Politika

Premijer se obratio narodu Crne Gore: Odluku o smjeni Leposavića donio sam teška srca, ali sam je donio da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao

Zdravko Krivokapić

Premijer Zdravko Krivokapić obratio se narodu Crne Gore, navodeći da je odluku o smjeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića donio “teška srca”. Krivokapić je kazao da on to nije uradio da bi izdao narod, već da bi narod sačuvao, iako danas tu odluku mnogi ne razumiju. Vlada ide putem, kako je rekao premijer, koji podrazumijeva donošenje odluka koje neće biti lake.

Njegovo pismo prenosimo integralno:

Poštovani narode,

U prethodnom periodu, zajedno sa svima vama, borio sam se za svetinje naših predaka, za svetinju naših duša, za ono najsvetije i arhetipsko u nama što su probali bezočno da nam otmu.

Nosio sam, skupa sa svima vama, borbu svog roda, i ponosno ali ne bez zazora stao na čelo onoga što sam branio, a vi odbranili na ulicama i na biralištima. Zajedno sa vama povukao sam poslednju liniju odbrane i dopustio da kroz mene odjekne vaš glas otpora.

Dragi saborci, braćo i sestre,

Molim vas da razumijete da borba za dostojanstven život nije gotova, nego da je prenijeta na prljavi teren politike, u kojem se podrazumijevaju neki kompromisi koji ne moraju uvijek biti jasno uočljivi časnom i poštenom svijetu, koji je u ovu borbu krenuo zajedno sa mnom.

Njegoš nam je ostavio besmrtne stihove: „Ko na brdu ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom“. Meni je Gospod dao iskušenje da stojim na brdu i da vidim malo dalje od većine građana naše gorde i ponosne Crne Gore. I zato vas iskreno molim da mi vjerujete da ću do posljednjeg svog daha biti i jesam vaš saborac, ali da danas, kao čovjek na odgovornoj i važnoj državnoj funkciji, moram da uzimam više različitih faktora u obzir prije donošenja svake odluke.

Nakon 30. avgusta ponio sam krst mog naroda koji je bio otpisan od strane različitih centara moći, što inostranih, što domaćih. Naroda koji se vratio nakon dugog sna i pokazao da ne namjerava da povije kičmu i dopusti da ga zauvijek odnesu kovitlaci istorije. Draga braćo i sestre, ja taj krst nosim i danas.

Da bismo krenuli dalje, u ime koalicija pobjednica avgustovskih izbora, potpisali smo Sporazum, po kom – zbog raznorodnosti koalicija – nećemo dirati strateški kurs zemlje. Dogovorili smo se da se nećemo dijeliti u pitanjima koja su DPS-u služila kao poluge preko kojih nas je politički nadgornjavao, dijelio i držao u pokornosti. Potpisali smo Sporazum da bismo Crnu Goru zajedno oslobodili od međusobnog nerazumijevanja, da bismo pomirili oca sa sinom, brata sa sestrom, komšiju sa komšijom. Potpisali smo Sporazum da bismo pobijedili i demontirali režim koji nas je 30 godina držao kao taoce svoje nakaradne politike. Potpisali smo Sporazum da bismo pobijedili.

Sporazum koji je potpisan nije i ne može biti svima po mjeri, ali jeste jedini način da se pomenuti proces otpočne. A on neće biti brz i lagan, niti će prolaziti bez otpora. To je izazov koji su morali da prihvate svi ministri iz kabineta na čijem sam čelu, uz jasnu svijest da svako soliranje na osjetljivim pitanjima i temama može donijeti štetu našem zajedničkom putu ka cilju kojem svi težimo.

Nakon što sam juče javno istupio, rekao ono što mi je na srcu, jer samo tako mogu pričati sa svojim narodom, nakon što sam javno ukorio ministra Vladimira Leposavića, dio vas me je optužio za izdaju. Pošteni, divni i časni narode Crne Gore, ja imam hiljadu mana, ali izdajnik nikad nisam bio niti ću biti. Neću izdati ni zemlju koju vodim, ni sve ljude koji su u meni vidjeli nadu da Crna Gora može vaskrsnuti i zasijati gordim sjajom kakvim je sijala vijekovima.

Nisam predložio da se ministar Leposavić razriješi samo zbog izjave u vezi sa Srebrenicom. On, ali i svi ministri ove Vlade, moraju dobro znati da lične stavove podrede opstanku Vlade. Ovaj težak izazov podrazumijeva da nemamo luksuz iznošenja ličnih stavova ako su u suprotnosti sa Sporazumom koji smo ulaskom u Vladu prihvatili. Ministar Leposavić, kojeg smatram pametnim čovjekom, sebi je dopustio taj luksuz.

