Politika

Pregovori sa EU jedinstvena prilika za razvoj crnogorskih opština

Pregovarački proces je jedinstvena prilika za razvoj lokalnih samouprava i jačanje njihovih kapaciteta, što će osigurati da se crnogorske opštine pozicioniraju kao snažan partner i Vladi i Evropskoj uniji, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je danas u Nikšiću govorio na otvaranju 11. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona EU i Crne Gore, koji je, kako je istakao, je odlična prilika za razgovor o pitanjima od značaja za lokalne samouprave i tome kako mogu doprinijeti što kvalitetnijem putu Crne Gore u EU.

Drljević je naglasio da je reforma u svim pregovaračkim oblastima od velikog značaja za razvoj lokalnih samouprava, jer one predstavljaju prvu liniju pružanja usluga građanima.

„Integracija u EU donosi brojne koristi i mogućnosti, ali i obaveze za koje se treba kvalitetno i na vrijeme pripremiti. Upravo zato nosioci vlasti u opštinama moraju biti svjesni da stalno ulaganje u razvoj administrativnih kapaciteta predstavlja istovremeno i potrebu i odgovornost lokalnih samouprava, a da je pregovarački proces jedinstvena prilika za dostizanje razvoja koji će osigurati da se pozicioniraju kao snažan partner kako Vladi, tako i partnerima iz Komiteta regiona EU“, naveo je Drljević.

Dodao je da je snaženje kapaciteta posebno važno za povlačenje sredstava iz evropskih fondova i pripremu i realizaciju važnih projekata, kao i da su dosadašnji rezultati u korišćenju Ipe pokazali da su pojedine lokalne samouprave veoma ozbiljno i zrelo pristupile tom pitanju.

„U prethodnom periodu lokalne samouprave su sprovele ukupno 65 projekata u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje, vrijednosti za crnogorske partnere oko 11 miliona eura. Zahvaljujući ovim projektima, institucije i organizacije iz pograničnih područja su učestvovale u zajedničkim aktivnostima u oblasti poljoprivrede, turizma, ekonomije, istorijskog i kulturnog nasljeđa, socijalne inkluzije, kao i brojnim drugim aktivnostima koje su unaprijedile kvalitet života građana“, podsjetio je glavni pregovarač.

Učesnicima sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora obratili su se i predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje i kopredsjedavajući Odbora, Aleksandar Kašćelan, Članica opštinskog Vijeća Huding i kopredsjedavajuća Odbora, Jelena Drenjanin, šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav i predstavnik Komiteta EU regiona Franko Iakop. Učesnici sastanka razgovarali su, tokom dvije tematske sesije, o upravljanju ljudskim resursima na lokalnom nivou i značaju zaštite prirodne i kulturne baštine.

B.M.

Send this to a friend