Politika

Poslanici usvojili Rezoluciju: Poništene odluke Podgoričke skupštine

Poslanici parlamenta Crne Gore usvojili su Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine. Za rezoluciju je glasalo 46, dok je protiv bilo 15 poslanika. Rezolucijom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine proglašavaju ništavnim.

Rasprava je trajala više od devet sati, sjednica je počela oko 14, a glasanje je završeno tek oko ponoći.

Na Prijedlog rezolucije podnijeto je pet amandmana, od kojih je tri podnio lider SDP-a Ranko Krivokapić, a jedan nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

<<<Šta piše u Rezoluciji o Podgoričkoj skupštini<<<

U toku trajanja sjednice, ispred zgrade Skupštine održan je protest pod nazivom “Nikad više 1918”.

<<<Protestna šetnja Nikad više 1918.: Mi slavimo junake, oni neka slave izdajnike<<<

Poslanici opozicije nijesu se složili sa usvajanjem ovog Prijedloga, jer po njima ovo produbljuje podjele u Crnoj Gori. Pozvali su da se povuče ova rezolucija i da se uspostavi dijalog.

Sa druge strane, predsjednik parlamenta Ivan Brajović poručio je da o svemu treba da se vodi dijalog, te da ima puno opravdanja što je rezolucija stavljena na dnevni red. Poručio je da je država važnij od svakih političkih razlika i podjela.

<<<Brajović: Država je iznad svih podjela i političkih razlika<<<

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović poručio je da se ovom rezolucijom ispravlja istorijska nepravda, te da ne postoje dvije Crne Gore, nego samo jedna, ova naša.

<<<Gvozdenović: Ispravljamo istorijsku nepravdu, ne postoje dvije Crne Gore, nego samo jedna, ova naša<<<

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da, rezolucija koja je predmet današnje rasprave usmjerena protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sjednici Skupštine Crne Gore povodom razmatranja Rezolucije o “Podgoričkoj skupštini”.

<<<Pažin o Podgoričkoj skupštini: Cijeli svijet danas državljane Crne Gore zove Crnogorcima<<<

Podsjetimo, u cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, uzrokovanih odlukama “Podgoričke skupstine” od prije jednog vijeka, i namjere da se, konstatovanjem istorijskih činjenica o jednom traumatičnom događaju iz naše prošlosti, doprinese boljem međusobnom razumijevanju i osavremenjavanju odnosa Crne Gore i Srbije, a u interesu zajedničke evropske budućnosti poslanici vladajućih partija uputili su Skupštini Prijedlog ove rezolucije.

A.G.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vujke
Gost
Vujke

Pleme moje snom mrtvijem spava
Suza moja nema roditelja
Nada mnom je nebo zatvoreno
Pa ne prima ni placa ni molitve.

Šeki
Gost
Šeki

Srbijo, oprosti!
Djede, oprosti!
Pradjede, oprosti!
Bože, oprosti im jer ne znaju što čine!

Nñnn
Gost
Nñnn

Polako put Srbije kreni ako ti ne odgovara ova nasa prelijepa zemlja

ovako
Gost
ovako

Samo vi poništavajte. U Crnoj Gori četnika ima više nego dovoljno. Hoćete li njih poništiti?

Новак Килибарда
Gost
Новак Килибарда

Хоћемо ли сада Херцег-Нови, Котор, Будву, Милочер, Петровац и остала приморска мјеста вратити Србији (њена војска их је заузела 1918. године), или ћемо их прослиједити Хрватској као легалној и моралној наследници аустро-угарских доминиона на Јадрану? Подсјетићу да је највећи део данашњег црногорског приморја тада припадао аустро-угарској провинцији Далмацији.

Nñnn
Gost
Nñnn

Nijedan DEO nase lijepe zemlje nece pripadati Srbiji

Boskun HR
Gost
Boskun HR

Super ponistit i AVNOJSKE granice pa svakome svoje…Bosnjaci Bosni nek idu ili Albaniji..Boka i primorje Republici Srbskoj i Srbiji…E ostata cuce cetinje proglasite kako ocete

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

MISLILI SU DA NAS NECE BITI

Natalija
Gost
Natalija

Dragi Srbi, jos samo da se rijesi pitanje autokefalne crnogorske crkve, odnosno da vratimo nase svetinje i konacno mozemo ostaviti nasu burnu proslost iza nas i zivjeti kao prijateljski narodi.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Još samo ti da nam se udaš, stara djevojka, dako nadješ kakvoga djeda da mu krckaš penziju!

