Politika

Poslanici odlučili: Mandat Sudskom savjetu do novog sastava

Skupština Crne Gore usvojila je danas Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojim je predviđeno da članovi tog tijela nastave da vrše dužnost do proglašenja novog sastava.

Za usvajanje Predloga glasalao je 41 poslanik, a protiv su bili nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović i Anka Vukićević. Poslanici opozicije napustili su plenarnu salu prije glasanja.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenili su u danas tokom rasprave u parlamentu da su izmjene Zakona o Sudskom savjetu jedino rješenje za deblokadu ove značajne grane vlasti, dok iz opozicije smatraju da se tim predlozima krši Ustav kao najveći pravni akt države.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin pozvao je poslanike da zajedno pokažu odgovornost, profesionalni integritet i demokratsku zrelost i da Skupština izabere četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika ćime prestaje potreba za deblokirajućim mehanizmom.

Vlada je zatražila da se Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama usvoji u parlamentu po skraćenom postupku, jer sadašnjim članovima Savjeta mandat ističe 2. jula.

Dopunama Zakona predviđeno je da predsjednik i članovi Sudskog savjeta kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani nastavljaju da vrše dužnost do proglašenja novog sastava.

Predlog je podržala i Venecijanska komisija Savjeta Evrope.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šaćir
Gost
Šaćir

E ovo je pravi državni udar, kršenje ustava i zakona ove zemlje je atak na pravo i pravdu. DPS ne poštuje ustav u kome jasno piše da im je mandat 4 godine i ni dana više. Neka promijene ustav pa neka ih onda ustoliče doživotno kao Mila.

Pi, pi, pi...
Gost
Pi, pi, pi...

Skupština je obavila veliku nuždu kako je objasnio Pažin.

Send this to a friend