Politika Bilateralne konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i estonskog mvp

Potrebna jača ekonomska saradnja i privlačenje investicija iz Estonije

Bilateralne konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Estonije održane su 19. februara u Podgorici. Delegacije su predvodili ambasador Darko Uskoković, v.d. generalnog direktora za bilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i Marika Lintam, generalna direktorica Departmana za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Estonije.

Obostrano je konstatovano da su bilateralni odnosi Crne Gore i Estonije veoma dobri i u konstantnom usponu, pri čemu je ukazano na značaj daljeg nastavka političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou. Na toj liniji, ocijenjeno je da će predstojeća posjeta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Estoniji dati novi podsticaj snaženju međudržavnih i prijateljskih veza dviju zemalja i naroda.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno uložiti dodatne napore u pravcu snaženja ekonomske saradnje i privlačenja investicija iz Estonije. Istaknuta je, takođe, važnost saradnje na polju sajber bezbjednosti, po čemu je Estonija prepoznata kao jedna od vodećih zemalja u ovoj oblasti.

Tokom razgovora su razmijenjena i mišljenja o realizaciji evropske agende Crne Gore, s akcentom na oblasti vladavine prava i pravosuđa, te ponovljena snažna podrška Estonije politici proširenja EU na Zapadni Balkan i poštovanju principa vrednovanja prema ostvarenim rezultatima, uz ocjenu da je Crna Gora najviše odmakla u pregovaračkom procesu.

Sagovornici su potvrdili odlične odnose i na multilateralnom planu, naročito u dijelu uzajamne podrške kandidaturama u najznačajnijim međunarodnim organizacijama. Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj političkoj klimi u regionu Zapadnog Balkana.

Send this to a friend