Politika

Predaja lista za izbora u Herceg Novom do 13. aprila

Herceg Novi

Iborne liste za izbor odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi dostavljaju se opštinskoj izbornoj komisiji najkasnije do 13. aprila do ponoći, propisano je odlukom Opštinske izborne komisije Herceg Novi, na čijem je čelu Mirjana Ivanović, piše Dan.

Izbori u Herceg Novom zakazani su za 9. maj, a pravo glasa, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), imaće 25.532 birača.

Na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine pravo glasa imalo je 25.507 birača, a na lokalnim izborima prije četiri godine 24.983 birača.

S obzirom da se na svakih upisanih 5000 birača u birački spisak ostvaruje pravo na mandat više, na ovogodišnjim redovnim izborima za izbor odbornika biraće se 35 odbornika, što je jedan više nego u postojećem sazivu.

OIK Herceg Novi je donijela odluku i da izborna lista može biti utvrđena ako je potpisima podrže najmanje 204 birača koji imaju prebivalište na području te opštine.

Biračka mjesta određuje OIK, na predlog organa nadležnog za vođenje biračkog spiska, najkasnije do 18. aprila u ponoć.

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto do 28. aprila u ponoć.

“OIK oglašava koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu, najkasnije 10 dana prije održavanja izbora, odnosno do 28. aprila do 24 časa”, navodi se, između ostalog, u odluci OIK Herceg Novi.

Domaće nevladine organizacije zainteresovane za praćenje izbora podnose prijavu Državnoj izbornoj komisiji najkasnije do 3. maja u ponoć.

Zainteresovani strani posmatrači prijave za posmatranje izbora podnose ministarstvu nadležnom za vanjske poslove najkasni je 10 dana prije održavanja izbora, odnosno do 28. aprila u ponoć.

Na vanrednim izborima 2017. u Herceg Novom najviše mandata osvojio je DPS (12), zatim Demokrate (9), DF (4) mandata, Novska lista (3) i SNP (2).

SD, Izbor, Grupa građana „Mišo Škobalj” i koalici ja SDP-URA osvojili su po jedan mandat, dok Crnogorska, Demos i Bokeljski demokratski savez nijesu prešli cenzus.

Vladajuću koaliciju napravili su Demokrate, DF, Novska lista, SNP i SDP-URA.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stajls
Gost
Stajls

Jedini grad gdje je SDP U koaliciji sa desnicom i kvislinzima. Sada to neće biti ali valja zapamtiti da je i to moguće.

Send this to a friend