STOSTO
Gost
STOSTO

Jucerasnja rasprava u Skupstini CG (koju inace ne pratim) je ogolila nametnute misterije. DPS malo zna o Crnoj Gori ali naucice, citali su vecinom napisane govore. Osim Dragutina Papovica malo je rekao nesto suvislo. Na argumentovane stavove Papovica niko nije odgovarao iz opozicije. Jovan Vucurovic je svojom ostrascenom retorikom na sve to rekao da je kvaziistoricar. Takodje, niko se nije… Više »

Vrtijeljka
Gost
Vrtijeljka

Papovic je iznio nekoliko neistina o tom vremenu i nije rekao da su mnoge crnogorske porodice poumirale od gladi za vrijeme svabe i da je narodu bilo preko glave trbuljatog kralja mada se nije usrecio ni sa nosatim !

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živјeti duže od vas i odgovarati za sve vaše gluposti i greške.

Marko
Gost
Marko

Tako je! Crna Gora je napokon osudila sramnu skupstinu i sve njene sramne ucesnike!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I sramnog Marka!

samo pitam
Gost
samo pitam

Marko, jesi li se zaposlio? Đe radiš? Od čega živiš?

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

VODI TI PETROVICU. SVOJU BRIGU OSTAVI TI I TVOJA IMPERIJALISTICKA SVITA NAS CRNOGORCE NA MIRU

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@STOSTO A dje bi Boka? Rade ajde ti odakle si dosao. ———- Boka ce ostati tu gdje je uvjek i bila. A kad biste se vi vratili odakle ste dosli,sunce bi nas ponovo ogrijalo. Ali bojim se da je kasno jer ste unistili sve cega ste se dohvatili. Hvala ti sto se brines za mene,vise puta sam napisao da su… Više »

STOSTO
Gost
STOSTO

Uporno pokusavas posijati neku zlu krv, pa si mi licio na izbjeglicu. Ali se zbog toga izvinjavam.

Saraga
Gost
Saraga

Zar nije Milov djed Blazo Djukanovic bio na vlasti u Aleksandrovoj Jugoslaviji, glavni u Zetskoj banovini? A bio je i glavni cetnik u CG. A da, oni su uvek poturali svoja ledja da narod ne bi patio.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Kakve to veze ime? Nije drzava jednako neka licnost. Vasa je greska sto drzavu poistovjecujete sa licnostima.

Saraga
Gost
Saraga

Pa ima veze. Blazo se svuda vodi kao crnogorski Srbin, krio se u Ostrogu, krila ga SPC a sad Milo hoce da to korenje pocupa al’ ne samo svoje i to se bas trudi. Meni se sve cini da nesto ima iza toga. Verovatno neka lova, nekretnine, pokretnine, sta znam

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Nije to taj Blazo. Milu su roditelji bili Partizani, a za toga Blaza Cetnika je rekao da mu nije djed. Ima jos jedan sto jes jes.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nemojte živeti sto godina, jer će vam deca tada imati po sedamdeset i osamdeset godina i tek tada nećete znati šta da radite s njima.

Vrtijeljka
Gost
Vrtijeljka

U pitanju je drugi blazo !

Saraga
Gost
Saraga

Kako drugi? Koliko ih ima? Na slici isti Milo. Ako nije rodjeni onda je neki bliznji. A procitah u novinama da je Milo sinu nadenuo ime bas po tome Blazu Blazo. Jel’ moguce da je sve slucajnost?

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Црногорци су поништили сами себе ! Црногорци су прва нација без ђеда.

Grbavci
Gost
Grbavci

Kako je u Ćićevac, Petre?

Vujke
Gost
Vujke

Sledeci korak pripajanje albaniji

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ovo su poništili Montenegrini ,a Crnogorci nijesu.Sad nek prave savez u seoskoj Tuškoj skupštini ,pa nek im Iljir Meta i Đelošaj kumuju,a ove nek apse što su protiv.Neće dovijeka ,oživjeće Njegoševa Crna Gora preko Srbije pa do mora .

