Politika Zajednički apel 13 odbornika u SO Berane

Poziv Demokratskom frontu da se vrati za pregovarački sto

Ne obaziremo se na široko rasprostranjene glasine da „DF ima dogovor sa SNP-om da izazove nove izbore“, ne obaziremo se na medijske pritiske koje učesnici u neustavnoj Vladi Crne Gore vrše preko svake mjere pristojnosti, ne obaziremo se na neprovjerene informacije, već želimo otvoren odnos, partnerski, i pozivamo kolege iz DF-a da se vrate za pregovarački sto i da u Beranama, na pravičnim osnovama, formiramo stabilnu lokalnu vlast i na taj način pošaljemo prvu snažnu poruku ustavnim pučistima u samoprozvanoj Vladi Crne Gore da je narodna volja od 30. avgusta 2020. godine zapovjest koje se treba držati bezuslovno, navedeno je u zajedničkom pozivu trinaest odbornika u Skupštini Opštine Berane.

Ilustracija
Ilustracija

Poziv DF-u da se vrati za pregovarački sto uputili su odbornici iz Opštinskih odbora Demokratske Crne Gore, Berane SAD, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore.

“S obzirom da je od okončanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Berane proteklo gotovo dva mjeseca, te da potpisnici ovog javnog obraćanja kao potencijalni konstituenti nove lokalne parlamentarne većine osjećaju punu odgovornost prema građanima Berana, ali i prema sveukupnoj javnosti Crne Gore, želimo da sugrađane informišemo o svega nekoliko činjenica, kao i o novoj okolnosti koja je juče nastala”, saopšteno je iz Demokratske Cnre Gore.

Već dva mjeseca traje, navode oni, “bez krupnijeg razloga, fomiranje lokalne beranske vlasti”.

“Sam period nije pretjerano problematičan, koliko njegov ishod. Naše kolege iz koalicije „Za budućnost Berana“ (DF) već dva mjeseca, osim zahtjeva da im pripada mjesto gradonačelnika u punom mandatu od četiri godine (uz još nekoliko prinadležnosti), „po cijenu novih izbora“, sa žaljenjem smo prinuđeni da konstatujemo da ne daju nikakav doprinos u efikasnom formiranju održive lokalne vlasti. Na toj isključivosti istrajavaju, iako njihova podrška (kao koaliciji od četiri političke partije) u lokalnom parlamentu koincidira sa podrškom koju ima Demokratska Crna Gora (kao samostalan subjekat). Na drugoj strani, Demokratska Crna Gora predlaže pravično rješenje podjele mandata po modelu 2-2, odnosno da kandidat koalicije „Za budućnost Berana“ vrši funkciju predsjednika opštine dvije godine, a kandidat Demokrata dvije godine. Ovo sa razloga što je parlamentarni odnos broja odbornika ova dva subjekta jednak. Javnosti radi da pojasnimo: u svakom drugom gradu predsjednik opštine je biran iz redova onog političkog subjekta koji je imao najviše odborničkih mandata”, pojasnili su u pozivu.

Onamo, dodaju oni, gdje je odnos odborničkih mandata jednak, “kao najpravičnije rješenje primjenjivana je podjela mandata (budvanski model)”.

“Pošten, iskren i pravičan odnos (koji se temelji na jednakom broju odborničkih mandata ove dvije političke opcije) jedini je garant održivosti, stabilnosti i trajnosti. Istoremeno želimo da javnost Berana obavijestimo da je DF juče prekinuo proces pregovaranja o formiranju lokalne vlasti u Beranama, pravdajući taj postupak željom da se dalji razgovori nastave „među centralama“, u Podgorici. Mišljenja smo da o sudbini Berana treba razgovarati u Beranama, da je odgovornost pred novom većinom velika, kao i da građani očekuju pravičan i efikasan dogovor. Ne obaziremo se na široko rasprostranjene glasine da „DF ima dogovor sa SNP-om da izazove nove izbore“, ne obaziremo se na medijske pritiske koje učesnici u neustavnoj Vladi Crne Gore vrše preko svake mjere pristojnosti, ne obaziremo se na neprovjerene informacije, već želimo otvoren odnos, partnerski, i pozivamo kolege iz DF-a da se vrate za pregovarački sto i da u Beranama, na pravičnim osnovama, formiramo stabilnu lokalnu vlast i na taj način pošaljemo prvu snažnu poruku ustavnim pučistima u samoprozvanoj Vladi Crne Gore da je narodna volja od 30. avgusta 2020. godine zapovjest koje se treba držati bezuslovno”, naglasili su pozivu.

S druge strane, zbog “neistinitih i tendencioznih interpretacija”, 13 odbornika (potpisnika apela), kako se navodi, “žele da crnogorsku javnost upoznaju sa nekoliko ključnih razloga zbog kojih smatraju da SNP ne može, nakon poslednjih lokalnih izbora, biti dio vlasti u Beranama”:

“Prvo (i osnovno), neprocjenjivo loše stanje lokalne infrastrukture, javni dug od preko 20 miliona evra, komunalni nered, opšte socijalno nezadovoljstvo rukovođenjem gradom i dr., do čega je dovela ničim utemeljena ambicija jedne političke partije da, u vrijeme višepartijskog djelovanja i demokratije, monopolizuje lokalnu samoupravu. Drugo, krajnje nekorektan i nepartnerski odnos prema donedavnim koalicionim partnerima, kojima su (posredno ili neposredno) ultimativno upirali prstom na DPS (ukoliko u parlamentu ne dozvole SNP-u da radi šta hoće), na DPS kao alternativu, kojem su, na kraju, ipak oni otišli pod skute. Treće, uzimanje aktivnog učešća u smjeni prethodne, demokratski izabrane, Vlade Crne Gore, i formiranje nove, neustavne, pod upravljačkom palicom DPS-a”, naveli su.

Kao ćetvrto, napominju revitalizaciju “opskurnih političkih subjekata, koje je narod poslao u prošlost 30. avgusta 2020. godine”.

“Peto, nezakonito raspisivanje i sprovođenje konkursa u periodu poslije lokalnih izbora, s ciljem da se novom opštinskom rukovodstvu u što većoj mjeri oteža ionako pretežak posao oporavljanja grada od njihovog javašluka i nerada. Šesto, izigravanje volje birača u vidu političke prevjere i ideološkog prekomponovanja na stranu one grupacije koja je izazvala nesaglediv društveni nemir i ekonomsku poharu Crne Gore, ali prevashodno Berana. Sedmo, pokušaji ucjena i prijetnje maćehinskim odnosom nove neustavne Vlade Crne Gore prema Beranama ukoliko u lokalnoj vlasti ne bude SNP-a, i tako dalje”, dodaju se.

Napominju da amonizitet prema “SNP-u ne postoji”.

“Dakle, nikakav lični animozitet prema bilo kome u SNP-u ne postoji, ali postoje, kao što vidite, poštovani sugrađani, načelni politički razlozi zbog kojih su potpisnici ovog obraćanja jasnog stava da novu lokalnu vlast u Beranama ne može činiti SNP, odnosno, može, ali bez nas. Računamo da su sada stvari, u tom pogledu, jasnije”, zaključili su u pozivu.

Send this to a friend