiv ovakve vlasti

crnogorka
Gost
crnogorka

ti si ni voda ni vino

kralj Nikola
Gost
kralj Nikola

Pop Milo Jovović je Ni voda ni vino!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Zapjevaj ti malo sa popovima ono uz merak milina 21 vijek,jos ako ima kakvi balvan da osegas vrh

Brat
Gost
Brat

Mićo, kućo, spin tvoj si zamutio u sofizmu, dakle ti teški provokator. Da ti kažem sram te bilo nema potrebe. Ti znaš veoma dobro kako i zašto si sastavio takav spin.

Princip
Gost
Princip

Crnogorci imaju crkvu.
Pogledajte veceras vijesti

Send this to a friend