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

A ne no su dosli iz Tanzanije da poniste. Cuj ti mene sad dobro: ovo su crnogorci ponistili i sve sto su izdajnici do sada radili, sve ce biti ponisteno. Pa se koprcajte do mile volje, ali tako ti je. Crnogorci su jedinstveni , to ne zaboravi.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Дошли мој Претужни Монтегријски сердару из Албаније ,ал дал је све јединствено виђу се како се апсе посланици који су против .

Grbavci
Gost
Grbavci

Petar Petrović, a iz Ćićevca? kako to?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šta si ti, Grbavi, sezonski brao u tom selu u Srbiji, kad ti je ostalo u tako lijepoj uspomeni?

Grbavci
Gost
Grbavci

Jesi li i ti iz Ćićevca?

Milan Antić
Gost
Milan Antić

Svaka čast, Crnogorci !Tako se bori za svoje ! Podrška iz Šibenika !Dajete i Nama snagu !

razocarang i
Gost
razocarang i

Jeli Skupstina proslavila Rezoluciju SA PRIGANICAMA i KOZJIM SIROM,kako su docekali Italijanske Okupatore 1941god,inace TVORCE danasnje Rezolucije.

free samples
Gost
free samples

uf dobro je!!!sad je plata veca?nezaposlenost manja?kriminal je sveden na podnosljiv procenat?DPs i sateliti vise ne kradu drzavu?
Ovo se ponistenje Podgoricke skupstine bas odrazi na boljitak drzave i drustva!!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Da li moze 45 glasova poslanika ukinuti glasove njih 160..?
Milo Care….svaka cast što si jos jednom dokazao kakvi su današnji crnogorci…
Amin!

Geslo
Gost
Geslo

Niko nista nije ukinuo ako si dobro citao/la. Odluke Velike skupstine srpskog naroda su odavno ukinute. Drugo, moglo ih biti hiljadu, opet bi bilo ukinuto. Je li ti neko rekao da se nasa slavna zastava viori na Ist Riveru od 2006.godine?

samo kažem
Gost
samo kažem

Geslomagarejedno

Mario Vojvodić
Gost
Mario Vojvodić

Sada kada je to uradjeno treba da se vidi status Boke kotorske. Pošto Boka nikad nije pripadala Crnoj Gori. Ako ćemo da se rugamo istoriji našoj onda ovu smijuriju treba dovesti do kraja. Takodje Sanđak treba vratiti u granice, i mnogo šta drugo. Ako idemo logikom ovom da se nesto ponistava gde je tada bila volja stopostotna naroda i cjele… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

Izbrisaste mi djeda pogoni izrodi koji je biran za grad Cetinje na izborima koje su organizovali nacelnik Opstine..predsjednik suda i nacelnik policije sa mitropolitima Dozicem i Mitrofanom…..
Neka vam Bog da ono sto ste zasluzili….
Amin!

Geslo
Gost
Geslo

Mijesas babe i zabe moj Vojvodicu? O teritorijama koje spominjes ne mozes govoriti kao drzavama. Nije isto Boka I Crna Gora, drzava koja je svoju drzavnost stvorila boreci se za slobodu. Niko juce od poslanika nije negirao da je to bilo prisajedinjenje. Danas je Kurir objavio tekst o Kraljevini SHS . Ispod fotografije poslanika Podgoricke skupste pise da je Crna… Više »

Vesna
Gost
Vesna

Neka naredna pokoljenja ili u skoroj budućnosti isto će se desiti samo je pitanje trenutka. Jednog dana kada dodje demokratija u Crnu Goru poništiće se odluke koje su donesene u ovih par godina kao i srtamno priznanje takozvane države Kosovo. Ovo je sigurno pošto nelegalne odluke koje nisu proizlišle iz volje anroda ne mogu se održati. Odluka iz 1918 god… Više »

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Sta ce biti u buducnosti ne znam, ali znam sta je bilo. Dugacak komentar a sve netacno. Niko u Crnoj Gori nije bio za aneksiju, osim nekoliko placenika! Kazes cjelokupne tadasnje vlasti. Pa tadasnjoj vlasti (Skupstina, Kraljevska vlada, Kralj) je bilo zabranjeno da se vrati u zemlju i tako je prekrsen Ustav Crne Gore. Ovih mjeseci niko ozbiljan nije negirao… Više »

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Niko ozbiljan se ne upušta u raspravu o glupostima!

