Politika

Premijer ponašanjem bruka državu, priča o sukobima tvrđenje pazarađa

Andrija Popović

Ponašanje premijera brukanje je države i gubitak svakog političkog integriteta, a priče o sukobima među partijama vladajuće većine služe samo za tvrđenje međusobnog pazara i položaja unutar sistema ocijenio je, u intervjuu za Pobjedu poslanik i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Popović je kazao da su odlazak premijera Zdravka Krivokapića u Beograd na Sabor SPC i skrivanje temeljnog ugovora ravni nacionalnoj izdaji države. Istakao je da očekuje da će ova vlada “opstati i mrcvariti državu”, ali i poručio da državotvorna opozicija treba da prevaziđe sve partijske podjele i da ponudi zajednički program, kao i priliku mladima koji vole Crnu Goru, te da oslobodi sebe balasta prošlosti i tereta loših politika.

DPS je odlučio da ne učestvuje u radu Skupštine. Jedino ste Vi iz Kluba DPS-LP smatrali da treba drugačije i nastavili ste političku borbu u parlamentu. Zašto bojkot, po Vama, nije ispravan potez?

POPOVIĆ: Nakon što je poslije usvajanja skandaloznog tužilačkog zakona kojim se ruši crnogorski ustavno-pravni poredak DPS samostalno odlučila da privremeno ne učestvuje u radu Skupštine, Predsjedništvo Liberalne partije donijelo je odluku da poslanik LP neće bojkotovati rad Skupštine. Naprotiv, da treba nastaviti još snažnije učešće u radu parlamenta, ali i na svakom drugom mjestu na kojem se brani suverenitet Crne Gore i njenih institucija, te njen građanski karakter. Skupština je postala praktično jedino mjesto, uz ulicu naravno, đe se slobodno mogu iznijeti stavovi i đe javnost može da čuje što sve sprema Crnoj Gori kleronacionalistička vlast.

Iz DF-a poručeno je da Krivokapić više nema podršku tog saveza. Predložili su ostalim članicama većine potpisivanje sporazuma, jer Krivokapiću, kakao kažu, više ne vjeruju. Dio većine, međutim, stao je na stranu premijera. Šta se to dešava unutar parlamentarne većine, kako je moguće da Vlada opstaje u ovakvoj neuobičajenoj situaciji kada trpi najoštrije kritike od onih koji su je birali? Je li moguć pad Vlade?

POPOVIĆ: Nestabilnost, pogubljenost i lutanje, uz ogroman vjerski uticaj bile su karateristike ovih partijskih subjekata i prije nego su postali vlast. Nekada se to ticalo samo njih i njihove nedozrelosti, danas se nažalost tiče svih nas i budućnosti naše države. Upravo iz nezajažljive želje za vlašću i netrpeljivosti i revanšizma prema državotvornim partijama prethodne većine, oni se održavaju. Zato mislim da će ova vlada, nažalost većinske Crne Gore, opstati i mrcvariti državu i da priče o sukobima među njima služe samo za tvrđenje međusobnog pazara i položaja unutar sistema, po dubini i horizontali. Najgore u svemu jeste što Crna Gora zbog toga trpi stalne skandale, brukanje u zemlji i inostranstvu, što je ponižavajuće, pa ko god bio premijer ili ministri, jer ipak oni predstavljaju institucije ove države.

Kako gledate na ponašanje Krivokapića, njegovo obećanje da će potpisati temeljni ugovor sa SPC, odlazak u Beograd, nepotpisivanje, kao i to što taj ugovor još niko nije vidio?

POPOVIĆ: Ponašanje premijera brukanje je države i znači gubitak svakog političkog integriteta. Osim toga, takvo ponašanje kada je u pitanju samovoljni odlazak u Beograd na Sabor SPC i skrivanje ugovora koji treba da potpiše u ime Crne Gore ravni su nacionalnoj izdaji države, Ustava i građana. Ne može Krivokapić po svojoj volji da ide na crkvene sabore i dogovara uslove države Crne Gore sa sveštenim licima po inostranstvu, on to mora da uradi pred licem javnosti, na sjednici Vlade, u Skupštini, i da o svim potezima upozna izvršnu i zakonodavnu vlast, a ujedno i građane. Nije Crna Gora niti njegova prćija niti đedovina, već građanska država sa svim institucijama sistema, suverena i međunarodno priznata.

Kako komentarišete saopštenje MVP-a da ih “zabrinjava retorika Srbije protiv Krivokapića i Vlade”, u čemu je, kako navode, učestvovao “sami državni vrh Srbije”?

