Politika

Popović: Krivokapić čeka da se Amfilohije oporavi da da završnu riječ, URA postala satelit SPC

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović u intervjuu za Radio Crne Gore kazao je da nova parlamentarna većina nije stabilna te da teško može donijeti stabilnost u Crnoj Gori u teškim vremenima epidemije i krize izazvane epidemijom.

“Pesimista sam da će kadrovi nove većine uspjeti da razumiju, uhvate i usmjere ekonomske procese i finansijske akrivnosti Crne Gore, naročito u vremenu ekonomske krize izazvane epidemijom koja vlada u svijetu pa i u Crnoj Gori. Ne vidim ko su ljudi i stručnjaci u njihovim redovima koji će imati sposobnost da odigraju tako važnu ulogu i biti spremni da se suoče sa posljedicama svojeg rada i poteza. Iskustva iz Budve, Kotora i drugih opština u kojima ova većina vrši vlast govori nam u prilog tome. Nijesu uspjeli da riješe nijedan problem suštinski i usmjere razvoj Opština, osim što su udvostručili administraciju svojim kadrovima, tog scenarija se plašim i na nivou države”, rekao je Popović.

Govoreći u formiranju nove Vlade i ulasku u novu koaliciju, Popović navodi da su liberali još jednom pokazali da su nam na prvom mjestu evropski principi, program i dobro Crne Gore i njenih građana.

“Dok je vladajuća većina bila na takvom putu, mi smo bili dio te većine zajedno sa partnerima, danas kada je formirana neka druga većina sa drugim principima i ideologijom, normalno je da ne vidimo sebe kao dio nje.” kazao je Popović. Nije, dodaje on, jasno oko kakvih principa se okuplja ta nova većina osim preuzimanja vlasti i fotelja što je glavna tema njihovih javnih nastupa ovih dana. Sve to nam govori da ova parlamentarna većina neće biti stabilna i da teško može donijeti dugoročnu stabilnost i napredak državi, samo dezintegraciju Crne Gore”, rekao je on.

Popović je kazao i da je jasno je da je dominantnu ulogu odigrala i danas igra Srpska pravoslavna crkva.

“Prvi sastanci oko formiranje Vlade održani su u manastirima, a na formalni prijedlog sastava vlade od strane mandatara Krivokapića očigledno se čeka na oporavak Amfilohija koji će dati završnu riječ i amin budućim rukovodiocima države. Njihovi ciljevi veoma su opasni za građansku i multietničku državu kakva je Crna Gora u kojoj svako hegemonističko nametanje neke crkve, velikodržavnog projekta i nacionalizma, može da ugrozi građansku stabilnost. U tome je naša velika odgovornost u narednom periodu”, smatra Popović.

On u tome prepoznaje i jedan od razloga poraza nekadašnje vladajuće kolicije.

“Svaka vlast, i ova u kojoj je DPS decenijama dominirao je pravila komprimise sa crkvom, da li iz straha od tako moćne strukture ili iz neznanja ili iz interesa i kratkoročnih dilova, a moguće i svega toga po malo. Međutim, sve to je ostavilo dugoročne posljedice. Kada je vladajuća većina odlućila da se suoči sa problemom klerikalizma i uredi položaj vjerskih zajednica u Crnoj Gori, znali smo da to u patrijarhalnom društvu neće biti lak zadatak. Međutim, nikada nijesmo mislili da je naša misija da se priklanjamo javnosti i populistički djelujemo već da budemo progresivna snaga i guramo društvo naprijed, edukujemo i pravimo reforme. Dakle, najveći uzrok bilo je jačanje klerikalnog nacionalizma i uloge SPC u javnom životu što je posebno pogodovalo opoziciji u Crnoj Gori koja je tradicionalno prosprski i proruski nastrojena”, rekao je on.

Baš zato, navodi, liberali su predložili Zakon o zabrani djelovanja fašističkih organizacija, u cilju sprječavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori.

“Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja. Zakon se temelji na najboljim praksama EU i na međunarodnim standardima ljudskih prava, a ovo će biti odličan test za novu skupštinsku većinu i dokazivanje njihovog suštinskog opredjeljenja.

