Politika

Posmatračkoj misiji biće upućen poziv za predsjedničke izbore 

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović ocijenio je veoma značajnim pozitivne stavove OEBS/ODIHR-a o sprovedenim parlamentarnim izborima 2016. i najavio  da će biti upućen poziv posmatračkoj misiji za predstojeće predsjedničke izbore.

“I na taj način želimo da potvrdimo otvorenost izbornog procesa u svim segmentima, kao i da obezbijedimo neupitnost izbornih rezultata od strane svih učesnika na izborima”, rekao je Brajović na sastanku sa šefom Kancelarije ODIHR-a u Beču Janom Haukasom, šefom Odjeljenja ODIHR-a za izbore Aleksandrom Šlikom i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije.

Na sastanku je zajednički konstatovano da se preporukama iz Izveštaja nakon parlamentarnih izbora 2016. pristupilo na ozbiljan i odgovoran način, pri čemu je istaknut značaj nastavka intenzivne komunikacije između Skupštine Crne Gore i ODIHR-a za primjenu najboljih evropskih izbornih praksi.

Bilo je takođe riječi o Akcionom planu koji je pripremila Radna grupa, a koji se razrađuje i unaprjeđuje konstruktivnim sugestijama relevantnih subjekata, dobijenih na osnovu javnog poziva za učešće u radu ovog skupštinskog tijela.

Brajović je najavio da će u narednim nedjeljama biti pripremljeni nacrti potrebnih zakonskih rješenja, koja će nakon usaglašavanja sa ODIHR-om biti usvojena u Skupštini.

“Iznio sam stav da je mnogim organizacijama ili pojedinicima očigledno više stalo da daju konstruktivne prijedloge za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, nego poslanicima opozicije koji su najglasniji kada se govori o izbornim uslovima. Imamo svojevrsni paradoks neučešća opozicije u radu Skupštine i Radne grupe, pri čemu zahtijevaju unaprjeđenje izbornog zakonodavstva. Da li to predstavlja vrstu opstrukciju ili alibi za sve buduće izborne neuspjehe, neka procijene građani Crne Gore”, izjavio je predsjednik Skupštine.

U razgovoru sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a su učestvovali potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu, kao i predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović.

S.Đ.

Send this to a friend