Politika

Posjeta Krivokapića i Radulovića Izraelu snažan impuls jačanju odnosa

Đorđe Radulović

Ministri vanjskih poslova Crne Gore i Izraela, Đorđe Radulović i Gabi Aškenazi ocijenili su danas u telefonskom razgovoru da će planirana posjeta predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića toj zemlji doprinijeti jačanju kvalitetnih i prijateljskih odnosa, kao i produbljivanju saradnje u oblastima turizma, naučno-tehnoloških inovacija i kulture, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Šef crnogorske diplomatije je zahvalio na pozivu premijeru Benjaminu Netanjahuu da premijer Krivokapić posjeti Izrael.

“Istovremeno, ministar Aškenazi pozvao je ministra Radulovića da, zajedno sa premijerom Krivokapićem, dođe u posjetu, što će predstavljati odličnu priliku da na premijerskom i ministarskom nivou razmotre najvažnije oblasti za dalje unapređenje odnosa”, navodi se u saopštenju MVP.

Kako dodaju, zajednički je izraženo zadovoljstvo činjenicom da uprkos pandemiji postoji veliko interesovanje izraelskih turista za Crnu Goru, uz očekivanje da bi prvi let iz Tel Aviva za Tivat trebalo da bude realizovan do kraja aprila.

Takođe, na sastanku je istaknuto da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje kroz razvoj visokih tehnologija, te inovativnih projekata, imajući u vidu da se Izrael smatra vodećom start-up zemljom na svijetu. U tom kontekstu, dogovoreno je prenošenje iskustava i najboljih praksi od strane izraelskih stručnjaka.

“Ocijenjeno je da o dobrim odnosima dvije zemlje svjedoči i namjera Vlade da uskoro otvori crnogorsku Ambasadu u Izraelu. Takođe, pohvaljen je i aktivan angažman počasnog konzula Crne Gore u toj državi, koji u kontinuitetu doprinosi jačanju veza dva naroda”, piše u saopštenju.

U kontekstu pandemije, ministar Radulović je kazao da Crna Gora pozdravlja uspjeh koji je Izrael postigao u procesu imunizacije stanovništva, čime su pokazali učinkovitost njihove metodologije i zavidnu disciplinu.

To će, kako je ocijenio, uz zelene pasoše, uticati i na veću mobilnost izraelskih turista koji su dobrodošli u Crnu Goru.

Ministar Aškenazi je kazao da je za njihove građane Crna Gora atraktivna i poželjna destinacija, te da je i sam svjedočio ljepotama crnogorske obale.

“Imajući u vidu pojavu rastućeg antisemitizma na globalnom nivou, ministar Radulović je naglasio da smo ponosni na činjenicu da u Crnoj Gori, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobode i antifašizma, nijesu zabilježeni slučajevi javnog iskazivanja antisemitskih osjećanja”, navodi se u saopštenju MVP.

Radulović je kazao da je Jevrejska zajednica u Crnoj Gori prepoznata i vrlo aktivna, što potvrđuje i potpisivanje Sporazuma o međusobnim odnosima sa Vladom, čime je judaizam priznat kao jedna od zvaničnih religija u državi.

Send this to a friend