Jučerašnju odluku sam donio teška srca, ali sam je donio da bih vas sačuvao, a ne da bih vas izdao. To možda ne razumijete danas, ali ćete jednog dana, siguran sam, razumijeti u kakvom položaju smo se nalazili u ovom istorijskom trenutku. A taj položaj je takav da poništava bitnost svakog pojedinca pred strateškim ciljem razvlašćivanja DPS-a, što neminovno podrazumijeva ako ne saglasnost, a onda bar razumijevanje jednog dijela međunarodne zajednice. To nije sluganstvo – nikada nisam služio nikome do Bogu – već realnost koja neće nestati ako mi na nju zatvorimo oči.

Ako želimo da uspijemo u ovom teškom procesu ne smijemo igrati igru koju nam nameće DPS, a oni pitanje Srebrenice ne forsiraju zbog ljubavi prema našim bošnjačkim sugrađanima, već zbog kriminala koji očajnički žele da sačuvaju igrajući na kartu naših podjela. Ne smijemo da se pecamo na njihove udice zla.

Nisam igrač ničije politike, već čovjek koji ulazak u politiku vidi kao teško iskušenje i krst koji je morao da ponese zarad opstanka njegove države, naroda i crkve. Nikada u svom životu nisam više trpio, nikada u svom životu nisam više ćutao, ali nikada nisam bio sigurniji da to trpljenje i ćutanje imaju dubok smisao i razlog.

Znajte da put kojim se ova Vlada kreće neminovno nosi donošenje odluka koje neće biti lake. Zato mi je potrebna vaša vjera. Vaša vjera u našu pobjedu je zalog pobjede protiv DPS-a. Ako uspiju da nam posiju klicu sumnje, da nas međusobno zavade, biće to zalog našeg poraza.

Uz čvrsto obećanje da neću odustati od sna koji smo se usudili da sanjamo sada kad nam je nadomak ruke, na kraju vas još jednom molim za razumijevanje, trpeljivost i toleranciju za naš položaj.

A ja sam vaš koliko sam bio prvog dana i koliko ću biti dovijeka.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Ovo saopštenje kao da je pisao vjerski poglavar. Politika je pragmatična djelatnosdt i podrazumijeva stvarni život građana. On kao premijer treba da predstavlja GRAĐANE SVIH VJERA I NACIJA . A NE DA SE PONAŠA KAO PREDSTAVNIK SAMO JEDNE VJERE I NACIJE. oVAKVIM STAVOVIMA ON NE MOŽE IMATI PODRŠKU VEĆINE I TA VEĆINA GA NEĆE PODRŽAVATI I DOŽIVLJVATI KAO SVOG PREMIJERA.

Milorad
Gost
Milorad

Ovo je ostroški kaluđer a ne preśednik vlade. On govori isključivo o vjeri. bogu, krstu. Krst je riječ jedna suhoparna. Govori o životu čovječe. I ko je to i što htio ” bezočno da otme”. Vi ste bezočno od mene uzeli moju crkvu i moj grob i podarili je tuđinu. Đe ja da se sahranim kao nevjernik nacionalističke SPC. Vi… Više »

zoran kalezic
Gost
zoran kalezic

Sve je mladji iz dana u dan.

BOSS
Gost
BOSS

Nisi nas njihov si, ne brkaj se!

Neznaveni
Gost
Neznaveni

Kako Goj Oj!

PERA LOŽAČ
Gost
PERA LOŽAČ

Nije pobijedio DPS, on se pretvorio u DPS.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Crnogorci se takodje obratili premijeru .
Zbog ovoga padaš !

Brandon
Gost
Brandon

Jesi li pital AV da lepoga mijenjas za dva malo gluplja? Ili za klimu 12cu samo pazi da ti ne uvale sjekač papira kao prošli put.
Trebali ste dritanu reci da ga nazove.na fixni
Uf

Mudrolija
Gost
Mudrolija

Ja sam Srbin i slažem se sa Leposavićem da genocida nije bilo ali podržavam Krivokapića.
Ponekad valja biti mudar, a onaj ko nije – nema mjesta u Vladi.

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Nijeste vi sud. Vaše mišljenje nas ne zanima!

panther
Gost
panther

e,jadan li je onaj covjek,kome komsija mora nametnuti ko je i sto je..pored svoje kuce i svog doma,da se sa svojom glavom ne pita,nego tudjom misli..tome je mudrost nepoznati pojam..

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Tako je.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ko Kostunica.Svi mu krivi nada se u narod.A on dobro jutro na sve cetri strane.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Koja magla za javnost i farba za ono sto slijedi…

Aliluja
Gost
Aliluja

Gospodine premijeru, vazi li ovo pismo i za nas crnogorce i druge nacije u CG ili samo za srbe i litijase? Nas je malo vise nego vas.

