Politika

Predlog Demokrata i GP URA: Svaka odluka da bude dvotrećinska

Sa sastanka

Privremeni skupštinski odbor za izborne reforme odlučuje dvotrećinskom većinom svih članova, s tim da mora biti ispunjen i uslov da za predlog glasa i većina svih članova odbora iz parlamentarne većine i većina svih članova iz parlamentarne opozicije, predviđeno je predlogom odluke o osnivanju, koji su Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA predali predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću. U tom dokumentu, u koji je Dan imao uvid, piše da u cilju efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja zadatka odbor može obrazovati jedan ili više pododbora.

Detaljan izvještaj o svom radu sa tekstom usaglašenih zakonskih projekata, drugih propisa i akata odbor će dostaviti Kolegijumu predsjednika Skupštine i svim poslaničkim klubovima obrazovanim u Skupštini Crne Gore, kada završi sa radom navodi se u predlogu odluke, koji je sačinjen na osnovu Plana izbornih reformi.

Precizirano je da odbor ima 14 članova, od kojih se šest članova imenuje na predlog parlamentarne većine, šest članova na predlog parlamentarne opozicije, a dva člana na predlog NVO koje su ostvarile javnu prepoznatljivost u oblasti izbornog procesa, objavljivale stručne radove i studije na temu izbornog procesa i koje su učestvovale u domaćem i međunarodnom monitoringu izbornog procesa.

Objašnjeno je da ako je broj klubova parlamentarne većine ili parlamentarne opozicije manji od broja članova odbora koji im pripadaju, kandidate do pripadajućeg broja predlaže klub poslanika sa najvećim brojem članova kluba, uz poštovanje principa da nijedan klub poslanika ne može imati više od tri člana odbora.

Kako je navedeno, između ostalog, odbor će raditi u cilju unapređenja izbornog procesa, slobode medija i stvaranja slobodnog izbornog ambijenta.

Zadatak odbora je, precizirano je, da nađe predlog održivih rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, da definiše predlog novih zakonskih rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u parlamentu, da definiše predloge rješenja za implementaciju svih preporuka OEBS-ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), kako bi se povećalo povjerenje javnosti. To uključuje izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i registrima prebivališta i boravišta.

Navodi se da odbor treba da pripremi predlog zakonskog rješenja održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, da definiše predlog Kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, i da definiše predlog rješenja za osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad doslednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima.

Međutim, to nije sve, jer odbor treba da pripremi predloge izmjena seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima, kao i da potvrdi datum parlamentarnih izbora i dogovori datum održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

Iz DPS-a su kazali kako vjeruju da bi do kraja mjeseca mogli početi pregovori o radnoj grupi za reformu izbornog zakonodavstva, ali nijesu htjeli da se izjasne da li im je konkretan predlog Demokrata i URA prihvatljiv. Poslanik DPS-a Miloš Nikolić za TV Vijesti je rekao da su pregovori prihvatljivi, ali o modalitetima i strukturi radne grupe zasad ne može da govori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Prvo da Opozicija, prizna Državu Crnu Goru, njenu zastavu, grb, himnu; da poštuju njene praznike: Dan nezavisnosti, Dan državnosti,… pa, tek onda da se sjede i razgovara, pod prismotrom EU.

realni
Gost
realni

Ko vas dvojicu išta pita ? aaaa pf…

NaDa
Gost
NaDa

Ma ovo će profunkcionisati do 2o23.

monte kolumbija
Gost
monte kolumbija

Vrace se Plagistar u skupstinu

Lavica
Gost
Lavica

E dosadiste i BOGU I NARODU
😵😵😵😵😵😵😵

Tovari magare
Gost
Tovari magare

Oce li primit S. Kurca?

Radoznalica
Gost
Radoznalica

I ako da, koji?

Muro
Gost
Muro

Hahahaha oni su legitiman zakon o dvotrecinskoj vecini promijenili da bi se odvojila crna gora…a sve u cilju da milo ne ode u italijanski zatvor da bi stekao imunitet jer kao predsjednik republike nije bio zasticen…A VI CETE DA IH NACERATE NA DVOTRECINSKU VECINU hahaha

Nika
Gost
Nika

Sto pricas kad pojma nemas! Izborni zakon, Ustav, VDT, SUDSKI SAVJET se bira dvotrecinskom vecinom. Referendum, plebiscit, bilo kakvi izbori koji podrazumjevaju odlucivanje građane demokratski standard je 50%+ 1 glas, ono sto je na raferendumu dogovoreno da treba najmenje 55% za nezavisnost jeste da se srbljima dokaze da je velicina na nasoj strani!

Muro
Gost
Muro

Pokazacemo mi i vama i srbaljima kako se to radi ubrzo kad odvojimo Ulcinj pa nastavimo sa cijelom Malesijom hahahaha samo kadal kadal

Milos
Gost
Milos

Umisljni lideri prvo morate nauciti da je demokratija vecina 50%+1!!! Vi sad pokusavate da pod plaštom 2/3 vecine blokirate Drzavu kao sto ste pokusali sa izborim sudskig savjeta i tuziocima. Vidite da nikad necete moci da dobijete podrsku gradjana, pa sad sa osvojenih 10% glasova zelite da maltretirate cijelu Drzavu, koju uzgred ne postujete…ja ne vidim da vas iko zove… Više »

crnogorac
Gost
crnogorac

Ne mlati

Jasarko
Gost
Jasarko

Pravo u centar 2\3 im treba da bi blokirali sve i svasta sto se stavi na glasanje. I onda da kazu drzava ne funkcionise ajmo izbori. Kako da ne..

Ljubaaaav
Gost
Ljubaaaav

Dritan + Aleksa

Darko
Gost
Darko

Boro i Ramiz

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dragi Darko. Nije lijepo upoređivati Bora i Ramiza, dva heroja koji su dali živote za našu slobodu, sa ove dvije bezlične spodobe koje se samo bore za fotelje.

Udaviste
Gost
Udaviste

Opet vi o njima…

Jakvinta
Gost
Jakvinta

Morate se dogovoriti ko će lopatice a ko kantice da nosi.

Dogovoreno
Gost
Dogovoreno

Najbolje ti, tvoj je predlog!

Send this to a friend