Politika

Pravi trenutak da se razmotre novi modaliteti upravljanja konfliktima

Pravi je trenutak da se razmotre novi modaliteti izgradnje povjerenja i upravljanja konfliktima, u cilju doprinosa izgradnji stabilnijih i mirnijih društava. Izazovi su sve brojniji i ne poznaju granice, države ih same i izolovano ne mogu tretirati, tako da Ujedinjene nacije predstavljaju nezamjenjivu platformu u pronalaženju zajedničkog rješenja, ocijenjeno je na sastanku ministara odbrane UN u Njujorku, kom prisustvuje i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanak UN o mirovnim operacijama je okupio 112 visokih predstavnika država članica te međunarodne organizacije, a otvorio ga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

“On je naglasio značaj multilateralnog i integrisanog pristupa pružanju odgovora na savremene bezbjednosne izazove”, navodi se u saopštenju.

Sastanak je održan u cilju jačanja kapaciteta mirovnih operacija pod vođstvom UN-a i postizanja najboljih rezultata, sa fokusom na inicijativu Gutereša „Akcija za očuvanje mira-A4P“. Potom je sastankom predsjedavao podsekretar za mirovne operacije, Žan Pjer Lakroa.

“Ujedinjene nacije sprovode 14 mirovnih operacija i misija širom svijeta, pružajući neprocjenjivu podršku međunarodnom miru i bezbjednosti. Na sastanku je konstatovano da cilj mirovnih misija treba da bude dugoročno održivo mirno rješenje, u skladu sa mandatom misije i pravilima međunarodnog prava”, ističe se u saopštenju.

Bošković je kazao da Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije u pojedinim konfliktnim područjima i čvrsto je opredijeljena da, shodno mogućnostima, nastavi da doprinosi očuvanju i unapređenju međunarodnog mira i bezbjednosti.

“Takođe, naša zemlja je spremna da proširi svoje učešće u mirovnim misijama UN. Vojska Crne Gore učestvuje u misiji Ujedinjenih nacija za referendum u Zapadnoj Sahari (MINURSO), od 2016. godine”, rekao je ministar odbrane.

On je danas imao odvojeni susret sa ministrom odbrane Irske, Paulom Kehoem, kom je predstavio najvažnije aktivnosti Crne Gore u reformi sistema odbrane.

“Takođe, razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, učešću pripadnika VCG u mirovnim misijama i operacijama, kao i bezbjednosnim izazovima i prijetnjama današnjice, koji ugrožavaju vrijednosti savremenih društava”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rekli
Gost
rekli

Boskovicu sram te bilo kolicini si posao obecao pa sve to progutao. Nije te sramota.

Izazvana
Gost
Izazvana

Da li Bošković zna o čemu se radi ovdje? Sumnjam

Bajice
Gost
Bajice

Peđa, vrći se doma!

Jovanka
Gost
Jovanka

Presmijesno.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Je li ovaj jos u Ameriku…aaa

Send this to a friend