Politika

Popović: SPC je paravojna institucija koja podržava Dodika

Milorad Popović

Nakon najnovijih napetosti između Beograda i Podgorice, prošlosedmičnih optužbi Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, za antisrpsku histeriju u Crnoj Gori, ali prijetnji poput one da je “Crna Gora srpska zemlja”, te da će doći “dan oslobođenja srpskog mora”, književnik i publicista Milorad Popović u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori gdje može da vodi radikalizacija političkih odnosa na ovim prostorima i labudov zov (veliko)srpskog nacionalizma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana je ponovo optužio Podgoricu za antisrpsku histeriju. Popović ističe da tu nema ništa novo.

“To je jedna priča koja se reciklira već 30 godina. Od dolaska Slobodana Miloševića se stalno govori o antisrpskoj kampanji, histeriji, zavjeri. Uvjek iza toga stoje agresivna namjere prema ovim navodnim antisrbima. Kako možete biti najveća zemlja u regionu i biti najugroženiji?! Kako je moguće da devet miliona Srba na Balkanu ugrožava 280 hiljada Crnogoraca!? To je tipična “šešeljevska” matrica, jer je Vučić najtalentovaniji proizvod Vojislava Šešelja”, kazao je Popović.

Što se tiče opozicione scene, dodaje on, tu je još gore.

“Od ljotićevca Obradovića, preko Vuka Jeremića. U Srbiji, i poslije svega, oni se vraćaju toj nacionalističkoj matrici. Nekima je izgledalo da će poslije oktobra 2000. Srbija ući u neki period stabilnosti i normalnosti, da će se okrenuti demokratskoj politici, prozapadnoj. Ta nacionalistička matrica, to je očigledno, je i dalje dominantna u Srbiji. Kako stoje stvari, ne vidim da će se nešto promijeniti u tom smislu”, ocijenio je Popović.

Prema njegovim riječima, srpski nacionalizam ima danas mnogo manje resursa, nego početkom devedesetih kada je iza sebe imao JNA i svu logistiku bivše Jugoslavije.

“No, sa Rusijom je dobio jedan vrlo jaki suprot. Danas je političko mnijenje u Srbiji okrenuto Rusima na ovaj ili onaj način. Dakle, ja tu, prije svega, vidim opasnost za BiH i Crnu Goru. Što se tiče Hrvatske, to je samo jedan verbalizam. Tamo nisu u prilici da urade išta, osim što daju izjave. Što se tiče Kosova, sužen im je manevarski prostor. To zveckanje oružja je više u marketinške svrhe. Na Kosovu je NATO!”, ističe Popović.

Što se tiče BiH i Crne Gore, dodaje, tu imaju veoma aktivnu poziciju.

“U Bosni imaju praktično pola državne teritorije koja je, govoreći u unutrašnjem smislu, više država nego Crna Gora! A u Crnoj Gori imaju jedan vrlo radikalan dio naše populacije političke, SPC, izvjesna uporišta u domenu kulture, nevladinih organizacija. Uspjeli su djelomično privući i dio nekadašnjih prozapadnih stranaka i medija, koji su zbog sukoba sa Đukanovićem napravili s njima jedan taktički savez. To još više ojačava tu velikosrpsku opciju. Ona nikom smislu ne bi mogla biti više od 25 posto, jer jedan broj Srba nije ekstreman, ali su oni manji dio. Tako da u Crnoj Gori drže veoma aktivnu poziciju, a kako vidim i u BiH, naročito sa svakodnevnim ispadima i provokacijama Dodika. Pokazuje se da žele da stalno drže tenziju i neku vrstu vanrednosti kako se BiH politička scena ne bi normalizovala”, ocijenio je on.

Ponavlja da je Srpska pravoslavna crkva u osnovi paravojna institucija.

