Politika

Posvećenost nastavku intenzivne i sadržajne saradnje Crne Gore i Hrvatske

Crna Gora može da računa na nedvosmislenu podršku Hrvatske u svojim daljim zalaganjima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, poručio je izaslanik odbrane Hrvatske u Crnoj Gori pukovnik Davor Kopanji, u toku današanjeg sastanka sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Injac je istakla značaj podrške Hrvatske u postizanju ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, naglašavajući važnost intenzivnog dijaloga između prijateljskih zemalja, čije odnose odlikuje sadržajna saradnja i savezništvo u NATO.

“Podsjetila je na činjenicu da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, zahvaljujući zalaganju naših susjeda za aktuelizovanje procesa proširenja. Zahvalila se i na hrvatskoj donaciji u vidu 10.000 vakcina protiv koronavirusa, što predstavlja još jedan dokaz solidarnosti i prijateljstva”, navodi se u saopštenju.

Pukovnik Kopanji je apostrofirao važnost otvorenog i prijateljskog odnosa dvije države, naglašavajući da Crna Gora može da računa na nedvosmislenu podršku Hrvatske u svojim daljim zalaganjima na putu ka članstvu u EU.

“Posebno je naglasio odličnu saradnju u brojnim regionalnim inicijativama, kao i na bilateralnom planu”, dodaju u saopštenju.

Kako su naveli iz resornog ministarstva, sagovornici su tokom susreta pozitivno ocijenili dinamiku kojom se aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Hrvatske rješavaju i konstatovali da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Dodaju da se Kopanji sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje Rajkom Pešićem.

“Tom prilikom je razgovarano o realizaciji aktivnosti iz Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane za 2021. godinu, kao i mogućnostima za dodatno unaprijeđenje saradnje ne polju odbrane u narednom periodu”, stoji u saopštenju.

Pešić je istakao značaj i uspješnost zajedničkog učešća Vojske Crne Gore i Vojske Hrvatske u misiji Odlučna podrška u Avganistanu, što je rezultiralo jačanjem nivoa interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje, te je zajednički naglašena posvećenost pronalaženju modaliteta za dalji razvoj bilateralne odbrambene saradnje.

“U okviru zasebnog sastanka načelnika Generalštaba VCG Milutina Đurovića sa Kopanjijem, istaknut je zavidan nivo ostvarene saradnje Vojski dvije zemlje, kao i značaj školovanja crnogorskih kadeta i oficira na hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Send this to a friend