Politika

Poruke iz EP: Crna Gora u NATO znači stabilnija Evropa

Evropski parlament

Velina Liljanova iz istraživačke službe Evropskog parlamenta, u objavljenoj publikaciji o našoj zemlji, navodi da je Crna Gora sa većinom otvorenih pregovaračkih poglavlja, i namjerom da postane članica NATO i dalje lider regiona u pogledu integracija.

Iako je, dodaje ona, zemlja na stabilnom putu, Crna Gora i dalje mora da primjenjuje i poboljšava efikasnost reformi u ključnim oblastima.

“U 2012. Crna Gora je bila prva država Zapadnog Balkana koja je otpočela pregovore o pristupanju sa Eu. Početkom 2017. godine imala je 26 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Očekivanja su da će u maju 2017. godine postati punopravna članica NATO uprkos podijeljenoj javnosti i pozivima opozicije da se održi referendum o ovom pitanju. Crna Gora je favorit u regionu u smislu evroatlantskih integracija”, piše u izvještaju koji potpisuje Liljanova.

Podsjeća i da u zemlji postoji fragmentirana politička scena, ali odaje priznanje “vlade izbornog povjerenja” uoči izbora u oktobru 2016. čime je vlast pokazala spremnost za kompromis.

Izbori koji su, prema njenom mišljenju, sveukupno gledano bili regularni i konkurentni, narušeni su nekim nepravilnostima kao i pokušajem državnog udara u režiji Rusije.

EU poziva na brzu istragu ovog slučaja. Zakonodavne i institucionalne reforme su uveliko u toku, a napredak je postignut u većini osnovnih oblasti.

“Zakonske reforme i borba protiv korupcijei organizovanog kriminala su u fokusu, a u ova područja potrebna je praktična primjena i opipljivi rezultati”, navodi u tekstu istraživač.

Problematična oblast bez napretka je, prema njenom mišljenju, sloboda izražavanja.

“Postoji veliki broj slučajeva klevete, diskriminacija u oglašavanju, i neriješeni slučajevi napada na novinare koji su samo dio ove slike”, smatra Liljanova.

Što se tiče ekonomije, ona primjećuje da je Crna Gora umjereno pripremljena, ali preporučuje da obuzda tekuću potrošnju i preduzme poboljšanje naplate prihoda.

Podsjeća i da je 28. februara 2017. godine, Komitet za spoljne poslove usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori, koja pozdravlja njen stalan napredak.

“Ipak, naglašavam da Crna Gora mora da se suprotstavi uticaju na pravosuđe, poboljša medijsko okruženje i da prioritet bude borbu protiv korupcije. Pohvaljujem izbore, uprkos teškoćama koje su ih pratile i pozivam Komisiju da prati istragu o pokušaju državnog udara, i pozivam sve političke stranke da se uključe u dijalog. Pozdravljamo aktivnu ulogu Crne Gore u regionu, kao i buduće članstvo u NATO, koje će biti važan doprinos stabilnosti Evrope”, zaključuje ona u izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Perjanicka kuca
Gost
Perjanicka kuca

Da je Srbija zemlja niormalna pa da daje poruku svom Srpskom rodu u Mne da se okrene svojoj drzavi Crnoj Gori i da ne otezava puteve koje je zacrtala. Ona to nije i ona samo potpiruje okolo stvari tako da se bojim da ovom nena kraja,bojim se opet nekih konflikata,ratova i sankcija,bojim se da nas jer smo previse mali i… Više »

Pravedni
Gost
Pravedni

Sve je to dobro što kažu iz Evropskog parlamenta. Crna Gora je u suštini napredna demokratska država koja dijeli iste vrijednosti sa najrazvijenim državama svijeta.
Mi u Crnoj Gori imamo veliki problem među sobom. E kako to prevazići? Crna Gora je podijeljena na pola. To nikako ne valja. Dako se promijeni. Može ali se mora postići dogovor o svemu.

prijatelj
Gost
prijatelj

Meni je drago da iz Evropskog parlamenta tako kažu. Da je Crna Gora u NATO znači stabilnija Evropa. To je tačno. Još malo pa gotovo.

Anabella
Gost
Anabella

EU je upoznata sa nasim napretkom koji je evidentan a maj ce jos tome doprinijeti kada ce Crna Gora biti za istom stolom kao punopravna clanica NATO-a.

Nia
Gost
Nia

Ocekivanja ce Crna Gora pretvoriti u stvarnost kao u uvijek kad je u pitanju jacanje kako unutrasnje tako i spoljasnje politike.

Una
Gost
Una

Htjeli su sa Istoka da se umijesaju u integracije Crne Gore ali na kraju su njihovu zavjeru otkrili Britanci i javno stavili do znanja siroj javnosti, i Crna Gora je uspjela da se odupre svim pritiscima sa Istoka u proteklom periodu.

Dara
Gost
Dara

Veliki je iskorak Crna Gora napravila po pitanju jacanja njenih institucija otkako je pocela da pregovara sa NATO-om do danas, a promjene su vidljive i dovele su nas do clanstva.

uskockicardak
Gost
uskockicardak

Nisu ovi nasi svjesni da ulaskom u NATO mi mozemo da garantujemo stabinost na cijelom Balkanu, na ovom nasom trusnom podrucju…

taske
Gost
taske

evo svi pohvalise izbore, samo nasi izdajnici ne.. aa, oni bi samo da se psuju, tuku, i blamiraju nas dje god se krenu..

Rada
Gost
Rada

Crna Gora je otkako je dobila nezavisnost jasno stavila do znanja da svoj put nastavlja putem integracija i da je Zapad najbolja opcija za njen narod.

lala
Gost
lala

Bicemo clanica NATO-a, to ce biti nasa stvarnost, a ne samo pusta zelja.. Stabilnost je ono cemu smo uvijek tezili.. sjetite se poslednjih godina proslog vijeka, kada jedina CG nije htjela rat.

Karlito
Gost
Karlito

Samo spremanje CG za ulazak u NATO iziskivalo je trud i zalaganje koje je odradjeno upravo u smjeru ostvarivanja cilja

hemera
Gost
hemera

Jedva cekam taj dan.. 25ti maj … Nama je maj talican za bitne stvari.. Kako ce Milacic da place…

majda
Gost
majda

Mi smo odlucili da necemo da Rusija upravlja nama.. Eto im Srbija , pa neka se ”druze”…

Slobo
Gost
Slobo

Sigurno je da ce uticati na stabilnost na Balkanu

Monster haubica
Gost
Monster haubica

Hmmmm…., Gotovo sam 100% siguran da Crna Gora neće uči u NATO , mada se za sada prilično dobro držite na pristupnim pozicijama. Vjerujem da će vas rusija – srbija , preko vaše srbo čhetnički nastrojene opozicije spriječiti U “”zadnjoj sekundi”” prije pristupa u NATO. Popustite li i ovaj puta kao nekoć u prošlosti…, onda ništa drugo niste nit zaslužili… Više »

Jovana
Gost
Jovana

Samo se ti nadaj.

Send this to a friend