Politika

Predstavnici mornarice zemalja Adrion inicijative gosti Opštine Bar

Potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković i Glavni administrator Opštine Zoran Radojičić, ugostili su predstavnike mornarice šest zemalja Adrion inicijative.

Kako je saopšteno iz Opštine Bar, riječ je o Jadransko-jonskoj inicijativi (ADRION) koja je pokrenuta u julu 2001. godine od strane Ministarstva odbrane Italije i Grčke sa ciljem poboljšanja interoperabilnosti i saradnje između Mornarica članica ADRIONA i kolektivnog rješavanja pitanja pomorske sigurnosti i prijetnja u regionu. Sve Mornarice u Jadransko–jonskom basenu su članice ADRION inicijative (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Italija. i Grčka).

Novaković je poželio gostima dobrodošlicu i upoznao ih sa istorijskim, kulturnim i privrednim karakteristikama Bara i potencijalima.

Glavni administrator Opštine Bar Zoran Radojičić, u ime lokalne uprave, pozdravio je goste i poželio im uspješnu realizaciju pomorske vježbe i prijatan boravak u našem gradu.

Zamjenik komandanta Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Jusuf Jonuz, koji vrši dužnost komandanta vježbe ADRION Livex 19 zahvalio se na toplom prijemu i lijepim željama i upoznao  prisutne sa aktivnostima i ciljevima ADRION-a, kao i pomorskom vježbom koja se po prvi put od kada je Crna Gora članica NATO održava kod nas. Vojska Crne Gore bila je domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine.

Takođe, obavijestio je prisutne da su njihove aktivnosti usmjerene i na društveno korisne akcije, tako da je svaki komandant broda- učesnika vježbe, u dvorištu kasarne „Pero Ćetković“ posadio maslinovo drvo.

Ovogodišnja pomorska vježba ADRION LIVEX 19, čiji je domaćin Vojska Crne Gore realizuje se i trajaće do 28. juna u akvatoriju Crne Gore. Na vježbi učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.

Send this to a friend