Politika

Popović: Još slušamo izjave koje su davno skončale na smetlištu  istorije

Popović neće sjutra biti na sjednici

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović vjeruje da će za državu veliki izazov biti usvajanje novog Zakona o vjerskim zajednicama, ali da će ovaj zakon konačno staviti tačku na probleme klerikalizacije društva, miješanja vjerskih zajednica u politiku i svakodnevni život, te ojačati status Crne Gore kao sekularne, svjetovne i građanske države.

Popović kaže da ne treba pridavati pažnju izjavama nekih srpskih visokih državnih i crkvenih funkcionera, te da je to “odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti”.

“Trend da beogradska, pretežno nacionalistička štampa diže hajku na Crnu Goru ili druge države regiona nije ništa novo, to se proteže više od stotinu godina unazad, praktično od nastanka štampe na ovim prostorima. Dakle, takve pojave su isključivo političke prirode i služe za trenutne političke interese određenih krugova u Srbiji. Najčešće su to njihovi unutrašnji sukobi, no, postoji još uvijek snažan desničarski dio koji nije nimalo neozbiljan u takvim pretenzijama. No, na kraju se sve svodi na ispraznu demagogiju i senzacionalni populizam, koji je kratkog daha”, ocijenio je on.

On navodi da se čini da srpske vlasti, prije svega, vode računa o svojim interesima i misli da Crna Gora nije prioritet njihove politike.

“Naravno, postoje pojedinačni slučajevi kada čujemo izjave od nekih njihovih visokih državnih i crkvenih funkcionera koje su, kazao sam, često za unutrašnju upotrebu, a i kada nijesu, apsolutno im ne treba pridavati pažnju, jer to automatski pokreće podjele u Crnoj Gori. To je samo odjek prošlih vremena koja su skončala na smetlištu istorije i žive, u glavama pojedinih restlova takve prošlosti. Vjerujem da Crna Gora tu ima mudar i dostojanstven, državnički odgovor. Besmisleno je dopustiti ipak pojedincima da vas provokacijama uvuku u besmislene rasprave, to ne priliči ozbiljnoj državi”, smatra Popović.

Komentarišući tvrdnje iz Srbije da je srpski narod u Crnoj Gori ugrožen Popović podsjeća da se takva priča plasira  više od decenije, od referenduma 2006. godine na ovamo, i to od onih krugova koji su potpora i podrška onima koji i u Beogradu i dalje žive u nekom scenariju koji je vrijeme davno pregazilo.

“Ne mislim da je u Crnoj Gori bilo koja nacionalna ili vjerska zajednica ugrožena, štaviše. Država ima posebne nacionalne i manjinske savjete, ogromna finansijska sredstva izdvajamo iz budžeta za sve nacionalne zajednice kao i za crkve i vjerske zajednice. Znamo da postoje i respektabilni mediji, štampa, radio, televizije uglavnom svih nacionalnih manjina. Da ne govorim o uticaju Srpske pravoslavne crkve koja ponekad, čini se, ima i povlašćen status koji nerijetko zloupotrebljava. U takvim okolnostima, neodgovorno je i zlonamjerno, gotovo opasno, govoriti o ugroženosti bilo koga po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, u našoj građanskoj državi. Bojim se da se ovdje radi o megalomanskim umovima koji, kada nemaju apsolutni nacionalistički monopol koji će da nameću svim ostalim zajednicama, već su jednaki sa svima ostalima, shvataju to kao ugroženost”, kazao je on.

Prema njegovim riječima nakon ulaska Crne Gore u NATO, zaokružen je bezbjednosni sistem regiona i uvjeren je da je veoma mala, gotovo nepostojeća, mogućnost da se tu dese neka značajna pomjeranja.

“Srbija je, čini se, blizu kompromisa sa Kosovom, no jasno je da su srpska i kosovska vlast u unutrašnjem problemu kako to privesti kraju bez velikih unutrašnjih previranja. Povremeni oštri tonovi na relaciji zvaničnika Zagreba, Beograda i Prištine, samo su, vjerujem, jednokratne političke fraze za unutrašnju upotrebu. Ako dublje sagledamo, vrhovi država regiona u proteklim decenijama nikada bliskije nijesu sarađivali. Ono što moram da naglasim je da će biti veoma važna buduća uloga i razvoj Evropskeunijeza održiv miri napredak Balkana. EU mora napraviti reformske iskorake, federalizovati se i brzo integrisati države regiona”, zaključio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
460
Gost
460

Što je srbende, boli vas istina

Jagodina
Gost
Jagodina

Jos slusamo I gledamo politicare koji su odavno trebali otici na smetliste politike.

