Politika

Jačati ekonomsku saradnju između Crne Gore i Islanda

Države koje pripadaju kategoriji malih država, posebno po broju stanovnika, treba intenzivnije da sarađuju na svim poljima od obostranog interesa. Parlamenti u toj saradnji imaju značajnu ulogu. To je istaknuto na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i predsjednika Parlamenta Islanda Stajngrimura Sigfusona.

Brajović je istakao da mu predstavlja posebnu čast da ugosti predsjednika parlamenta države koja je prva priznala obnovljenu nezavisnost Crne Gore i prva ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, kao i da ti simbolični gestovi ostaju zabilježeni u istoriji odnosa dvije države.

On je naglasio da postoji dobra parlamentarna saradnja prevashodno u okviru Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država, jer je čine zemlje koje imaju slične izazove.

“Države koje pripadaju kategoriji malih država, posebno po broju stanovnika, treba intenzivnije da sarađuju na svim poljima od obostranog interesa. Parlamenti u toj saradnji imaju značajnu ulogu”, zaključeno je između ostalog na sastanku delegacija parlamenata Crne Gore i Islanda.

Sigfuson je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u prilici da po prvi put posjeti prelijepu zemlju kao što je Crna Gora. On je naglasio da dvije zemlje iako se nalaze na dva kraja Evrope, imaju dosta toga zajedničkog i da u narednom periodu, pored parlamentarne, pažnju treba usmjeriti na jačanje ekonomske saradnje.

Sigfuson je istakao da je turizam za obje države oblast u kojoj se bilježi konstantan rast, a Crna Gora može biti veoma privlačna destinacija za turiste iz Islanda.

U izjavi nakon susreta, Brajović je rekao da je sa predsjednikom Sigfusonom bilo riječi o regionalnoj saradnji i posvećenosti Crne Gore tom pitanju.

On je istakao da Nordijski savjet predstavlja odličan primjer regionalne saradnje, tako da države Zapadnog Balkana mogu razmotriti način rada i eventualno preuzeti dobra rješenja iz tog modela.

“U odnosima Crne Gore i Islanda takođe treba jačati normativno-pravnu bazu, budući da postoji prostor za realizovanje mnogih vidova saradnje, u oblastima poput pravosuđa, rada i socijalnog staranja, informaciono-komunikacionog domena”, istakao je Brajović.

Govoreći o oblasti ekonomije, Sigfuson je istakao činjenicu da je Island 2008. imao duboku ekonomsku krizu, nakon koje je uspio da se oporavi vrlo brzo i na vrlo dobar način.

“Moram napomenuti da smo imali baš veliki porast broja turista od nekih 500 hiljada do nekih 2,3 miliona turista i da se to dogodilo za samo jednu deceniju, tako da mi se čini da dijelimo sudbinu važnosti turizma kao privredne grane u obje naše zemlje. Nordijski savjet o kojem je govorio Brajović danas može služiti kao primjer veoma mirne i demokratske saradnje i kao primjer kako iz teške prošlostimožemo preći na sadašnjost, koja je plodonosna, koja je demokratska i koja je mirna”, rekao je Sigfuson.

On je takođe rekao da s obzirom na činjenicu da male zemlje obično nemaju veliku vojnu moć ili ekonomsku snagu, vrlo je važno da se udruže kako bi na pravi način mogle da riješe bilo kakvu situaciju uz vladavinu prava i uz poštovanje demokratije.

S.Đ.

Send this to a friend