Politika

Predstojeće članstvo Crne Gore u NATO jača bezbjednost čitavog regiona

Članstvo Crne Gore u NATO pojačaće bezbjednost cijelog regiona, ocijenjeno je na sastanku  predsjednika Skupštine Ivana Brajovića sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Devinom Nunesom.

Kako navode iz kabineta predsjednika parlamenta, na sastanku su razmijenjena mišljenja o procesu evroatlantske i evropske integracije Crne Gore, mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje, kao i aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, sa akcentom na radu Skupštine i neučestvovanjem opozicije u njenim aktivnostima.

Brajović je istakao da su izglasavanjem Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u američkom Senatu, Sjedinjene Države poslale još jednu snažnu poruku o podršci politici otvorenih vrata proširenju NATO, što je posebno važno u kontekstu sadašnje bezbjednosne situacije u Evropi, kao i  u regionu Zapadnog Balkana.

“Članstvo Crne Gore u NATO-u imaće pozitivan efekat na reformske i integracione procese, kako u Crnoj Gori tako i u susjednim zemljama, jer ćemo mi kao nova članica nastaviti da pružamo podršku ostalim aspirantima za članstvo u NATO”, poručio je Brajović.

On je, kako dodaju,  izrazio zahvalnost na dosadašnjim brojnim zakonodavnim inicijativama Kongresa, kojima je afirmisano predstojeće članstvo Crne Gore u NATO.

“Sa kongresmenom Nunesom razgovarano je i o ukupnim aktivnostima Skupštine Crne Gore i očekivanju da opozicija svoje političke stavove iskazuje u parlamentu. Brajović je potvrdio da će rasprava i glasanje o Zakonu o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora u Skupštini Crne Gore biti na dnevnom redu iduće nedjelje”, navode u saopštenju.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će i u narednom periodu partnerstvo dvije države biti dodatno osnaženo razmjenom bilateralnih posjeta na najvišem nivou, kao i jačanjem ekonomske saradnje  u oblastima od obostranog interesa.

Send this to a friend