Virus
Gost
Virus

Koja je ovo budala

Cirilo
Gost
Cirilo

Muka mi je od ovoga teksta.Vazno mi je da na smecy istoruje nijesu moja braca,kymivi,vjencani drugovi,studentski dani,pisma uli pjesma,pesma i lepota izbliza i sa strane.Moje drugive Srbe,Hrvate,Bokelje i ostalu BRACU ne zanima tvoja istorija sa smetlusta.Najbolje ti je da se skines sa TRONA i udjes malo u masu u narod.Ovako ti sva prica UZALYD.

Zoran
Gost
Zoran

Prava izjava crnogorskog liberala popovića.

Milivoje
Gost
Milivoje

Liberalna partija će završiti kao Pozitivna Crna Gora.Popović je prošlost!

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Milivoje, ja mislim da je to prava partija koja može okupiti Crnogorce.

Bjelica
Gost
Bjelica

Crnogorko,partija pod tim nazivom moze ali pod vođstvom nesrecnog Popovica ne moze

xyz
Gost
xyz

Neće kao Pozitivna! Ovoga neće u ambasadore!

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Ko sta pita ovoga sa 0.01 % podrske ?

ĐURO
Gost
ĐURO

Liberao,žalostno ali takve priče i dalje će bit veoma aktuelne,sve do onoga dana kad Crna Gora prizna da je postala na način Petrovićevske izdaje.Zar ,Liberao,društvo Petrovića nije izdalo srpstvo,jeste Liberao,Etozoti dokaza za tvoje kotorske nebuloze.

Brajic
Gost
Brajic

Naslov je odgovarajuci ako se uzme u obzir ko je u pitanju. Njegove izjave ce svakako tamo zavrsiti. Kotor ce ga prvi tamo smjestiti.

Artur
Gost
Artur

Tamo ćeš i ti sa tvojom taksi partijom

dali
Gost
dali

Pa svugdje u svijetu se konsultuju vjerski poglavari pogotovo kad je kriza eto pape ,imama pa i popova da riješe jer im se po statistikama svih relevantnih institucija najviše vjeruje.Pa svedoci smo i našeg državnog udara da je uloga Amfilohija bila od značaja da ne dodje do eskalacije sukoba.Ko najviše ljudi može trenutno da okupi na jednom mjestu u Crnoj… Više »

Ogledalo
Gost
Ogledalo

Tvoja izjava je upravo ta vrsta izjave.

Eon
Gost
Eon

Uvozne popove vratiti kao kvarnu robu bez carinske deklaracije i rijesen problem

Jagodina
Gost
Jagodina

Mislis li na Mirasa, koji je uvezen iz Rima? Tamo je skartiran kao kvarljiva roba, pa je zavrsio na nasem trzistu.

Pura špijun
Gost
Pura špijun

I nacionalnu penziju si dobio bez minuta igranja,isto ko što se pitaš u politici…privezak najobičniji

Razocaran
Gost
Razocaran

Ovo je tipican primjer,Kako jedan neznaveni ,,politicar,,Koji je igrom slucaja dosao u poziciji da regulise Zakonodavstvo u jednoj DRZAVI. Stim vise,sto Taj ,POLITICKI ,Mali ekstremcic NE predstavlja svoj narof procentualno,u PROMILIM. Citavu svoju ,tobosnju ,,analizu,,on smjesta u pitanje Srba u Srbiji kao da se Taj Zakon odnosima na Beograd,a NE na ,200.000 svojih SUGRADJANA. Zanemaruje,ili NE ZNA, Popovic da Dana’s… Više »

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

A vidi ovoga što se raspisa’ pravo sa smetlišta istorije. A dobro zna da je sve što je Popović izjavio gola istina. Kojih druže 200.000. Nema 5% pravih Srba u Crnoj Gori.

Jagodina
Gost
Jagodina

A ni 2% Crnogoraca.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@Jagodina Volim što imaš takve predrasude jer onda likujem kad se prospete na izborima, budućim popisima i sl. Biće onda neregularni uslovi ovo ono. Odradili ste svoje takvi kao ti i zasluženo ste zadnja periferija Evrope

Fra Sotona
Gost
Fra Sotona

Razocaran,
“Došao u poziciji”?!

xyz
Gost
xyz

“Fra Sotona”?!

donja brova
Gost
donja brova

da mi te probudit…

Orahovac
Gost
Orahovac

Bravo Popoviću svaka ti je na mjestu
Ideologije su završile na smetilištu a uskoro će i oni koji je sprovode

Todor
Gost
Todor

Promjeni ime serdare. Ne krij se iza ovog plemenitog imena

List
Gost
List

Ovo bješe onaj što je za račun udbe unistavao LSCG? Obraz djon.

CG moj dom
Gost
CG moj dom

Svaka cast, gospodine Popovicu.

Send this to a friend