Politika

Prekić: Pod tuđim zastavama Krivokapić odao počast saradnicima okupatora i pripadnicima četničkog pokreta

Premijer Zdravko Krivokapić bio je danas u manastiru Podlastva, gdje je između ostalog odao počast između ostalog i saradnicima okupatora i pripadnicima četničkog pokreta, naveo je istoričar Adnan Prekić.

<<<Krivokapić i Vukšić prisustvovali Vidovdanskoj liturgiji<<<

Krivokapić je crnogorsku javnost putem Twittera obavijestio da se u porti tog manastira nalazi spomen obilježje nevino pobijenih Grbljana, Bokelja, Maina, Pobora, Paštrovića, Krtoljana i Budvana i da se poklonio njihovim sjenima. Sa Krivokapićem u manastiru Podlastva bio je i direktor Agencije za bezbjednost Dejan Vukšić.

Riječ je o kosturnici u kojoj su sahranjeni strijeljani i pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Grblja, Maina i Paštrovića u Baru. Spomenik je podignut 1992. godine u prisustvu mitropolita Amfilohija, srpskog patrijarha Pavla i srpskog akademika Matije Bećkovića.

“Mir njihovim dušama i mir među svima nama, potomcima zavađene braće. Da u miru i slozi gradimo bolju budućnost za svu našu djecu u našoj Crnoj Gori”, naveo je danas Krivokapić.

Na današnji postupak premijera Krivokapića reagovao je isoričar Adnan Prekić.

“Kada pomislite da je premijer toliko puta pomjerio granice dna, i da ne može gore, on vas demantuje. Pod tuđim zastavama, premijer odaje počast saradnicima okupatora i pripadnicima četničkog pokreta, objašnjavajući da je to mjera “pomirenja””, napisao je na Twitteru istoričar Adnan Prekić.

 

Ranije su mediji objavljivali da je jedan od prethodnih čelnika budvanskog parlamenta Đorđije Vujović u ime Skupštine opštine Budva, 2017. godine, položio vijenac na spomen obilježje strijeljanim Ravnogorcima, što je kritikovala i tadašnja odbornica a danas poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.

Ona je tada smatrala da sam spomenik nije spomenik četnicima, nego potrebi za nacionalnim pomirenjem.

“Ističem da je taj spomenik podignut žrtvama komunističkog terora, među njima je nesumnjivo bilo četnika, ali i golobradih nevinih mladića iz Budve. Spomenik apsolutno ne predstavlja apologiju tog pokreta, nego pokušaj da se, bez obzira na sve strane, obilježe nevine žrtve. Važno je da se napravi razlika između antifašista i onih drugih, ali to ne znači da se svi zločini, i sa jedne i druge strane ne treba objektivno razmotriti, upravo zarad nacionalnog pomirenja, a ne radi rehabilitacije, posebno ne radi rehabilitacije četničkog pokreta, osobito u onim fazama kada je on kolabirao sa neprijateljem“, kazala je tada Jelušić.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leposava
Gost
Leposava

Ovo nas zavadja, sram te bilo Krivikapicu! Nije moja vlada, nek je vjecna Crna Gora.

Dula
Gost
Dula

Dje je Jelusicka da prokomentarise?

Bakaa
Gost
Bakaa

Treba ga uhapsiti da ima suda ljubi drugu zastavu.

88888
Gost
88888

…ma radi ti to privatno…danas je radni dan…sto ces sa ovim traktorima u Podgorici…koliko je tih crkvenih praznika te toliko osustvujes sa posla…prikoci malo …

Vuk Crnogorski
Gost
Vuk Crnogorski

Cetnici kao saradnici fasista su hapsili, strljeljali, ubijali Crnogorske patrijote. Licno su ubili mnogo cuvila ( u Podgoricu objesili sestru Blaza Jovanovica, uhapsili i predali fasistima Ljuba Cupica….i td… i td). A ovaj premijer im se klanja. Zar to nije uvreda svih zrtava fasizma? Za to nije uvreda svih antifasista i cijele slobodarske Crne Gore?

ANTI-POP
Gost
ANTI-POP

A dje je Relaksirani ????

Vasojević
Gost
Vasojević

Pa zar nije porusen ovaj spomenik saradnicima Fašista i Okupatora

Mladen
Gost
Mladen

Prekiću ti si na strani falsifikator istorije. Komunisti su bili prevaranti i falsifikatori istorije. Svoja zlodjela ubijanja nedužnih civila su prikrivali falsifikatima. Jedno od tih je ovo ubijanje ljudi iz Boke. Pobili su ih u Baru 1944.g. samo zato što su bili Srbi i antikomunisti. Krvnici crveni su bili.

blam
Gost
blam

aoooo, Mlađo, ne falsifikuj, sve je već osvjedočeno životima. Ne pali ti to čitanje knjiga onoga što je doktorirao na jugoslovenskoj džez muzici. Pušti ti to…ne pali!

