Politika Grupa građana Građanska akcija pozvala poslanike

Izmijeniti izborno zakonodavstvo da svi građani imaju jednako biračko pravo

Grupa građana “Građanska akcija” pozvala je poslanike Skupštine Crne Gore da izmijene izborno zakonodavstvo, kao i Zakon o izboru odbornika i poslanika i usklade ga sa Ustavom Crne Gore, kako bi, kako su saopštili, svi građani uživali pravo da biraju i budu birani.

Predstavnik grupe građana “Građanske akcije”, Božidar Vujičić, poručio je poslanicima Skupštine Crne Gore da je neophodno da izvrše izmjene izbornog zakonodavstva, kako bi svi građani ostvarili jednako biračko pravo.

„Posebno se obraćamo poslanicima opozicionih partija, da oni to potenciraju i da ispoštuju ovu prioritetnu preporuku koju je uputio OEBS. Neophodno je i da Zakon o izboru odbornika i poslanika usklade sa Ustavom Crne Gore, kako bi najzad dobili narodnu Skupštinu, koja će biti izraz istinske volje građana i koja će biti priznata“, istakao je Vujičić.

On je rekao da je trenutni sastav Skupštine Crne Gore izvor „sistemske korupcije u Crnoj Gori“.

“Ovakva Skupština stvorena na korupciji i diskriminaciji biračkog prava, kasnije bira sve institucije, od Vlade pa naniže, što čini sve te institucije neleganim. Živimo u državi u kojoj je kompletnu vlast preuzelo nekoliko predsjednika političkih partija koji biraju poslanike, umjesto da građani sami to čine“, naveo je Vujičić.

On je poručio da je neophodno usvojiti preporuke OEBS-a.

“Ovo je poslednji poziv poslanicima, ukoliko žele da pomognu crnogorskom društvu, da shvate da su izabrani visokom korupcijom i diskriminacijom biračkog prava i da izvrše promjene, kako im nalaže i OEBS”, kazao je Vujičić.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Momo Joksimović, rekao je da, iako je Crna Gora u poslednjoj fazi pregovora za ulazak u Evropsku uniju (EU), izborni proces je, kako je kazao, označen kao problematičan.

“EU smatra slobodne i fer izbore jednim od prioriteta za dalje pridruživanje, dok mi u tom procesu kasnimo. Ogromno je nepovjerenje građana u izborni proces i izborne institucije”, naveo je Joksimović.

On je poručio da je neophodno stvoriti uslove za poštene, fer i slobodne izbore, što je preuslov, kako je rekao, za ostvarivanje socijalne pravde i vladavine prava.

“To podrazumijeva da se reformiše a ne šminka set izbornih i medijskih zakona, izbor novog Savjeta Radio Televizije Crne Gore, Državne izborne komisije, Agencije za sprječavanje korupcije, Agencije za elektronske medije, specijalno parlamentarno tijelo za kontrolu predizbornog i izbornog procesa, novi Sudski savjet, kao i da se svi izbori održe u jednom danu”, istakao je Joksimović.

On je rekao da otvorene parlamentarne liste, uredan birački spisak, sloboda medija i sprječavanje zloupotrebe državnih resursa moraju biti prioriteti donosiocima odluka u Crnoj Gori.

“Mora se hitno kompletirati Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, što je uspjeh Demokrata i cijele opozicije. Neophodno je formirati vladu građanskog jedinstva, prelaznu ili tehničku vladu. Veliki broj odredaba izbornog zakonodavstva nije u skladu sa Ustavom, na šta ukazuje i Centar za monitoring i istraživanje, građanski savjeti, profesor Blažić, Građanska akcija, Partija penzionera”, kazao je Joksimović.

On je poručio da opozicija u Crnoj Gori ne smije da se napada međusobno, jer na taj način, kako je ocijenio, nanosi štetu sebi i građanima Crne Gore, a da je neophodno da postoji lider opozicije.

9

avatar
1000
6
3
0
 
8
FileopgmariusBakicaJ.j.jKralj Nikola I
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Ovakvi model glasanja je prevaziđen i odgovara samo političkim vrhuškama. U svim partijama ima mnogo kvalitetnih ljudi koje niko ne zna i oni ne bi imali šansu pored ovijeh koji se svakodnevno besplatno reklamiraju putem partijskih saopštenja….

Fileopg
Gost
Fileopg

Demokrate Ill. čudi me da nijesu optužili Mandića za saradnju sa DPSom….

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Od kad je grupa dvoje.. to je vazda bio par.. a kad vas dvojica to trazite obavezno da vam se izadje u susret.. vas dvojica imate tezinu..

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Evo ubačiše i Moma starog udbaša po zadarku!

Prč
Gost
Prč

Cudo kako mene niko ne kontrolise za koga sam glasao ilimponudi nesto za glas.ne kazem da toga nema al kako biraju kome ce ponuditi nesto i slicno

marius
Gost
marius

Oklen sad ovi “stručnjaci” izbriše?

J.j.j
Gost
J.j.j

Ovi strucnjaci postoje odavno. Ovaj lijevi je zubar iz Budve i covjek koji je svoju odbornicku platu od 200 evra 4 godine uplacivao budvanskom vrticu a po zavrsetku funkcije kupio istoj ustanovi televizore. Ostvaren cojek kome ne treba cent u zivotu ali pokusava da nam svima bude bolje i da se postuju ustav i zakon. Ti to ne shvatas jer… Više »

Bakica
Gost
Bakica

Ovo bi bila prava stvar posebno u CG gdje svi u glavu jedni druge znaju.Kada glasas tacno znas za koga glasas i tada bi poslanici imali vecu idgovornost pred biracima.Ovo i pozicije ne odgovara.

marius
Gost
marius

Ja ove ljude ne znam, i ništa ne napisah loše, ako pitaj, okle izbriše. A vjeruj me da ni ti ne znaš ko sam ja, jer da znaš ne bi me tako ocijenio. Posle 20g.rabote osta sam bez posla, i nikakvih “mrvica” nit od koga kupim, nit mi ih ko daje.

Send this to a friend