Politika

Popović: Ostvarili smo nezamislivo, podigli Crnu Goru iz pepela

Andrija Popović

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović danas je čestitao građanima Crne Gore 21. maj, Dan nezavisnosti, ističući da je jubilej, 15 godina od obnove državnog suvereniteta na referendumu 2006. godine, posebno značajan datum i prilika da se podsjetimo, razumijemo i budemo ponosni na veliko preglaštvo i napor ove generecije koji je podigao Crnu Goru iz pepela i iz mraka istorije izveo na svijetlo i na svjetsku pozornicu modernih, evropskih država.

Popović je istakao da ovu godišnjicu Crna Gora dočekuje u posebno teškoj situaciji, suočavajući se sa duhovima prošlosti, preispitujući sebe i konsolidujući svoje demokratsko i građansko biće.

“Veliki izazovi nijesu ništa novo i nepoznato crnogorskom državnom hodu kroz vjekove, ali je ova država sa svojim narodima, uvijek znala da se nosi sa tim izazovima i iz njih izlazila kao bolja, snažnija i naprednija. Iskra slobode koja je zapaljena već vjekovima ne gasne, ona gori punim sjajem i ljubomorno se čuva u srcu svakog građanina i građanske Crne Gore. Zato ona jeste zemlja svih ljudi koji je iskreno vole i osjećaju i u kojoj ima mjesta za svakoga, za sve različitosti koje smo u najtežim vremenima pretvarali u bogatstvo i zajedništvo”, naveo je lider LP.

Doda je da je Crna Gora danas članica NATO saveza, u predvorju Evropske unije, jedna od najrazvijenijih zemalja ovog dijela Evrope.

“Od države koja je bila u zapećku čitav vijek, najmanje razvijena oblast bivše države, siromašna, ruralna zemlja, napravili smo modernu i poželjnu destinaciju koju svijet prepoznaje. Nešto što je prije samo tri decenije izgledalo nezamislivo ili kao san šačice suverenista, liberala i drugih, danas živimo kao stvarnost. Imamo svoje ime, svoje simbole, jezik, evropsku valutu, građansku državu kojoj su privrženi svi njeni narodi i vjere što je ogromno dostignuće. Želim još jednom da čestitam ovaj veliki datum, 21. maj, svim građanima Crne Gore i poručim da svi zajedno moramo da radimo na očuvanju i prosperitetu svoje države. Da je vječna Crna Gora”, poručio je Popović.

Send this to a friend