Politika

Prepiska mitropolita Mitrofana i ministra prosvjete oko nadležnosti

Dnevne novine, počev od 10. februara, objavljuju veliki broj dokumenata koji svjedoče o tome kako su se u vrijeme Knjaževine i Kraljevine Crne Gore donosile odluke koje su se ticale crkvenih pitanja. Dokumenta jasno pokazuju da nijedna odluka nije mogla biti donijeta, ni realizovana, bez prethodne saglasnosti tadašnje vlade, odnosno Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova.

Prepiska mitropolita Mitrofana i ministra prosvjete oko nadležnosti

Konsistorija cetinjska obraća se 28. novembar, 1912. godine Ministarstvu prosvjete i crkvenijeh poslova i predlaže kako treba da glasi formulacija o imenovanju Gavrila Dožića koji treba da preuzme novu eparhiju. Međutim, ministar obavještava mitropolita Mitrofana, odnosno Konsistoriju cetinjsku, da bi pozivanje na Ustav Svetog Sinoda “prilikom naimenovanja visokopreosveštenog Gavrila Dožića bila nepravilna”.

Prepiska je sljedeća:

“Pošto je njegovo veličanstvo Kralj u saglasnosti sa Kraljevskom Vladom i sa postojećim duhovnim faktorima arhijerejima, milostivo riješio da se u novodobivenim krajevima uspostavi nova eparhija, koju bi imao zauzeti visokopreosvešteni mitropolit dr. Gavrilo Dožić, to da bi ovo rješenje dobilo i kanonski karakter, prema našim duhovnim Ustavima, kao predsjednik Svetog Sinoda skromnoga sam mišljenja da se u odnosnom ukazu stavi ova formula:

“Na predlog našeg ministra prosvjete i crkvenih poslova, po saslušanju našeg Ministarskog Savjeta, a na osnovu tačke 6 člana 21 Ustava Svetog Sinoda postavljamo…”

“Po mome mišljenju smatrao sam se dužnim gornju formulu, koja se obično ovakvim pitanjima praktikuje, gospodinu ministru saopćiti”, navodi se u pismu mitropolita Mitrofana.

ODGOVOR MINISTRA

U odgovoru ministra prosvjete od 29. novembra 1913. godine, piše da se Ustav Svetog Sinoda ne može “imati valjanim”za nove krajeve budući da mu “ta važnost nije redovno data” te da bi “pozivanje na Ustav Sv. Sinoda, a prilikom naimenovanja visokopreosveštenog Gavrila Dožića bila nepravilna”.

Konsistoriji je takođe upućena odluka Ministarskog Savjeta u kojoj se podsjeća na proglas Kralja od 8. novembra 1913. godine, koji se odnosi na novooslobođene krajeve.

Tim krajevima će upravljati “prema uredbama i rješenjima Kraljevska Vlada na osnovu postojećih zakona”.

Davanje zemlje u zakup

Ministarstvu prosvjete i crkvenih poslova upućeno je pismo od strane mitropolita Mitrofana (maj 1915. godine), pod oznakom “vrlo hitno”.

“Neki arendatori koji drže zemlju Manastira Cetinjskog prinuđeni iseljavanjem iz Cetinja u Peć, ostavljaju arendiranu zemlju. S pogledom na ovakvu okolnost uprava Manastira primiće ostavljenu zemlju i nastojaće po mogućstvu da je drugome arendira”, piše mitropolit.

Obavještava ministra da pojedini neki arendatori (zakupci) nijesu platili arendu u ratnim godinama, jer ih je od toga plaćanja “zaštićivao moratorijum”, te da ne mogu da plate ni sada, prilikom iseljavanja.

Mitropolit Mitrofan navodi da će arendatori koji u Cetinju ostavljaju “nekog svog pokretnog ili nepokretnog imanja”, Manastiru dati “jemce za odnosnu isplatu, poslije izlaska moratorijuma”.

“Oni pak arendatori koji nemaju nikakvo imanje ovdje u Cetinju, od njih će uprava Manastira uzeti priznanice na odnosnu dugujuću sumu jer inače nemaju čime da plate sada. Dostavljajući ovo, umoljava se Ministarstvo da izvoli izjaviti ima li da na ovo učini kakav prigovor”, piše u dopisu mitropolita Mitrofana.

Odgovor Ministarstva

U avgustu 1915. godine, Konsistoriji cetinjskoj je stigao odgovor iz Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova u kojem obavještavaju Konsistoriju da nemaju “ništa prigovoriti njenom postupku”, koji su naveli u “aktu od 12. marta brojem 614”, povodom arendatiranja zemljišta onih koji se sele u nove krajeve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Još jedan primjer da je knjaz Nikola bio Patrijarh crkve koja se nije pitala koliko pjan s gaćama.

Sara
Gost
Sara

Ma dzabe vi pricate ovima koji su slijepi, koji ne zele ni da cuje ni da vide, vec kao omadjijani marsiraju za Ristom, koji svoju vjeru zasniva na kletvama i klevetama!

JunaK
Gost
JunaK

Iskreno ne mogu da vjerujem kolika je mrznja prisutna i sta se radi zadnjih nedelja.. Jasno je da ovo vise nema veze sa zakonom, jer niko skoro od ovih litijasa zakon nije ni procitao, ovdje je rijec o rusenju drzave, zato se i vijore srpske zastave i pjevaju nacionalisticke pjesme!

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Ovo je stvarno uzelo maha, ovi “vjernici” su poceli da slijede svog cobana i kunu na svakom cosku. Samo vi bogohulite!

LSCG
Gost
LSCG

Tada CG nije bila secularna drzava, sada jeste. Tada je to normalno, ovo danas nije normalno

Marta
Gost
Marta

Sve je ovdje vise nego jasno, znamo da smo imali crkvu i zano da cemo se opet obnoviti

KolenicaMolaben
Gost
KolenicaMolaben

Prpa batko!
Štancajte, tancajte, litije su lek protiv vas! Litije su radost!

Lokum
Gost
Lokum

Lek? Kaze se lijek..idi setaj,dobro je za zdravlje i prosetaj preko granice

Send this to a friend