Politika

Posjeta Erdogana Crnoj Gori donijeće novi kvalitet u odnosima dvije zemlje

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavašoglu ocijenio je tokom susreta sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem da će njegova, ali prevashodno posjeta predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, donijeti novi kvalitet u odnosima dvije države.

Kvalitetni međudržavni odnosi Turske i Crne Gore treba da obezbijede novi zamah na polju ekonomske saradnje, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa i Nikolića.

Predsjednik turskog Parlamenta Šentop, istakao je da postoji ozbiljan interes turskog kapitala za ulaganja u turističku privredu Crne Gore, uz ocjenu da i parlamenti dvije države takođe mogu pomoći u povezivanju turskih i crnogorskih poslovnih krugova.

Nikolić je kazao da Crna Gora smatra Tursku prijateljskom zemljom, te da je međusobna saradnja u gotovo svim oblastima na veoma visokom nivou.

On je naglasio da je mnogo turskih investitora u Crnoj Gori koji obezbjeđuju nova radna mjesta i bolji standard za građane naše države, što dokazuje visok nivo povjerenja u poslovni ambijent u Crnoj Gori.

Tokom sastanka sa Odborom za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Volkanom Bozkirom, pored izraza obostranog zadovoljstva zbog prijateljstva i redovnih kontakata, razgovarano je i o konkretizaciji saradnje dva odbora kroz uspostavljanje trilateralnih foruma koji bi okupljao prijateljske zemlje oko istog cilja.

“Naglašeno je da saradnja crnogorskog i turskog odbora za vanjske poslove može poslužiti kao primjer dobre saradnje parlamentarnih radnih tijela”, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora Dragutin Papović i Ervin Ibrahimović konstatovali su da Crna Gora i Turska dijele zajedničku istoriju, kulturu, tradiciju i običaje, te pozvali turske investitore da ulažu u sjever Crne Gore.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa ministrom za mlade i sport, i kopredsjedavajućim Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske Mehmetom Kasapogluom, sa kojim je razgovarano o temama sljedećeg sastanka Mješovite komisije, ali i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između ministarstava sporta dvije države.

Sastancima u Ankari prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić, čiji je angažman ocijenjen kao veoma plodotvoran za obje strane.

Poslanici Nikolić, Papović i Ibrahimović održaće sjutra u Istanbulu sastanke sa predstavnicima udruženja i organizacija dijaspore iz Crne Gore.

S.Đ.

5

avatar
1000
4
1
0
 
5
AnaCrnogorciSuSrbiOvcicaAlKatherikojo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srpska Crna Gora se borila sa Turskom. Milova Crna Gora se kumuje Turskom.

Ovcica
Gost
Ovcica

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa ministrom za mlade i sport, i kopredsjedavajućim Mješovite komisije za ekonomsku saradnju … puna usta, sve serdar do serdara i funkcija do funkcije

AlKatheri
Gost
AlKatheri

Ojj tuzni skupe, sa tuznim Andrijom Nikolicem koji nas vodi I predstavlja u svijetu .

Ana
Gost
Ana

Svaka cast Andriji ! Za ponos svoje drzave !

kojo
Gost
kojo

svoj na svome…

Send this to a friend