Politika

Posjeta Erdogana Crnoj Gori donijeće novi kvalitet u odnosima dvije zemlje

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavašoglu ocijenio je tokom susreta sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem da će njegova, ali prevashodno posjeta predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, donijeti novi kvalitet u odnosima dvije države.

Kvalitetni međudržavni odnosi Turske i Crne Gore treba da obezbijede novi zamah na polju ekonomske saradnje, zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Šentopa i Nikolića.

Predsjednik turskog Parlamenta Šentop, istakao je da postoji ozbiljan interes turskog kapitala za ulaganja u turističku privredu Crne Gore, uz ocjenu da i parlamenti dvije države takođe mogu pomoći u povezivanju turskih i crnogorskih poslovnih krugova.

Nikolić je kazao da Crna Gora smatra Tursku prijateljskom zemljom, te da je međusobna saradnja u gotovo svim oblastima na veoma visokom nivou.

On je naglasio da je mnogo turskih investitora u Crnoj Gori koji obezbjeđuju nova radna mjesta i bolji standard za građane naše države, što dokazuje visok nivo povjerenja u poslovni ambijent u Crnoj Gori.

Tokom sastanka sa Odborom za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske, na čelu sa predsjednikom Volkanom Bozkirom, pored izraza obostranog zadovoljstva zbog prijateljstva i redovnih kontakata, razgovarano je i o konkretizaciji saradnje dva odbora kroz uspostavljanje trilateralnih foruma koji bi okupljao prijateljske zemlje oko istog cilja.

“Naglašeno je da saradnja crnogorskog i turskog odbora za vanjske poslove može poslužiti kao primjer dobre saradnje parlamentarnih radnih tijela”, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora Dragutin Papović i Ervin Ibrahimović konstatovali su da Crna Gora i Turska dijele zajedničku istoriju, kulturu, tradiciju i običaje, te pozvali turske investitore da ulažu u sjever Crne Gore.

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa ministrom za mlade i sport, i kopredsjedavajućim Mješovite komisije za ekonomsku saradnju Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske Mehmetom Kasapogluom, sa kojim je razgovarano o temama sljedećeg sastanka Mješovite komisije, ali i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između ministarstava sporta dvije države.

Sastancima u Ankari prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Republici Turskoj Branko Milić, čiji je angažman ocijenjen kao veoma plodotvoran za obje strane.

Poslanici Nikolić, Papović i Ibrahimović održaće sjutra u Istanbulu sastanke sa predstavnicima udruženja i organizacija dijaspore iz Crne Gore.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srpska Crna Gora se borila sa Turskom. Milova Crna Gora se kumuje Turskom.

Ovcica
Gost
Ovcica

Delegacija Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sastala se i sa ministrom za mlade i sport, i kopredsjedavajućim Mješovite komisije za ekonomsku saradnju … puna usta, sve serdar do serdara i funkcija do funkcije

AlKatheri
Gost
AlKatheri

Ojj tuzni skupe, sa tuznim Andrijom Nikolicem koji nas vodi I predstavlja u svijetu .

Ana
Gost
Ana

Svaka cast Andriji ! Za ponos svoje drzave !

kojo
Gost
kojo

svoj na svome…

Send this to a friend