Politika

Popović: Nasilnost i nepriznavanje različitosti prisutni u Crnoj Gori

Milorad Popović

Dva osnovna elementa fašizma – nasilnost i nepriznavanje različitosti – danas su prisutni u Crnoj Gori. To potvrđuju prizori u crnogorskim gradovima u kojima žive manjine, a gdje je dominantna srpska nacionalna svijest, kazao je u gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija pisac i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popović. 

“Mnogo je nasilja i šikaniranja ljudi drugačije nacionalnosti i političkih uvjerenja. Nekažnjeno se skrnave nacionalna znamenja, državne zastave; organizovano se pravi čistka u državnim institucijama na nacionalnoj i političkoj osnovi. To su elementi fašizacije društva, na koje je nedavno domaću i međunarodnu javnost upozorio crnogorski PEN centar“, rekao je Popović.

Po njegovim riječima, ovako stanje u društvu posledica je činjenice da politička i kulturna elita, nakon referenduma o obnovi nezavisnosti 2006. godine, nije razumijela strateški kulturni i nacionalni okvir neophodnan za konsolidaciju crnogorskog društva..

“Postojalo je nerazumijevanje u domenu kulturne nadgradnje i razvoja kulturnih specifičnosti, kao i snaženja nacionalne svijesti kao „conditio sine qua non“ opstanka Crne Gore. U knjizi „Zbilja i prividi“ predvidio sam taj rasplet, ali sam mislio da će do njega doći za nekoliko godina“, kaže Popović.

Nakon konstituisanja Vlade, Crna Gora je, kaže Popović, doživjela „revolucionarne“ promjene u duhovnom, ideološkom i političkom smislu.

“Paradigme na kojima je Crna Gora stvorena  2006. godine prevrednovane su i brutalno pogažene. U tom pogledu, Crna Gora je danas nova država u kojoj dominiraju antizapadni, nacionalistički i anticrnogorski narativi. Ekonomsko–socijalna situacija je dramatična dijelom zbog uticaja pandemije kovida 19, a dijelom zbog nekompetentnosti i nesnalaženja premijera Krivokapića i ministara bez iskustva u obavljanju državnih poslova. Sve što su pokazali za prvih 100 dana ne ostavlja nam prostora za optimizam“, ističe Popović.

Upitan da prokomentariše uticaj koji će na političku scenu u Crnoj Gori imati lokalni izbori u Nikšiću zakazani za 14.mart, Popović je kazao da ne misli da će rezultati ovih izbora odrediti tok budućih političkih događaja u držvi, ali će nesumnjivo pobjednicima dati vjetar u leđa.

„Prosrpske snage u Crnoj Gori neće odustati od namjere da ponište crnogorski identitet. U toj borbi moguća su tri scenarija: ili će ih u tom naumu spriječiti neko moćniji od njih, ili će se procrnogorske snage konsolidovati i pobijediti na izborima ili će biti građanskog rata. Ovo je strašno čuti, ali istini se mora gledati u oči. Vjerujem da do treće opcije neće doći, ne zbog svijesti ovih koji danas vladaju, već zbog međunarodnih okonosti“, zaključuje Popović.

Send this to a friend