Politika

Potpisan protokol o tromeđi Crne Gore, Srbije i BiH

Protokol o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije potpisan je danas u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, time je završena još jedna faza u demarkaciji granice između ovih zemalja.

Protokol su potpisali državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Dragan Pejanović, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

Prema riječima Pejanovića, zemlje Zapadnog Balkana pokazuju jasnu opredijeljenost za evropske vrijednosti i rješavanje izazova karakterističnih za ovaj region, prepoznatih Strategijom Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana,

“Potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke potvrda  spremnosti zemalja nastalih na prostoru nekadašnje jugoslovenske federacije da  sporazumno rješavaju bilateralna pitanja, sopstvenim pregovaračkim kapacitetima. Crna Gora se na Samitu u Londonu, u okviru Berlinskog procesa, u julu 2018. godine, potpisanom Deklaracijom o dobrosusjedskim odnosima, gdje je konstatovana konstruktivna uloga Crne Gore u definisanju i unapređenju odnosa sa susjedima, obavezala na konkretne aktivnosti na dovršavanju graničnih pitanja sa susjednim zemljama”, saopštio je Pejanović.

On je dodao da Crna Gora u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji preduzima konkretne korake, ne samo na dovršavanju graničnih pitanja, već i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, što doprinosi jačanju regionalne saradnje i napretku regiona u cjelini.

Send this to a friend