“U pripremi ovog zadnjeg pokušaja udara na Crnu Goru, išla je, naravno, propagandna priprema. Njihovi gosti bili su neki Kozaci, nekakva formacija koja je marširala po Boki Kotroskoj u aranžmanu SPC. Ti su manastiri eksteritorijalni, tu naša vlast ne zalazi. Noć uoči terorističkog pokušaja u Crnoj Gori, došlo je 12 autobusa iz Beograda, a nije bio nikakav praznik! Većina ljudi je bila kao maska, a među njima su bili i oni koji su imali nekakve druge zadatke. Tu noć u Ostrogu, pored mitropolita Amfilohija, bili su svih ovi akteri koji su danas na optuženičkoj klupi”, objašnjava on.

SPC je, navodi, jedina srpska institucija koja je regularno van države Srbije.

“Jedan zadatak ima u Hrvatskoj. Tamo ima za cilj da očuva identitet pravoslavnog stanovništva. U Bosni ima zadatak da daje potporu Dodiku. Ovdje u Crnoj Gori ima zadatak da djeluje destruktivno protiv vlasti i države, te da širi tu jednu velikosrpsku ideju. Ne treba tu biti previše informisan i previše pametan pa to vidjeti”, ocijenio je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srbija
Gost
Srbija

CPC je sektaška crkva.Oni priznaju samo papu.Hoće da pokatoliče Crnu Goru.Odriču se svojih predaka.Crna Gora je zabila nož u leđa bratskoj Srbiji priznajući Kosovo,slanje crnogorskih vojnika na Kosovu protiv Srba.Crna Gora je ušla u nato bez referenduma,bez pitanja naroda.

Veso
Gost
Veso

Mislis SPC sekta oce da pokrade i ovo malo crnogorske crkavice i da ponese pare za Srbiju magarcima? Oce da unisti crnogorsku drzavu, naciju narod kulturu, istoriju, prirodne ljepote i nacionalni ponos? E pa srecom smo se osvijestili na vrijeme i uskoro cemo procerat sektase tamo odakle su i dosle.

Marko BG
Gost
Marko BG

Kakav si ti bolesnik! Hitno u Dobrotu!

Srbija
Gost
Srbija

On je sam sebe proglasio književnikom.Ne zna on ništa.Niko mu ne čita njegove knjige,nego on samo širi mržnju.

Koverdejl D.
Gost
Koverdejl D.

“Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.” ― Ivo Andrić.

Perspektiva
Gost
Perspektiva

“Ne treba tu biti previše informisan i previše pametan pa to vidjeti.” Govoris li to o sebi, Popovicu? Ovo blacenje bez argumenata je postalo manje smijesno a vise zalosno.

Ljubo
Gost
Ljubo

DJE ZIVIS

\"nezavisni inte
Gost
\"nezavisni inte

Jedina i prava je formulacija iz Ustava Komunističke vlasti nakon NOB-a….”Crna Gora je država Crnogoraca i ostalih naroda i narodnosti koji imaju ista prava i obaveze”…Ovdje se “valja” nešto drugo…dvorska kamarila je dobila nalog da “načne ” Markovića, nije dobro da se previše osamostali….

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@Stara Podgorica

Kakvi su te manjinski narodi spopali ?

U zakoniku knjaza Danila iz 1855 godine stoji u clanu 92:
‘U ovoj zemlji nema nikakve druge narodnosti do jedino srbske i nikakve vjere do jedine pravoslavne istocne’.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Rade, takva vam je sva istina. Te Srbe je dodao Medaković prije štampanja. Srećom ostao je Danilov rukopis, pa se jasno vidi da su to Srbi izmislili. Tako ti je i za Petra I. Niđe u originalu nema S od Srpstva. Jadni narod koji bez stida prepravlja tuđa dokumenta.

