Politika

Potpisana Deklaracija o završetku integracije u NATO

Komandant NATO savezničke Komande za transformaciju general Andre Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

<<<Crna Gora se dokazala kao kredibilna i odgovorna saveznica NATO-a<<<

<<<Primjer Crne Gore da slijede države regiona<<<

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, time je i zvanično okončan proces integracija naše zemlje u Alijansu.

Dakić je, izražavajući zadovoljstvo uspješnim okončanjem procesa i, uz zahvalnost Komandi za transformaciju na cjelovitoj podršci tokom njegovog trajanja, podsjetio na dostignuća u procesu reformi Vojske Crne Gore.

On je istakao da su ukupne odbrambene sposobnosti prilagođene NATO procesu planiranja odbrane, a da se u VCG trenutno realizuju tri ključna procesa – reforma Vojske, opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Dakić se u ime Ministarstva odbrane i Vojske crne Gore, posebno zahvalio na uspostavljanju misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), što je bio, kako je dodao, prvi konkretni benefit članstva u Alijansi.

“Uvjeravam vas da će Vojska Crne Gore ostati posvećena ispunjavanju svojih zadataka i da će ostati kredibilan partner,” zaključio je general Dakić.

Lanata je kazao da je zadivljen uspjesima koje je Crna Gora postigla tokom procesa integracija.

“Završetak tog procesa veliki je uspjeh, ne samo za vašu zemlju, već i za cijelu Alijansu”, naglasio je.

On se zahvalio Crnoj Gori na doprinosu koji daje stabilnosti Jugoistočne Evrope, naporima NATO u osiguranju stabilnosti van njegovih granica, kao i na učešću u NATO vođenim misijama.

U Ministarstvu odbrane jutros je održana Završna konferencija integracionog procesa, uz učešće predstavnika VCG, Komande za transformacije, kao i Radne grupe za pristupanje i integraciju AIWG, formirane od strane NATO povodom integracionog procesa Crne Gore.

Naša zemlja ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti.

Glavni ciljevi procesa integracije bili su integracija Vojske Crne Gore u komandnu strukturu i strukturu snaga Alijanse, kao i doprinos njenim misijama i zadacima u skladu sa NATO načelima i procedurama. Načelnik Generalštaba VCG najavio je i da će tokom druge polovine naredne godine Crna Gora imati svoga predstavnika i u savezničkoj Komandi za transformaciju, u Norfolku.

Svečanom činu na Vili “Gorica” prisustvovali su, između ostalih, premijer Duško Marković, potrpedsjednik Vlade Zoran Pažin, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova Srđa Darmanović i ostali članovi Savjeta za NATO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nato – North American Terrorist Organization

Radosav72
Gost
Radosav72

Eto i to zavrsismo sa srecom. Jos nam je ostalo dosta posla, ali prvi i najvazniji je vratiti otetu crkvu, tek onda mozemo u napredak. SPC je Crnoj Gori kao kamen zakacen za vrat,ne mozemo s njim nikudj

Micko
Gost
Micko

Ova dvojica ,,perjanika,, pozadi ne disu-vidi se da su ,,spremni,, momci.

Александра
Gost
Александра

Александра Вуковић честитала начелнику Генералштаба војске Југославије!

petar
Gost
petar

bruka zivi dovijeka

Radosav72
Gost
Radosav72

Koliko vas je izdajnika u CG, zaboga?

Prc CG
Gost
Prc CG

Integracije u NATO ??????

Fileopg
Gost
Fileopg

NATO je od danas jači za jednu državu članicu u punom kapacitetu….

Beli Orao s 4S
Gost
Beli Orao s 4S

Koji je od ovih na slici nekada govorio da svi troškovi Crne Gore ako uđe u NATO neće prelaziti 400.000 dolara?

Oli
Gost
Oli

Meka su i veci troskovi samo da smo.mirni od komsija…

Send this to a friend