Bilo bi normalno da ovakav Zakon podrže i nekad građanske partije kao što je URA navodi on, međutim, šokantno je i porazno što je URA kao partija koja je nekada bila građanska i procrnogorska pristala da bude satelit i branitelj interesa Srpske crkve i zagovornik teokratije. U vrijeme ekonomske i epidemiološke krize, njihova jedina misao je kako sačuvati interese i finansijske tokove SPC u Crnoj Gori. Naravno da je ovaj Zakon demokratski iskorak i napredak ka modernom i slobodnom društvu, oslobođenog od razarajućih uticaja, ali nije ništa novo da postoje moćne snage koje ne žele da vide Crnu Goru kao modernu i naprednu državi i to nije od juče”, ističe Popović.

On je komentarisao i ideju ekspertske vlade koja je neslavno propala.

“URA je partija koja je očigledno odrigrala svoju ulogu da dovede na vlast kleronacionalističku grupaciju i, svjesno ili nesvjesno, postala satelit i promoter interesa Srpske pravoslavne crkve. Na taj način ta partija je izgubila svaki građanski legitimitet i utemeljenje,i njima je to jasno pa sad gubitak tih brača pokušavaju da nadomjeste drugim, populističkim metodama,primjer Sinjajevine, opstrukcija crnogorskih nacionalnih interesa i članstva u NATO. Zato danas više niko ne priča o ideji ekspertske vlade na kojoj je URA i dobila podršku na izborima,dominantno suverenističkih birača a koju je odmah potom zaboravila iako smo im mi, iz državotvornih stranaka ponudili bezuslovnu podršku za formiranje njihove manjinske Vlade, bez našeg učešća. Vjerovatno će na kraju URA postati samo dizači ruku koji će održavati većinu crkvene vlasti u Skupštini, Iskreno, žao mi je što je jedna partija građanske provinijencije doživjela takvu sudbinu i po drugi put gasi sebe, prvi put kao Pozitivna a danas kao URA”, rekao je Popović.

Kada je u pitanju izbor čelnika ključnih institucija za koje je potrebna dvotrećinska većina, Popović kaže da sve zavisi kakva kadrovska rješenja će biti predložena.

“Liberalna partija uvijekće podržati kvalitetna i kredibilna rješenja koja su u interesu daljih reformi, demokratizacije i evropskog puta Crne Gore. I u proteklom mandatu podržali smo sve što je bilo u opštem interesu, ali i glasali protiv nekih prijedloga vlasti, i kadrova iz redova naše koalicije koje smo smatrali da nijesu dovoljno dobri. Tako ćemo se ponašati i u narednom periodu”, zaključio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darko
Gost
Darko

E vala tebe nece pitat za misljenje nebitno je polronu

Buu
Gost
Buu

Dobro mu rece onaj u skupstinu da batali vise Popovic da zavadja narod. Partija mu ima samo jedan mandat a on najglasniji

Šemso
Gost
Šemso

Andrija tebe se Slavko Perović odrekao kao i Živkovića koji ga je prevario, Slavko vjeruje više opoziciji koja je dobila vlast nego tebi i Milu, Andrija Popoviću nemaš šta da držiš pridike i spočitavaš Abazoviću, kad si bio sa Milom samo si bio dizač ruke DPS, bolje da se bavim istorijom vaterpola.

Pametan
Gost
Pametan

Bolji je slavka perovica program bio a ti mu nisi ni do koljena jado jadni

Nancy
Gost
Nancy

Nije tacno..kada je video da naaaarod glasa uvek isto umesto da ostane i borise slavko je sve prevario i prodao partiju
Cak je i javno izjavio da cg ne zasluzuje lscg i raskantao je partiju..zivkovic je pokusao da je spasi ..prvo se informisi

Lisboa
Gost
Lisboa

Đe je Milo

šćepan
Gost
šćepan

Odmara.i gleda ove štrumfove.

Milo
Gost
Milo

Bravo Povicu.za sve si u ptavu,vjeruj oni su skupina sa ulice,jedni ce u kljn ,drugi ce u plocu ,od njih nema nista pametno,ponasaju se gore no kada su bili u opoziciji. Zqmisli samo u vlasti su a udaraju i na voisku van pameti,brzo ce i biti ispraceni.

