Politika

POSP usvojio Deklaraciju i preporuke institucijama Crne Gore i EU

Ovogodišnji sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore zaključen je usvajanjem Deklaracije i preporuka, upućenih institucijama Crne Gore i Evropske unije, u kojima se pozdravlja povratak većeg dijela opozicije u Skupštinu, kao i stalni napredak Crne Gore na putu ka članstvu u EU, saopšteno je danas iz Skupštine Crne Gore.

Kako je istaknuto, drugog dana Petnaestog sastanka POSP-a, kojim su kopredsjedavali predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i šef delegacije Evropskog parlamenta Peter Kurumbašev, vođena je rasprava o temama koje se tiču dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i ekonomskog razvoja.

POSP je izrazio zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda i nedostatka kvalitetnog novinarstva, te je ocijenio nedostatak napretka u ovoj oblasti.

U Odboru smatraju da su osnovne slobode široko ispoštovane tokom predsjedničkih izbora održanih u aprilu 2018. godine, te konstatuju da su kandidati slobodno vodili kampanju, kao i da su im mediji obezbijedili platformu za predstavljanje stavova.

“Međutim, nedostatak analitičkog izvještavanja i odgovarajuće debate između glavnih političkih kandidata umanjili su mogućnost biračima da budu više informisani o određenim pitanjima, te se pozivaju crnogorske vlasti da dalje unapređuju povjerenje u izborni proces”, navodi se u preporukama POSP-a.

U njima se naglašava da je i dalje od suštinskog značaja za ukupnu dinamiku pregovaračkog procesa da reforma sistema vladavine prava proizvede konkretnije rezultate na terenu, te konstatuje da su zakonodavne reforme u oblasti vladavine prava, pravosuđa i osnovnih prava uglavnom završene, ali da su potrebni dodatni i neprekidni napori u pravcu povećanja nezavisnosti, transparentnosti, odgovornosti i efikasnosti svih pravosudnih institucija.

“POSP pozdravlja usklađivanje zakona u oblasti osnovnih prava koje je u toku, ohrabruje Crnu Goru da dalje razvija adekvatne mehanizme za zaštitu od diskriminacije ranjivih grupa kao što su žene, djeca, Romi i druge manjine, uključujući i osobe sa invaliditetom i LGBTI osobe, poziva crnogorske vlasti da nastave da unapređuju klimu društvene inkluzije i tolerancije i pojačaju napore na eliminaciji polno-selektivnih abortusa, rodno zasnovanog nasilja u porodici i seksualnog nasilja, kao i nasilja nad djecom”, dodaje se u dokumentu.

Kako se ističe, privatno vlasništvo je osnovno pravo, koje se štiti, a konstatuje se da je postupak povraćaja ranije oduzete imovine i dalje otežan.

U Deklaraciji i preporukama se naglašava važnost značajnog uključivanja nezavisnih organizacija građanskog društva u sve aspekte razvoja politika i pregovora o pristupanju EU.

POSP pozdravlja podnošenje četvrtog Programa ekonomskih reformi od strane Crne Gore u januaru 2018. godine, te je pohvalio jak ekonomski rast države od 4,4 odsto BDP-a u 2017. godini, konstatovao je trenutni visok budžetski deficit i rastući javni dug, te pozitivno ocijenio uvođenje strože fiskalne politike za rješavanje problema koji se odnose na dug. Odbor poziva Vladu da izvrši rebalans strukture budžeta u pravcu potrošnje koja podstiče rast i da nastavi napore na planu fiskalne konsolidacije.

U dokumentu se pohvaljuje Crna Gora zbog njene posvećenosti regionalnoj saradnji i konstruktivne uloge u održavanju regionalne stabilnosti.

Podsjetivši da je Crna Gora ekološka država, Odbor je pozdravio mogućnost otvaranja poglavlja 27 ove godine, pozvao vlasti da bolje zaštite najvrednije oblasti naročito u pogledu biodiverziteta i izgradnje hotela i hidroelektrana, te apeluje na Vladu da zaštiti ulcinjsku Solanu.

POSP je, izrazivši podršku pojačanoj regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa, pozdravio nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koja je potvrđena u deklaraciji Samita u Sofiji od 17. maja.

Petnaesti sastanak POSP-a održan je u proširenom sastavu uz prisustvo predstavnika Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore i Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta.

Ž.N.

Send this to a friend