POPOVIĆ: Za razumnog čovjeka i normalno društvo to pitanje uopšte ne bi bilo čudno, da jedna država reaguje i protestuje kada neka druga država pokušava da se konstantno miješa u njen suverenitet. Iako su do juče to proglašavali antisrpstvom i histerijom bivše vlasti, danas je i svima njima jasno o kakvoj se opakoj velikosrpskoj namjeri tu radi. Međutim, duboko su zaglibili u velikosrpski i crkveni zagrljaj iz kojeg se neće tako lako iščupati, za njih je možda i kasno. Ova vlada je produkt takvog miješanja, ali su pristali da budu “peta kolona” i pijuni interesa druge države, i sada nažalost svi trpimo. Vjerujem samo da sada konačno svi vide, pa i oni koji nijesu vjerovali, da je to realna ogromna opasnost nad Crnom Gorom a ne mržnja prema bilo kome. Crna Gora pripada i njenim Crnogorcima i Srbima i Muslimanima, Bošnjacima, Albancima, Hrvatima, Romima, svim građanima, ali nikako i nikad, nikome sa strane ko želi da nam kroji naše živote u našoj kući.

Većina je odbila prijedlog DPS-a da se odgodi glasanje o tužilačkim zakonima, a da se u međuvremenu otvori dijalog o izboru čelnika pravosuđa. Je li dijalog vlasti i opozicije sada nikad dalji?

POPOVIĆ: Dijalog vlasti i opozicije praktično ne postoji, niti ima želje vlasti za njim. Prethodna Vlada trudila se kroz više mandata i ulagala napore u održavanje dijaloga i stalno uključivanje opozicije u donošenje odluka, kako bi izgradili demokratski sistem i približili Crnu Goru evropskim vrijednostima. Ovoj većini do toga nije stalo. Da jeste, oni bi čuli prvo stavove Venecijanske komisije i EU, a zatim i počeli dijalog sa opozicijom koja ima samo jednog poslanika manje, ako Ustavni sud, čiji je rad dugo blokiran potvrdi legalnost njihovog 41-og mandata. Oni ignorišu preporuke EU i ispunjavaju svoju agendu koju su očigledno dužni SPC, da ostvare.

Odbor za ljudska i manjinska prava nije podržao prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Kakavje Vaš komentar i očekujete li drugačiju odluku na plenumu?

POPOVIĆ: Kako može podržati Odbor za ljudska i manjinska prava rezoluciju o genocidu u Srebrenici kada se na njegovom čelu nalazi poslanik DF-a koji je sve ove godine otvoreno negirao genocid u Skupštini Crne Gore i nazivao osuđene ratne zločince herojima? Nažalost, Crna Gora je danas u teškoj situaciji i mora da trpi takve pojave i takvo nazadovanje, propadanje u rupu vjekova bez dna, u retrogradne i zaostale ideološke matrice. Na Zakonodavnom odboru takođe rezolucija nije dobila potrebnu većinu, samo su je podržali LP, SDP, BS. Teško da na plenumu može biti drugačije, kada poslanici vlasti ne smiju da glasaju po svojoj savjesti nego po diktatu partija ili crkve. U suprotnom, valjda bi par poslanika iz manjinskih naroda koji su članovi vladajućih partija glasali za ovu rezoluciju koja je simbol tragedije BiH, kao i oni poslanici koji za sebe govore da su građanski nastrojeni.

Uskoro će u parlamentu i glasanje o prijedlogu za smjenu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Kakav scenario očekujete?

POPOVIĆ: Nevjerovatno je licemjerje i neodgovornost prema građanima partija ove parlamentarne većine jer u svakoj normalnoj državi ministar bi nakon takvog skandala sam podnio ostavku, ovdje ga onaj koji ga je i predložio, predsjednik Vlade poziva da to uradi, međutim ministar Leposavić mnogo ne haje za to. To mnogo govori i o premijeru i o ministru, ali i o tome kako oni vide građane, kao potpuno nebitan faktor. Ali zato svoje fotelje vide kao nešto za što se vrijedi boriti svim silama, pa čak i po cijenu gaženja sopstvene časti i digniteta. Posebno je tužna uloga Abazovića i Ure koji ćute i glasaju za ministra koji negira genocid u Srebrenici, da stvar bude gora, još ga i brane a sam ministar demantuje ih i potvrđuje svoj stav. Niko ne zna što da očekuje i mogu li nekom političko-vjerskom vratolomijom spriječiti razrješenje Leposavića.

Krivokapić je odbio da dođe na kontrolno saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu. Kako komentarišete to što premijer ne poštuje Skupštinu Crne Gore?