Dejan
Gost
Dejan

Nemogu da vjerijem daje ovo premijer….

emenman
Gost
emenman

Ekspert se pretvorio u Vladiku Danila. Kad smo već kod Njegoša: ‘Što pričate, jeste li pri sebe’.

russ
Gost
russ

Ni da je smijenio Bajdena… Eeeee kuku i lele.

Tito
Gost
Tito

Kakva farsa!!
Pa zar vi nemate dusu za sve zrtve genocida!
I jos sve priznajete!

marius
Gost
marius

Citajuci ovo Vase pismo steka sam utisak da u CG zive sve sami srbi. Da drugog naroda nema. Mozda ce te se sjutra obratit i ovim drugim ? Mozda ?

P.P.
Gost
P.P.

Ako ti je toliko tesko idi sa njim .nemoj da ti srce strada.Mi cemo se nekoko snaci i bez tebe i tvojih apostola.

Okle znam
Gost
Okle znam

Lijepo podneseš ostavku i batališ sve.Nije ovo za tebe, previše si nesposoban čim tražiš od DPS da te podrži i spasi poniženja u parlamentu.

Bakaa
Gost
Bakaa

Ono Nije narod ono unazadjuje narod

Tash
Gost
Tash

Suza suzu sustiže. Pošten za interese srba i spc.

Vidim
Gost
Vidim

Bravo premijeru!!!!

Vidimose
Gost
Vidimose

Prije će biti da si sebe hteo da sačuvaš i svoju fotelju… isto si odgovoran kao Leposavić i svi znamo da isto misliš kao on….

exfart
Gost
exfart

kojem se narrodu ovaj obraća, koga čuva, o čemu govori…
e što smo doživjeli!!!

anusmne
Gost
anusmne

e sad pada vlada

Pakao
Gost
Pakao

Bezocno veli da otmu. E pa.. ne mogu ja ovo. Kakve tenzije.

Dodo
Gost
Dodo

Nismo mi braćoi sestre ,pa nismo u crkvu jaoooo

Poslednji don
Gost
Poslednji don

Ma postenjacina si ti…tako ces i narod da izdas kako zapad kaze

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Sitan je Vučić pri ovome rijalitiju

Barka
Gost
Barka

Sto snadje Crnu Goru sa ovim covjekom!?….. Tesko nama

MUO
Gost
MUO

Dobro,ovo je pismo namijenjeno pravoslavnim Srbima,sto ćemo mi ostali ?
Da ti vjerujemo da si nas litijama oslobađao?

Pelr
Gost
Pelr

Bozocno da otmu? Ovo je za osudu.

BMX
Gost
BMX

Kao da drzi govor na Ravnoj Gori ili nekom seoskom vasaru. Kao pop Makarije iz filma

Slavica
Gost
Slavica

Mene je stvarno zao Krivokapića, vidi se da je pošten čovjek nego je zalutao u politiku. I treba da napravi otklon od velikosrpskog nacionalizma. Ako su potpisali sporazum kad su konstituisali vlast da je put Crne Gore jedino u EU, moraju ispoštovati sve. Ne moze se u EU a negirati genocid. Nek je vječna🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Maestro
Gost
Maestro

Nije narod, nego građani i građanke. Nismo mi rulja, niti raja, niti bilo kakva druga masa…

Nikac
Gost
Nikac

Jeli ti ovo obraćanje gradjanima pisao Joanikije?

Sram te bilo Krivokapiću.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da da, a umjesto Leposavica, planirao Dzoica !

Ribolovac
Gost
Ribolovac

Kad je muka opet ista prica, opet DPS kriv i opt se kuka. Bruka!

Niksicanka
Gost
Niksicanka

E tesko nama sa vama takvima…

Sun will rise
Gost
Sun will rise

Ne bi krivi, no radi naroda i majbaha.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤❤❤

Vaistinu DPS

Valter
Gost
Valter

Kao tekst njegove ostavke!

Roki
Gost
Roki

Da neces mene izdat jedan poslovni prostor

Građanin🇲🇪
Gost
Građanin🇲🇪

U ime Oca i Sina itd. Da se čovjek rastopi. Kao da čitamo pismo nekog vjerskog velikodostojnika.

Laki
Gost
Laki

Sto bi znacilo i ja mislim isto sto i Leposavic. A mora da se smijeni, da se malo pretvaramo, zbog Evrope i SAD.

Zeljko
Gost
Zeljko

Ceraj Krivi svakog ko ne misli drzavi dobro.

Limenka
Gost
Limenka

Bravo profesore…
Ti si dobar covjek…
A buduci ministar neka vodi racuna sta prica u ime vlade…
Podrska vecinskog naroda CG

GXF
Gost
GXF

Kad su izbori 🤣🤣

Alex
Gost
Alex

Prva recenica!!!!! Uvod je bitan! Nevjerovatno! Eo ga kao u Marvel-ov serijal

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Hahahhahahhaha on došao sa Leposavićem i Bratičkkm da bi pomirio Crnu Goru a ona nikad podjeljenija i zavadjenija nego danas.

