Politika

Popović: Očekujem ozbiljnu prekompoziciju na političkoj sceni

Na crnogorskoj političkoj sceni ubrzo bi mogla uslijediti ozbiljna prekompozicija, kako unutar samih stranaka, tako i u vlasti i opoziciji, smatra bivši lider Narodne stranke, Predrag Popović.

On je ocijenio da je glavni razlog velikih tenzija među partijama u posljednje dvije godine ozbiljna kriza sa kojima se suočavaju i jedni i drugi, bilo zbog liderskih ambicija, ili zbog nedostataka ozbiljnijih idejnih rješenja.

Prema riječima Popovića, očigledan je zamor materijala i kod jednih i kod drugih.

„Sve mi se čini da će ubrzo uslijediti ozbiljna prekompozicija, kako unutar samih stranaka, tako i unutar vlasti, ali i opozicije“, kazao je Popović agenciji MINA.

Kako je naveo, sadasnja stranačka rukovodstva su, iz straha od gubitka svojih pozicija, ozbiljnu politiku zamijenila gotovo uličarskim vokabularom.

Komentarišući tenzije i incidente u parlamentu u kojem je bio dugogodišnji poslanik, Popović je kazao da je velika razlika između tog vremena i ovog danas.

„Onda su na političkoj sceni bile stranke jakih ideologija i jasnih stranačkih programa i profila. U ono vrijeme, naš parlament je bio pozornica demokratije, sjajnih polemika, jakih individualaca. Ovo danas služi za zabavu dokonih ljudi. Opšta pljuvaonica i poprište primitivizma. Naravno, uz časne, ali zaista rijetke izuzetke“, naveo je Popović.

On je dodao da je i u to vrijeme bilo i incidenata i sukoba, kao i u svakom parlamentu.

„Samo što je to bilo rijetko, i svi smo se trudili da održimo, kako dignitet Skupštine i stranaka koje predstavljamo, tako i svoje licne. Žestoki su to bili dueli, ali visoko intelektualni. I, ne zaboravimo, u jednom od natežih vremena u našoj novijoj istoriji. Ovo danas mi liči na pijačnu svađu. No, ja odavno i ne gledam skupštinske prenose, tako da, sem onih starijih poslanika, rijetko koga od ovih novih i prepoznajem“, kazao je Popović.

On smatra da će izglasavanje u Skupštini Protokola o pristupanju NATO-u značiti nastavak podjela na koje je, kako je kazao, Crna Gora osuđena.

„Glavni problem nije toliko u razlikama, koliko u namjeri da jedni druge savladamo, a ne saslušamo. Da je bilo pameti, ovaj problem bi se riješio na referendumu. Ali, poštenom referendumu. Iskustva sa ona prethodna dva su opominjuća“, rekao je Popović.

Komentarišete opozicioni bojkot parlamenta, on je ocijenio da o njegovoj uspješnosti najbolje govori jučerašnja sjednica Skupštine na Cetinju.

„Jedna od partija, koja je učesnik bojkota, vratila se u parlament i dala vlastima neophodnu većinu za usvajanja Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. Nešto slično, samo sa dalekosežnijim posljedicama po status srpskog naroda, desilo se 2007. godine, kada su Nebojšsa Medojević i ekipa priskočili u pomoć vladajućoj koaliciji i dali im neophodnu dvotrećinsku većinu za usvajanje novog Ustava“, kazao je Popović.

On je rekao da mu se čini da su sada odahnuli – vlast, jer je ispunila zadatak na koji se obavezala, a opozicija, jer nije bilo niŠta od najavljenog neformalnog referendum.

„Navodno zbog nedostatka novca. Smiješno da nije i tužno. Ova opozicija je deset godina ulagala u Krivokapićaa i Socijaldemokratsku partiju, i vidimo sta su dobili kao rezultat“, dodao je Popović.

Prema njegovim riječima, opozicija je imala jednu kolosalnu šansu da „zaskoči“ vlast i da ih bojkotom primora na povlačenje i ozbiljne ustupke.

„To je bilo na dan izbora, kada je specijalni državni tužilac obavijestio javnost da je na djelu pokušaj državnog udara. Tada je opozicija morala odmah da sazove zajedničku konferenciju za štampu i najavi povlačenje iz izbornog procesa“, pojasnio je Popović.

Kako je naveo, to je podrazumijevalo i povlačenje njiihovih predstavnika iz svih tijela, od biračkih odbora, do Državne izborne komisije.

„Umjesto toga, oni su nastavili kao da se ništa nije desilo, najavljujući svoju sigurnu pobjedu. Njihovi predstavnici potpisuju sve biračke materijale, a izabrani kandidati sa njihovih izbornih lista, na osnovu tih rezultata, verifikuju svoje poslaničke mandate i nastavlaju profesionalni rad u Skupstini, koju smatraju nelegitimnom. Pa zašto onda ne vrate mandate“, upitao je Popović.

On se pita i zašto pozicija, kad već to neće, nije privremeno prekinula bojkot i pokrenula pitanje raspisivanja referenduma o NATO-u.

„Imali su dovoljan broj poslanika za tu inicijativu. Nijesu, jer im je odgovarala upravo ovakva odluka DPS-a. Pola te opozicije, ako ne i dvotrećinski njen dio, inače zagovara ulazak u NATO. Zato im i odgovara bojkot, da narod ne vidi na djelu koliko je njih zapravo za NATO“, smatra Popović.

Upitan da li očekuje da će vlast prihvatiti zahtjeve opozicije, i koliko je realno održavanja vanrednih parlamentatnih izbora naredne godine, Popović je odgovorio da vlast sada može da radi šta god hoće, jer je ispunila svoj cilj.

„Čak mogu da budu i galantni. Vidimo da nude opoziciji ponovni ulazak u Vladu. Svaki ustupak koji DPS bude učinio, biće u očima demokratskog svijeta tretiran kao njihov, a ne uspjeh opozicije. Zato vjerujem da će biti vanrednih izbora, možda zajedno sa predsjedničkim ili podgoričkim, ali sam uvjeren da će ih biti“, kazao je Popović.

Upitan kakva je situacija u NS, koja je već duže vrijeme van političkog života, i može li se očekivati njeno ponovno aktivno djelovanje, on je rekao da je to stranka jake ideologije i jasnog programa, kakav je bio i LSCG. „Zato su te dvije stranke brutalno ubijene“.

„Laž se primila, tačnije, gomiila bezočnih laži, pljuvačina, podvala. Tu pomoći nema. Nama su režimske i opozicione stranke, i to one sa srpskim predznakom, zajednickom akcijom ukrale već izboreni parlamentarni status 2009. godine. To se nikome do sada nije desilo, osim nama“, kazao je Popović.

Kako je naveo, NS će se možda vratiti na političku scenu, ali on sigurno neće.

„Ja, svakako ne, s politikom sam završio”, jasan je Popović.

Onje kazao da je drugim strankama lako, one mogu i da mijenjanju imena, ideologije, programe.

„Ali, NS ne može da bude prirepak kakve koaliciije samo da bi se reklo da postoji. Znam jedno – biće Narodne stranke, kad ljudi shvate šta su dobili time što je uništena jedina parija koja je podijelila sudbinu zajedničke države Srbije i Crne Gore. Kad-tad, moraće se mijenjati status Srba u Crnoj Gori“, poručio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anominus
Gost
Anominus

Prvo da “navatamo” Srbe, pa onda i da vidimo to oko statusa. Ovako, dok postoje samo u price politicara neozbiljno je i spominjat status

Send this to a friend