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Mozda je to za tebe glupost, ali je za mene drzava sve.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

I za mene! Kralju i vladi Francuzi nijesu dozvolili da napusti Francusku! Itd…

Bane
Gost
Bane

Ovo ponistenje nema nikakve veze s vezom,osim da nekako ukradu Kraljicinu plazu i zemlju. Hahaha. I u stanju su da dovedu narod do usijanja,samo da bi svoj lopovluk sproveli. Samo pratite,kad sad Gvozdenovic proglasi da je sva imovina Karadjordjevica nelegalno stecena. A to povlaci prekid sporova,brisanje zabiljezbe u katastru. I prodaju na kraju,uz debelu nadoknadu. A vi se palite. Hahaha.… Više »

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Odmah pohapsiti te izdajnike iz 1918 -te …

Geslo
Gost
Geslo

Da li neko iole svjestan moze glasati za Marinu Jocic? Taj priuceni rjecnik u stilu nacional socijalizma.

COK
Gost
COK

Spavas li mirno Jovane Vucurovicu?!

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Pravo je vrijeme da se ponisti odluka o nelegalnom pripajanju Boke Kotorske Crnoj Gori.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Slažem se, nego prvo treba viđet šta na to kaže A.Nikolaidis … hehehehe….

Obrad Mišopuška
Gost
Obrad Mišopuška

I Djonović!

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Bogami pripadala daleko prije Dalmatinske republike. Jos su za vrijeme Balsica odolijevali njegovim nasrtajima na Kotorske bedeme. Okrenuta Srpskom kralju i ujedno samostalna 30god. do dolaska Austrougara. Vi brdjani ste za Bokelje osvajaci, zapamti to kvazi Novljanko.

STOSTO
Gost
STOSTO

A dje bi Boka? Rade ajde ti odakle si dosao.

ovako
Gost
ovako

Boka Srbima, srpska Boka!

Novljanka
Gost
Novljanka

Boka se preko Dalmacije, kojoj je vjekovima pripadala sve do formiranja Zetske oblasti , ušla u sastav Države Slovenaca Hrvata i Srba. Nikad nije pripadala Srbiji.

Ljuma
Gost
Ljuma

Svaka čast,napokon U pamet se braco Crnogorci,sad je prava drzava,stabilna i pripada njenim gradjanima koji je vole i poštuju od vijek vjekova.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ljumaj ne foliraj “bracu”.

Velimir
Gost
Velimir

SA SRECOM,NEKA SE ZNA,
JOS SAMO ORGANIZATORE BUDVANSKE U SPUZ!

Mileva
Gost
Mileva

Risto Radoviću, brzo će se i tvoje mantije dovatit. Da je vječna naša CG I CPC.

CiNick
Gost
CiNick

Bilo je vrijeme da se Skupština explicite odredi prema ovom zločinu. Odluke izdajnika iz 1918. davno su poništene, ali se institucije CG nijesu izrijekom odredile prema tome događaju. Dugo im je trebalo. Mislim da je smišljeno eskivirano spominjanje podgoričke sramote, jer su komunisti uz prkos omogućavanju Crnogorcima da se slobodno nacionalno izjasne, konstantno provlačili tvrdnju da su Crnogorci srbskoga porijekla,… Više »

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Pravda je spora ali dostizna. Neka sada svi rodoljubi koji su krvarili i dali zivote pocivaju u miru. Budite spokojni, a mi cemo nastaviti vasim stopama.
“…vile ce se grabit’ u vjekove
da vam vjence dostojne sapletu…”

Dusan
Gost
Dusan

Aj sad ponistite privatizacije kojima se opljackali ovaj narod i pohapsite ministre i sve je u redu.