Bullshit
Gost
Bullshit

Kakav si ti ludak stara haahha ucilo se o tome u cg i niko da kaze sta ovo odstampaste, nego ti i tebi slicni sada ahahahah

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa i rekli su. No ste vi blesavi. Lako je naći član 92. Imaš štampanu verziju, koju je prepravio Medaković, i rukopis đe se Srbi nepominju. Mogu ti poslat viberom ako ne možeš naći. No vi više vjerujete Ristu, no svojim očima.

Ljubo
Gost
Ljubo

U KOJI SI VIJEK

NOVAK
Gost
NOVAK

JEDAN SA SPISKA PLAĆENIKA ANB-a- SAMOZVANI PISAC ČIJA DJELA NIKO NE ČITA ,ČAK NI UKUĆANI,ŠTO SAMI PRIZNAJU.

Deki Srbenda
Gost
Deki Srbenda

Kako SPC daje podrsku Dodiku u Bosni,kada je 80% Srba u Bosni vise agnostici i ateisti ? Pravoslavne crkve u BiH su samo pune 2 puta godisnje za Bozic i Vaskrs.Post drzi svega 3% stanovnistva.Analitcar je od nekog samo prepisao ovaj sastav.Odem cest tamo pa znam dobro.Prijedor i Krajina su i danas komunisti,a ni Hercegovci nisu vise sto su nekad… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

U principu: boli me patka kako se ko nacionalno osjećao prije 100 i više godina! Ja znam ko sam i što sam, svi moji preci koje pamtim su se nacionalno izjašnjavali kao Crnogorci. A pamtim i prađeda, by the way. Nosio je crnogorsku kapu, ali ne ovu novokomponovanu s ocilima, već onu staru sa izvezenim svojim inicijalima. Eto, i ja… Više »

Mina
Gost
Mina

Bas je ovaj kvazi knjizevnik ,zapravo bokser,odvratan.Samo pluje po Mitropoliji i srbima,skoro da pomislis da je u pitanju patologija.Treba da se lijeci.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A ti si kao nešto od njega pročitao-la pa znaš kakav je književnik?

Vlado
Gost
Vlado

Nepopravljivim komunistima, kao i djeci onih koji su im trajno uništili osjećaj za vjerujućeg čovjeka, treba zabraniti da govore o vjeri i vjerskim pitanjima. Prema tome gospodine Popoviću…

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Mijo Popovic vjerovatno zna da je na Cetinju 1914 godine osnovano drustvo ‘Srpski soko’ u cijem se pravilniku kaze:
‘Clan drustva moze biti svaki Srbin i Srpkinja i svaki prijatelj srpskog naroda.’

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Rade naravno, ta društva otvaraju manjinski naridi u stranim državama. I sad imaš srpska društva u Njemačkoj, Americi, Australiji…

Bullshit
Gost
Bullshit

U HN još ranije. Prvo društvo u CG.

Bakardi
Gost
Bakardi

Samo lanes protiv srba.i eto.ti benefita .
. . . .

.

.a to traje.poodavno. … …to samo ne vidi ko nece. . . Jadni mojn narode . . . . Blago vama kad nemate preceg posla . . . .

Novo
Gost
Novo

Daće Bog pa će narod Crnogorski vratiti svoje otete Crnogorske svetinje , a uskoro ćemo vratiti autokefalnost našoj CPC , nema Crne Gore dok je ovđe tuđa crkva srba MCP !
Pozdrav uvaženom gospodinu Popoviću .

Mijo Popovic
Gost
Mijo Popovic

Imali ovaj musko celjade za potomstvo ili samo kcer ? Da nije vjernik CPC temuje SPC paravojna institucija.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NIJE KUKU ĐE GA NEMA NO JE KUKU,ĐE JE TAKVI ,KOJI NA TAJ NAČIČ KOMENTARIŠEŠ NEČIJE POTOMSTVO

Veteran od1990
Gost
Veteran od1990

@ DUKLANINE znas onu koga bog zabjelezi od njega bjezi.Nebi ovaj Popovic ovako mlatio da potomstvo ima,boja bise boga

Send this to a friend