Nevena
Gost
Nevena

Ništa nam se ne obraćaj! Ti si jedno veliko razočarenje! Ostavka Krivokapića, a Leposavić da ostane ministar!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zamalo se ne isplakah 🙁

Igorrr
Gost
Igorrr

Divno, samo naprijed Zdravko, Crna Gora i iskreni crnogorci su uz tebe 🇲🇪🇲🇪

Broj 1
Gost
Broj 1

Teška srca si smjenio negatora genocida

CrnogoracNk
Gost
CrnogoracNk

Puna podrska Krivokapicu

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ako ga smijeni Crna Gora nije nezavisna država .

Njegos
Gost
Njegos

Ajde zavrsavajte vise sa tim ministrom. Sezona stize a nista ne radite po tom pitanju. Posjetite zemlje regiona inapravite neki dogovor za ovo ljeto.

PG Dioclea
Gost
PG Dioclea

“Probali Crnogorci bezočno da otmu svoje crkve i manastire u Crnoj Gori od samih sebe, al ih sačuvasmo uz pomoć izdajnika Crne Gore za susjednu državu Srbiju”…Gdje ja živim…

Tako bješe vazd
Gost
Tako bješe vazd

Odavno si izdao Crnu Goru, ti i takvi baš radi ovakvih.I radi ovakvih izjava, što znači ne udovoljavaš ti ni kom to ti je posao.A ne izgovor!
Prodao si CG i ti i svi!

Sasa
Gost
Sasa

I treba da ti je tesko ,sam si ga i postavio ,bez procjene ,daj sta das ,samo da se zasjedne..

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ali konstantno spominje DPS pa za ovo sto je izgovorio Leposavic i sta se desava gosp.Krivokapicu nije kriv DPS vec tzv ministar

Aha
Gost
Aha

Moj nijesi.

Tivat - EU
Gost
Tivat - EU

Ovo je obracanje popa a ne jednog premijera sekularne drzave . Tragicno !

Kasikara
Gost
Kasikara

Da covjek zaplace, ako nece on, mogli bi mi, cisto da ne prodje bez suza.

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Podrška za vas poštovani premijeru.

Snjeg
Gost
Snjeg

Aooo koja patetika.Postedi nas Krivokapicu prazne price .Nije moj premijer niti vlada.

milica
Gost
milica

Prvo nije moj premijer i kad se obraca neka mu neko kaze da se obraca gradjanima a ne narodu braci i sestrama.

Cila Cicic
Gost
Cila Cicic

Amin!

Loš
Gost
Loš

Nisi me izdao.Ne brini.Znam da je teška srca,ali treba od nečega počet.Još ćeš se ti kleti u NATO ,ako bog da.

Houp
Gost
Houp

Ti se jos javljas, ti treba da das ostavku momentalno. Treci dan si izdao sve. Nadamo se da ce te maci sa te funkcije.

Kojo genije
Gost
Kojo genije

prestani da mijesas Boga i religiju u poltiku. bavi se pravdom, ekonomijom itd. crna gora je zemlja svi njenih gradjana a ne grupe nacionalistickih religijskih fanatika

Majstor
Gost
Majstor

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!. Poludicu od vas

Neno
Gost
Neno

Neka pise lepi kad stigne kuci da se ne sjekiramo

Nzm
Gost
Nzm

Uvodna recenica mu sve govori o kakvoj vladi je rijec

zoran
Gost
zoran

Nijeai moj premijer

kotor
Gost
kotor

DPS opet kriv, znao sam

Majstor
Gost
Majstor

Gospode pomiluj. Gospode pomiluj.

vinka
Gost
vinka

Svi vi mislite sto i Leposavic, sram vas i stid bilo ko nam vodi drzavu. I ti se sad pravdas. Sram i tebe bilo po sto puta.

Mickay
Gost
Mickay

E dobri Zdravko, nisi pojma imao u kakvu se prljavstinu politicku uvlacis kad si se latio ove rabote.

kl029
Gost
kl029

Dragi saborci,ovaj se obraća kao da je na Neretvi..

HR8
Gost
HR8

On teska srca smjenjuje one koji otvoreno podrzavaju zlocin i zlocine. Ko je sve premijer.

Deni
Gost
Deni

Isus!

Milojko
Gost
Milojko

Zdravko moraš i ti da ideš donesi još tu odluku i da se ne ljubimo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Krivokapic je posten covjek NIJE mu lahko okruzen je sa dvije struje crnogorska (PARTIZANI ) patriote srpska struja (CETNICI ) koji nevole crnu goru sire tude zadtave ???

Send this to a friend