Slavko CrniGora
Gost
Slavko CrniGora

OK SADA SMO SA PRECIMA ZAVRSILI, AJMO SAD JEDNU SNAZNU FABRIKU DA NAPRAVIMO I DSA DAMO POSLA MLADOSTI DA MOGU DA ZIVE, PUSTITE SE ISTORIJE GLEDAJMO U BUIDUCNOST, ALI NAZALOST MI SMO U PROSLOSTI ZATVORENI DOK STE VI NA VLASTI UKLJUCUJUCI OPOZICIJU, NADAM SE I MOLIM BOGU DA NEKO MLADI DODJE KOJI SE NECE BAVITI MRTVIMA NEGO ZIVIMA.

Rade007
Gost
Rade007

Tako je,k9načno i zvanično to da se potvrdi.

Mickele
Gost
Mickele

Nastaviti sa učvršćivanjem temelja ove države – vratiti autokefalnost Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi!
Živjeli!

Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

Ponistenjem tzv.Podgoricke skupstine i Akta /Dekreta/ Krvnika karadjordjevica,skojim se
Automacki Ukida Okupatorska ilegalna tzv.sPc. u Crnoj Gori,Ostalo je da Vlast to i Sprovede !!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Kad je sDP predlagao ovakvu rezuciju iz DrPS-a su govorili kako je nepotrebna. Jedini vizionari u obnovi i cuvanju jedine nam Crne Gore su u LSCG i SDP!!

Milodrag
Gost
Milodrag

I šta sad?

ja to tako
Gost
ja to tako

Ovo je zeleno svetlo da kad doživimo da ovi sa vlasti odu možemo poništiti sve što su oni doneli u skupštini

Jovo
Gost
Jovo

,,doneli”?Ponistavaj ti ,ali u Srbiji.Ovamo neces.

Vasilije
Gost
Vasilije

@ Jovo
O cemu ti govoris? Jesi li bio nekad u, npr. Bijelom Polju? Da jesi, ili da si obratio paznju, primjetio bi da se tamo pretezno govori neka mjesavina ijekavskog i ekavskog. Nego, ogranicenost je teska stvar.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Neka je sa srećom rezolucija !

Sere Krsto
Gost
Sere Krsto

Mašalah!

Bhf
Gost
Bhf

Neka je sa srećom

Doktor
Gost
Doktor

Zivjela nam Crna Gora…izdajnici strva vi se ne vidjela…

Cuca
Gost
Cuca

Da je vjecna Crna Gora.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Narod nema leba da jede – oni raspravljaju sto je bilo prije 100god sve taktički.

Darko
Gost
Darko

Nije tako kako mislis Podgoricanjb .. Sada se otvara pitanje Crkvene imovine, Crkve koja je bila Autokefalna i mnogo toga.

Makondo
Gost
Makondo

Vidi se da si veliki Crnogorac Darko, obzirom da ne znaš ni Ustav CG. Ali evo da te edukujem. Član 14 stav 1 – “Vjerske zajednice odvojene su od države”. U prevodu, rezolucija Skupštine o vjerskim pitanjima ima istu snagu kao da Sabor SPC donese odluku da se poništavaju rezultati referenduma od 2006.godine. Još važnije, član 58 Ustava – “Jemči… Više »

Montenegro
Gost
Montenegro

Risto…laku noc!

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Tesko bas tesko Član 14 stav 1 – “Vjerske zajednice odvojene su od države”. U prevodu, rezolucija Skupštine o vjerskim pitanjima ima istu snagu kao da Sabor SPC donese odluku da se poništavaju rezultati referenduma od 2006.godine. Još važnije, član 58 Ustava – “Jemči se pravo svojine. Niko ne može biti lišen svojine ili ograničen prava svojine osim kad to… Više »

AlanFord
Gost
AlanFord

Bilo je više i vrijeme.
NEKA JE VJEČNA SAMOSTALNA I NEZAVISNA CRNA GORA

IvanHN
Gost
IvanHN

Da e vječno 2,06€ dnevno za hranu. Botu

Vladimir
Gost
Vladimir

idi u Srbiju tamo ti je bolji standard, to je ionako tvoja domovina a ne CG.,Crbine

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Vladimire ti si retardiran. Covjek se bolji za boljitak u svojoj zemlji, a ti ga saljes u Srbiju ahahhahah

Djuro
Gost
Djuro

Bećkoviću spavaš li mirno 😂

Send this to a friend