Politika PREDSJEDNIK LP OCIJENIO DA OPOZICIONE PARTIJE NAJAVOM DA NEĆE UČESTVOVATI U ODBORU PRAVDAJU POLITIČKU NEPRINCIPIJELNOST

Popović: Tragikomično da opozicija ne učestvuje u onome što je ona tražila

Andrija Popović

Opozicija je tražila uslove pod kojima bi učestvovala u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva i sada, kada su ti uslovi u značajnoj mjeri prihvaćeni i postignut kompromis, pomalo je neozbiljno i tragikomično da oni isti ne učestvuju u radu nečega što su sami tražili, ocijenio je za Pobjedu Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije.

“Čini mi se da je sva ta buka koja se stvara i prijetnje da neće učestvovati u radu Odbora samo dizanje prašine kako bi svoju neprincipijelnu i demagošku politiku opravdali u očima javnosti i birača. Mislim da je dio opozicije najavio da će, sa parlamentarnom većinom i predstavnicima civilnog sektora, svakako učestvovati u budućem radu na reformama. Sve drugo je zamajavanje i stavljanje interesa opozicionih parlamentarnih partija ispred interesa države i građana”, rekao je Popović.

On je, komentarišući dogovor DPS-a i Demokrata o ulasku te opozicione partije u Odbor, istakao da podržava svaki dogovor ukoliko doprinosi nastavku reforme izbornih zakona.

“Liberalna partija podržava svaki dogovor, iako moram priznati iznenadu jući, kao ovaj između DPS-a i Demokrata, ukoliko će on na kvalitetan način doprinijeti nastavku procesa reforme izbornog zakonodavstva i konačnog suočavanja sa problemom koji nas muči godinama, a to je priznavanje i prihvatanje narednih izbora od svih kao demokratskih i fer. Nažalost, prve reakcije parlamentarne opozicije nakon usvajanja ovog dogovora u Skupštini bacile su sumnju na iskrenu posvećenost ovom dogovoru koji je postao politička papazjanija i polje za demagoška nadgornjavanja, ko jeprav a ko je kriv”, istakao je Popović.

On je iskazao nadu da će opozicija najesen prestati sa prepucavanjima.

“Nadam se da će opozicija sa jeseni pokazati više razuma i, umjesto međusobnih prepucavanja i propagandnog djelovanja, konačno sjesti za sto da radimo nešto konkretno što će pomoći ozdravljenju crnogorske političke scene i atmosfere”, poručio je Popović.

Na pitanje da prokomentariše neusvajanje zakona o istopolnim zajednicama, Popović je rekao da je taj akt postao “žrtva političkog kukavičluka nekih, na papiru proevropskih partija i mimo svakog očekivanja nije dobio potrebnu, u ovom slučaju apsolutnu većinu”.

“Ove partije i nezavisni poslanici najavili su da će podržati zakon kada se ponovo nađe na dnevnom redu, ali teško je vjerovati u njihova iskrena i čvrsta opredjeljenja”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, partije manjina, čiji je ministar Zenka predlagač zakona, morale bi imati dosljedniji odnos i visok stepen razumijevanja onoga što jeste diskriminacija jedne manjinske grupe i činjenica da neko ne želi da im omogući prava, a kuburi sa istim tim pravima u svojoj zajednici.

“Optimista sam, ipak, da će zakon biti usvojen na jesen, u nastavku zasijedanja ovog saziva Skupštine i da ćemo konačno normirati jednaka prava za sve građane u smislu ličnog i porodičnog života, te se pridružiti evropskoj praksi pružanja udobnog i sigurnog života za sve građane”, dodao je Popović.

Zakon o istopolnim zajednicama nije usvojen ni nakon četiri mjeseca od kada je završena skupštinska rasprava o njemu, jer tokom glasanja u sali nije bilo opozicije, a manjinske stranke glasale su protiv, pa nije bilo potrebne većine.

Istrajaću na kaznama za poslanike koji ne dolaze na posao

Andrija Popović kazao je da izmjene i dopune Poslovnika, odnosno nove kaznene odredbe za poslanike koji, ka koje rekao, godinama ne dolaze u parlament, koje su usvojene na prijedlog LP, mogu biti primjenjivane tek od oktobra, odnosno jesenjeg nastavka zasijedanja Skupštine Crne Gore.

“Kao poslanik liberala već godinama zahtijevam primjenu ove evropske prakse u Skupštini. Mislim da smo konačno, bar djelimično, ispoštovali građane i podigli dostojanstvo parlamenta, osuđujući nedostojnim ponašanje koje unižava i građane i Skupštinu i sve poslanike koji efikasno rade, od onih koji se gotovo tri godine nijesu pojavili na sjednici parlamenta pred oči građana, a sada se još žale da će morati da ne rade ništa za 50 odsto manje plate. Naravno, ako istraju u budućem nedolasku u Skupštinu i neispunjavanju svojih prihvaćenih obaveza tadašnjom verifikacijom poslaničkih mandata. Upravo njihove agresivne reakcije i spinovi nakon usvajanja ovog rješenja dokazale su njegovu efikasnost i istrajaću na primjeni ovih odredbi”, dodao je Popović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mustur
Gost
Mustur

Tko je ovaj Pura,tkoga on predstavlja? Ko ga glasa,kad i uza familija okrece glavu?

Ljuta
Gost
Ljuta

A ovo je..?

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Nemaju kad Popoviću,vidiš da su se bacili na trubačke aktivnosti!
Pogledaj kakav je DF,masni sa okruglim stolovima,još ih ne smije ni policija zaustavljati!

CG su Turci
Gost
CG su Turci

@ Velimire1966 Trebaju ovi gladni po Crnoj Gori ti zakucat na vrata,no ostavi adresu

Nebojša
Gost
Nebojša

Ooooooo kako si ti tragikomičan!!!!!

Fileopg
Gost
Fileopg

uvrede vam ne mogu nadoknaditi novac koji vam neće biti kao u pređašnjem periodu uplaćivan za nerad.

Pomorac
Gost
Pomorac

Jel i ovo pročitao?

Vidoje
Gost
Vidoje

Ovaj otpadnik iz LSCG se nešto puno u zadje vrijeme razgoropadio. Napada sve što nije DPS, a hoće i da se bije ponekad.

Dalibor
Gost
Dalibor

Mi jos nismo svjesni kakav je Andrija intelektualac i mislilac

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Odlican je, Dalibore, u kakvom vremenu zivimo, mozda i najbolji.

MIRKO
Gost
MIRKO

Opozicija je 100% upravu Titanik koi tone i potonuo je nema svrhe spasavat

Učitelj
Gost
Učitelj

Nepismen, a želiš na portal.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa kad je potunuo taj tvoj titanik- protiv koga se onda opozicija bori? Protiv zamišljenog neprijatelja? Ispada da opozicija nije baš sva svoja, zar ne? Vala si im komplimentirao!😂

Vrijeme cuda
Gost
Vrijeme cuda

Aoooooo, a nemoj, Mirko, kumim te Gucom i Dragacevom?

Send this to a friend