Politika

Poslanici vlasti i opozicije sa kolegama iz Holandije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Ambasadom Holandije, organizovao je neformalni sastanak u okviru Evropskog kafea sa poslanicima Skupštine Crne Gore, iz različitih poslaničkih klubova, i članovima Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije.

Tokom Evropskog kafea Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a istakla je značaj Holandije u evropeizaciji Crne Gore i ocijenila da proces evropskih integracija ostaje i u duboko podijeljenom crnogorskom društvu najvažniji motor neophodnih reformskih zahvata.

“No, da bi bio u cjelosti učinkovit potrebno je da sve društvene strukture, bez obzira na njihove razlike, budu uključene kako bi proces imao puni legitimitet i kvalitet”, dodala je ona.

Predsjednik Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije Malik Azmani je naglasio da je neophodno imati različite poglede na dešavanja u Crnoj Gori jer po mom mišljenju to i jeste suština demokratije.

“On je ukazao da je „ova posjeta delegacije Kraljevine Holandije važna za debate koje se trenutno vode u holandskom Parlamentu o proširenju Evropske unije“ i zaključio da se nada da će članovi Odbora iskoristiti informacije i ocjene koje su dobili na današnjem sastanku u tim debatama.

Posebno se zahvalio CGO-u na uloženom naporu da obezbijedi obezbijedi pluralistički okvir za razgovor poslanika.

Crnogorski poslanici iz vlasti i opozicije, okupljeni na jednom mjestu, su tokom današnjeg sastanka razmijenili stavove o aktuelnim zbivanjima i političkim dešavanjima u Crnoj Gori sa kolegama iz Holandije.

Fokus je bio i na kvalitetu pregovaračkog procesa, mogućnostima koje otvara Strategija proširenja EU i kako će odnosno da li Crna Gora može ispuniti obaveze koje stoje na njenom evropskom putu da bi postala država članica do 2025.

Posebno se razgovaralo o izazovima u reformi sistema i načinima njihovog prevazilaženja. U tom kontekstu, bilo je riječi  i o ulozi parlamenata u pregovaračkom procesu, kako u državi koja pristupa EU, tako i u državama članicama EU.

Dodatno, tokom sastanka predstavnici dva parlamenta razgovarali su i o bilateralnoj saradnji između Crne Gore i Kraljevine Holandije, kako parlamentarnoj tako i široj saradnji između dvije države.

U ime Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije sastanku su prisustvovali: Malik Azmani, predsjednik Odbora, Anne Mulder, iz Narodne partije za slobodu i demokratiju, Kees Verhoeven, iz Centrističke stranke D66, Bram van Ojik, iz partije Zelena ljevica, Frank Furselaarb, iz Socijalističke partije, Stieneke van Der Graaf, iz Hrišćanske unije, Pieter Omtzigt, iz Hrišćanske demokratske partije iJeffrey van Haaster, sekretar Odbora. Takođe, u holandskoj delegaciji bio je i ambasador Kraljevine Holandije Nj.E. Henk van den Dool i politički savjetnik u Ambasadi Luuk Nijman.

Iz Crne Gore na sastanku su učestvovali: Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik, Danilo Šaranović iz Demokrata, Dritan Abazović iz URA, Momčilo Martinović iz DPS-a, Nedjeljko Rudović iz URA, Ranko Krivokapić iz SDP-a, Slaven Radunović iz DF-a, kao i Sanja Bulatović,  savjetnica u Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Jelena Mitrović, međunarodna sekretarka u SDP-u.

Današnji Evropski kafe bio je sastanak poslanika različitih profilacija iz holandskog i crnogorskog parlamenta, a sa ciljem da pruži doprinos jačanju dijaloga svih struktura koje treba da intenziviraju proces evropskih integracija Crne Gore.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nera
Gost
Nera

Pitajte ove holandjane kako kod njih zovu one koji su protiv Holandije?

Adjamm
Gost
Adjamm

Ne lazi Abazovicu tog nesretnog Holandjanina …

lipovo
Gost
lipovo

G-dine Brajoviću! Evo ,,mamca,, da se opozicija vrati u Skupštinu – sitni kolačići na stolovima

Send this to a friend