Politika

Premijerno prikazan film Avganistan-priča crnogorskog vojnika

Premijera dokumentarnog filma o ucescu CG vojnika u Avganistanu (Foto: Vlada Crne Gore)

Premijera polusatnog dokumentarnog filma “Avganistan-priča crnogorskog vojnika” koji je rađen za potrebe Ministarstva odbrane, povodom prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO održana je sinoć u Crnogorskom narodnom pozorištu.

“Nema ničeg plemenitijeg od vojske koja izgrađuje i čuva mir, niti ičeg časnijeg od spremnosti vojnika da stoji u odbrani najslabijih”, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je podsjetio na duboke korijene učešća crnogorskih vojnika u mirovnim misijama, još od 1897. dodine, kada je Knjaz Nikola uputio odred crnogorskih vojnika u misiju na Kritu.

Glavni akteri filma su crnogorski vojnici, pripadnici VII kontingenta Vojske Crne Gore u misiji Resolute Support, koji su boravili u bazi Mazar-e-Šarif u Avganistanu. Sada je tamo VIII kontingent.

“Nekada junaštvom na bojnom polju, a danas odlučnošću u misijama, crnogorski vojnici su pokazali da su dostojni predaka, ali i sigurni partneri kolegama iz drugih država”, naglasio je Bošković.

On je kazao da su vojska i film u nas bila dva ne baš dobra znanca i izrazio želju da ova filmska priča bude podstrijek da ubuduće idu ruku pod ruku za bolju Crnu Goru i postanu “neophodna slika u mozaiku progresa koji su ostvarili Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.”

Projekciji filma prethodilo je prisjećanje na odred crnogorskih vojnika u misiji na Kritu, te na riječi kojima ih je crnogorski knjaz ispratio i, potom, dočekao.

“Misije od Krita preko Avganistana, Somalije, Zapadne Sahare, niti su na vezu jednog šinjela, jedne ideje i zakletve-službe svojoj Crnoj Gori”, zaključio je Bošković.

Namjera Ministarstva je da uskoro prikaže film preko crnogorskih TV stanica, ali i na Youtubu, tako da će i šira publika imati priliku da ga vidi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tschugo
Gost
tschugo

e,sada me interesira ,ako su crnogorski vojnici stitili krit i pod kojom zastavom.dali je to bila trobojka knjaza nikole ili crvena zastava djukanovicaß

Milan
Gost
Milan

Blago tebi ako tije to najbitnije u životu. Ali kada već hoćeš da znaš pod kojom su zastavom bili pogledaj kako je izgledala vojna zastava Crne Gore tada na internetu. Istorija jeste važna, ali budućnost je mnogo važnija. U 100 godina prođu mnoge generacije ljudi, promjene se države, savezi, ekonomija, tehnologija posebno. Zamisli danas EU gdje su Njemačka i Franciska… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Nasa Vojska Nas ponos?

Duklja-Piperi
Gost
Duklja-Piperi

Zivila Crnogorska vojska

Podstrijek
Gost
Podstrijek

“…niti ičeg časnijeg od spremnosti vojnika da stoji u odbrani najslabijih”. Koje su to najslabije branili časni Crnogorci u Avganistanu?

Sova
Gost
Sova

Branili su stanovnike Afganistana od manitih talibana. Ne mogu vjerovati da to ne znaš. Cio svijet zna šta oni rade stanovništ u, osim tebe. Ti si kao Koštunica: “nisam bio obavešten”.

Podstrijek
Gost
Podstrijek

Američka demokratija je kada bijeli čovjek pošalje crnog čovjeka 20000 km od kuće da brani demokratiju tako što će da ubije žutog čovjeka i time navodno brani svoju domovinu koju je oteo od crvenog čovjeka…parafraziram! Je li ovi naši pomažu žutim, ili crnim, pojasni mi.

Speed
Gost
Speed

Ne razumije to fake sova.

Sova
Gost
Sova

Izinjavam se što sam pogriješio. Evo, usvajam novo mišljenje: talibani su dobri momci i oni ne ubijaju ni strance, ni svoj narod. Nadam se da ćeš im, kad su tako dobri, pomoći na neki način. Donacija ili nešto slično. Mene su ove vlasti onemogućile, pa ne mogu da im pošaljem koji euro, jer mi je moja porodica preča. Sad sam… Više »

Sova
Gost
Sova

Sjetio sam se: možemo pomoći ljudima da se ne potucaju po pećinama. Svako, ko ima sobu viška, treba da primi po jednog talibana u svoj stan. Tako bi se borili protiv američkog imperijalizma. Ja imam mali stan, a familija velika. Obećavam da ću im, u nekom drugom životu, kad budemn bogat, dati tri sobe. Oni vole sve sa brojem tri.… Više »

Milan
Gost
Milan

Naši pomažu ljudima, zar je bitno koje boje kože?

Send this to a friend