POPOVIĆ: Teško da se može išta drugo reći osim da je to bahat odnos, nečastan prema poslanicima koji su ih birali i da pokazuje da građane poštuju i smatraju važnim volju javnosti, taman koliko lanjski snijeg. Tragom Krivokapića idu i ministri u Vladi i drugi funkcioneri koji u kontinuitetu odbijaju da se pojave na odborima Skupštine, u kojima oni sami imaju većinu i nepoznata je pojava u evropskom parlamentarnom životu. Umjesto toga oni se saopštenjima obračunavaju sa kritičarima i podnose tužbe, umjesto da dođu i sve obrazlože a i njima je jasno kakve katastrofalne promašaje prave, pa im je lakše da se ne pojave pred lice javnosti.

Kako se boriti protiv svega što se dešava danas u Crnoj Gori, koji je pravi put da se sačuvaju vrijednosti koje baštini Crna Gora?

POPOVIĆ: Prije svega, mi moramo da insistiramo na vrijednostima na kojima i počiva crnogorski građanski pokret, antifašizam, slobodno društvo, građanska država, tolerancija i prihvatanje, evropski duh, sekularizam i ljudska prava. Ne možemo se nacionalizmom boriti protiv njihovog nacionalizma, oni su tu šampioni, njihov nacionalizam ojadio je ove prostore i zamračio decenije za nama. Zato treba da pokažemo alternativu, onakvu kakva je ona bila 1989. nakon „antibirokratske“ revolucije ali i kakva treba da bude 2020. nakon “klerikalnomedijske” revolucije. Za to treba da prevaziđemo sve partijske podjele unutar državotvorne opozicije, da ponudimo zajednički program, da ponudimo priliku mladim, novim ljudima koji vole ovu zemlju iskreno i da oslobodimo sebe balasta prošlosti i tereta loših politika.

Krivokapić će morati da traži oprost od građana

Predsjednici Vlade i Skupštine, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić, kao i poslanici DF-a bili su na večeri sa Joanikijem, uz srpske pjesme i tri prsta. Prethodno su dočekali Joanikija ispred Hrama, a Krivokapić je od njega tražio i oprost. Kako Vam sve to izgleda, ko vlada Crnom Gorom?

POPOVIĆ: Te scene izgledale su tužno i ponižavajuće za Crnu Goru, po Ustavu građansku i sekularnu državu. Gledati državni vrh kako po nekim zakulisnim skupovima, crkvenim saborima i dernecima sa popovima pjeva nacionalističke pjesme, kako premijer, predsjednik Skupštine, poslanici jedne države ponizno stoje pred nekim sveštenim licem, je porazno. Svako ima pravo na svoju vjeru, i Krivokapić može da traži oprost za što god želi, ali prvo bi morao i moraće da zatraži oprost od građana Crne Gore, za sve što im je uradio i za sva poniženja koja trpimo. Vjerski sentiment je lična stvar i ne može se nametati sa najviših državnih funkcija. Iz toga je jasno da oni ništa ne razumiju suštinski iako su i sami javno progovorili o uticaju iz Beograda i miješanju Srbije.

Posljedica nesposobnosti ili zle namjere Vlade

Još nemamo budžet za narednu godinu. Kakav je Vaš komentar, ko je odgovoran za to?

POPOVIĆ: Zakonski rok koji teče još od decembra prošle godine konačno je probijen u martu tekuće godine. Ustav propisuje da Vladi prestaje mandat ako ne predloži budžet do 31. marta tekuće godine, ali Ustavni sud kao i mnoge druge institucije su namjerno blokirane.

Državne finansije su u vanrednom stanju, prinudno finansiranje za sve institucije, plate kasne budžetskim jedinicama a upitan je i legitimitet trošenja novca na novoformirane organe koje Zakon o budžetu još ne prepoznaje pa se novac troši nenamjenski i mimo onoga što je u Zakonu. Od nadležnog ministarstva nijesmo dobili ništa drugo osim prijetnji zaposlenima, revanšizam i samovoljno ukidanje ili sabotiranje finansiranja organa koji im nijesu po volji. Trpe i javne nabavke i javni tenderi pa je država došla u ponižavajuću situaciju da nam policija nema vozila, apoteke nemaju ljekova, nema goriva za službe od javnog značaja, kao da smo se vratili u 90-e godine prošlog vijeka, doba sankcija međunarodne zajednice, sa ovom nesrećnom Vladom. To nije ničija krivica osim njihove nesposobnosti ili zle namjere.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hajduk
Gost
Hajduk

Izdajice

Ivan
Gost
Ivan

Sve potpisujem, bravo liberali!

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Svaka ti je na mjestu gospodine Popoviću!
Nadamo se da ćete Vi i gosp.Živković biti na čelu Crne Gore!

Sadiluk
Gost
Sadiluk

Nada poslednja umire. 🙂

Send this to a friend