Marko
Gost
Marko

A Bogami Risto i ako se oporavi u penziju ce, tako da se nema što on čekat..

joko
Gost
joko

Uzmi malo vazduha Andrija , duboko roniš!!

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Bravo Andrija a ti Joko pazi ne idi u duboku vodu

vojvodina
Gost
vojvodina

Joko , oli plivat za krst neasni ..kao onaj tvoj litijas sto ucinje oruzanu pljacku pa pucase na policiju prije nekoliko.

Piksi
Gost
Piksi

A zamisli da ne odrzi zavrsni govor……

Ups!
Gost
Ups!

A sta ako…..

Emi
Gost
Emi

Slavko Perovic je govorio Ako i Dako su najgori ljudi.

Staxe
Gost
Staxe

Ima li ovaj Andrija koga svoga da mu kaže da se ne blamira i da śedi kući…

Eagles
Gost
Eagles

govori istinu1/1

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Lijep govor prilepka DPS-a, Samo Jako.

Mi smo
Gost
Mi smo

Sta li si ti uhvatio?

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ko su korumpirani profesori sa UCG?

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Popovicu ti si car, samo nastavi tako oštro!

Igračka
Gost
Igračka

Ovaj baš zna što govori, zemljo otvori se!!!!

Fleš vijest
Gost
Fleš vijest

Bravo Andrija!

Crni
Gost
Crni

Ceka on Rista da vam okadi parlament.

Neko ko zna
Gost
Neko ko zna

Čiji li si ti satelit da mi je znati?

Eagles
Gost
Eagles

….buksovci pocese emisiju sa: …beeeeeeeeeeeee….

Defacto
Gost
Defacto

A vi jos ne predjoste 0.35%, probajte kao manjinska partija samostalno, mozda zasluzite mandat!

BarBar
Gost
BarBar

Gospodine Popoviću, šta se uradili sa Liberalnim savezom i dokle ste ga doveli? Ponos Crne Gore postao je sastavni dio onih protiv kojih su iskreni Crnogorci ustajali devedesetih.

Neko
Gost
Neko

Nacionalisti izigravaju gradjane,ekologe …Smeta im vojna vježba a ne smeta im uništavanje prirode crtanjem zastava druge države ,..

131313
Gost
131313

Мој Андрија, теби је политика блиска колико и Славку Перовићу ватерполо. Славков кикс је што је након изјаве: Не треба нам било каква ЦГ (ни самостална) ако није демократска. Подржао је ДПС, који је тако опстао на власти. Добили “суверену” ЦГ , а демократије ни на видику.

Rob Roy
Gost
Rob Roy

“Rukoljub” krizira, nema ruke Amfilohijeve da ljubi… pa ljubi serbske zastave… ljubit će on još što šta…

Janko Tipsarevi
Gost
Janko Tipsarevi

Tako je 👏🏻👏🏻👏🏻

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Bravo!

Ana
Gost
Ana

Tačno tako moj Andrija.. na zalost Crne Gore.

Pg.
Gost
Pg.

Neka strucnjace

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ne ne tvoji su strucnjaci plus experti hahahahaha

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Reče satelit

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Jasno je da se čeka ajatolah da okadi saradnju Trojnog pakta. To je očigledno. URA je oerfektno odradila ulogu Trojanskog konja!

roro
Gost
roro

Eo ga ovaj! Alo kralju,potpuno si nebitan lik u političkom životu CG.Ne postojiš…

Penzija 128 e
Gost
Penzija 128 e

Ti si fonio sto si dobio i imas dovoljno da ides igumane polagano u penziju

Dragan
Gost
Dragan

Bravo. Mislim da su glasači Ure razočarani. Tražili su promjene ali ne u ovakvo nacionalističkom Srbovanju u kojem tone Crna Gora.

Trt klub
Gost
Trt klub

Aj ti malo plivaj u bazen

131313
Gost
131313

Мој Андрија теби је политика блиска колико и Славку Перовићу ватерполо. И Славков кикс је што је након изјаве:Не треба нам било каква Црна Гора (ни самостална) ако није демократска. Подржао ДПС , који је тако опстао на власти. Добили “суверену” ЦГ, али демократије ни на видику.

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Svi mi to znamo osim drita zavodnika izgleda !!

Send this to a friend