NEzaposleni
Gost
NEzaposleni

Tako znaci, … Ne objavjuje se komentar sa istinom.

Samo objektivno
Gost
Samo objektivno

Istoričar, stručnjak, stručnjak nad stručnjacima međunarodno priznat… Ne treba osuđivati ovakve stvari, svaka je žrtva ŽRTVA!

Darko
Gost
Darko

A ovo on klanja

rodni
Gost
rodni

Navika, 500 godina, razumi ih. Jedva su se fesa odvikli

amo
Gost
amo

Đe je moj komentar,nikoga nisam uvrijedio nego ISTINU reko.

Tata
Gost
Tata

Poljoprivrenici ce ti baljege prosut ispred vlade a tebe briga🤣🤣🤣

Vele
Gost
Vele

E svašta.Zatekao se opet čovjek,šta će

Drago
Gost
Drago

Jednom riječju – zastiđe.

amo
Gost
amo

Nazdravlje svim pripadnicima Islamske vjeroispovjesti jeli ovo Zdravko prešo u njihovu vjeru dok klanja,ako jest neka im je bog u pomoć.

Kolašinac
Gost
Kolašinac

Поклонио се жртвама комунистичког терора. Шта је проблем? Тек ће се говорити у будућности о тим стравичним злочинима, који су спроведени од стране комуниста по Црној Гори, углавном над цивилним становништвом. Постоји ли ити једна землја у Европи, која сматра четнике за сараднике окупатора? Што је амерички предсједник Труман, одликовао Дражу Михајловића? Зашто је то урадио и славни француски генерал… Više »

armagedon
Gost
armagedon

Tugo od premijera

ĐUKA
Gost
ĐUKA

Ja ovo ne mogu da gledam ….Idem spavati pa me probudite kada prođe ovo ludilo u državi 🇲🇪❤

Mladen
Gost
Mladen

Svaka čast Premijeru!

Hogar
Gost
Hogar

Kvazimodo,zvonar.. #užasa ovoga.

Mara
Gost
Mara

Zastiđe!

Sonja
Gost
Sonja

Zasto nije poveo sa sobom i Rajku Glusicu koju je nezakonito instalirao na UCG

odbojkas
Gost
odbojkas

Zdravko,
imam ti stitnike za koljena,odlicni,jeftino cu ti to dat…

CT ŽECA
Gost
CT ŽECA

Pade na koljena

Arhitekta
Gost
Arhitekta

E presjednice Vlade. E viva Montenegro

Sasa
Gost
Sasa

Dolazi do pomirenja u Crnoj Gori

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Bravo. Dosta smo učili laž u istoriju.

Vanja
Gost
Vanja

U radno vrijeme po liturgija.

Bendzamin
Gost
Bendzamin

Pretužno

Nikola
Gost
Nikola

Tragedija.

WEKND
Gost
WEKND

Predsjednik Vlade Crne Gore i svih njenih gradjana na spomeniku podignutom u čast stradalim Ravnogorcima (četnicima) u Drugom svjetskom ratu. CRNA GORA ZEMLJA CUDA!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Smrt fasizmu.

Zeta
Gost
Zeta

Profesore ti drugo i neznaš samo da klanjaš OKUPATORIMA i tuđim zastavama ljubljenje Popovski ruku kakav je to krst nije ISUSOV sa četiti C u prevodu srbin samog sebe sahranjuje …..

Edy
Gost
Edy

Srbi ne mogu da se odviknu od klanjanja, 500 godina je veliki period 😄

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Jesi li ti, života ti, završio više od dva razreda.
Izluđuju me ovi naši nepismeni, neznaveni rodoljubi. Glasaj, maši zastavom, viči po ulicama, vozi se u auto-kolonama…Ne piši, velikim te bogom kumim!

Miki
Gost
Miki

Smrt fasizmu i komunizmu! Sloboda ili Smrt

Blaf
Gost
Blaf

E vala da jedan premijer ide po parastosa, pa kome godj, pa jos da kleci, i sve to u 21 vijeku…e ne ide vala pa koliki god da je vjernik.

Krsto
Gost
Krsto

Nije ovo nikakvo iznenađenje. Postavlja se pitanje, koliko je duboka ta rupa i njeno dno poniženja koje nam iz dana u dan pokazuje predsjednik Vlade.

PG lastavica
Gost
PG lastavica

Koliko kleči ovaj čovjek,

Miki
Gost
Miki

Komunisti su isto saradjivali sa okupatorima

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ovo je strasno.

Markoz
Gost
Markoz

Ima li koga u ovoj drzavu da mi objasni sto je ovo. Sto ovaj covjek radi. Gledam i ne vjerujem.

Jakov
Gost
Jakov

Jel moguce da ovo postoji u mojoj Crnoj Gori

M.M.
Gost
M.M.

Jeli ovo moguce!

Бубица
Gost
Бубица

Један од добрих потеза премијера.

Send this to a friend