Politika

Pribilović: Crna Gora snažno podržava sve institucije OEBS-a

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, učestvovala je na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a pod nazivom “25. godina Mediteranske kontakt grupe: dostignuća, izazovi i buduće mogućnosti za partnerstvo“, u Tirani, i tom prilikom naglasila da nema trajne stabilnosti i sigurnosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona, demokratije i dodala da Crna Gora snažno podržava sve institucije OEBS-a.

“Dozvolite mi da naglasim važnost naše mediteranske regije, posebno  u svijetlu proslave 25. godišnjice osnivanja Mediteranske kontakt grupe. I danas smo se okupili da pokažemo da njegovanje dobre saradnje u mediteranskoj regiji ima veliki značaj, imajući u vidu sve veću povezanost i kompleksnost bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavamo, kao i činjenicu da od bezbjednosti u zemljama OEBS-a umnogome zavisi sigurnost u mediteranskoj regiji”, kazala jePribilović.

U tom kontekstu, kako je dodala, Deklaracija Savjeta ministara o bezbjednosti i saradnji na Mediteranu, koja je usvojena prošle godine, daje dobra politička uputstva za buduće jačanje partnerstva.

“Međutim, važno je konkretizovati uputstva iz Deklaracije poboljšavajući mehanizme saradnje sa OEBS-om”, istakla je Pribilović.

Ona je naglasila da nema trajne stabilnosti i sigurnosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine zakona, demokratije i dodala da Crna Gora snažno podržava sve institucije OEBS-a.

Mediteranska konferencija OEBS-a 2019 posvećena je jačanju partnerstva između zemalja OEBS-a i mediteranske regije i predstavlja nastavak saradnje potvrđene potpisivanjem Deklaracije Savjeta ministara o bezbjednosti i saradnji na Mediteranu.

Na konferenciji je u okviru šire političke diskusije organizovano nekoliko sjednica na visokom nivou, a tri posebne radne sesije su bile prilika da države učesnice OEBS-a i mediteranski partneri razgovaraju o mogućnostima za saradnju i razmjenu iskustava i dobre prakse u cilju pronalaženja odgovora na zajedničke izazove.

Skupu prisustvuju predstavnici institucija OEBS-a i Parlamentarne skupštine OEBS, mediteranski i azijski partneri za saradnju iz zemalja 5+5, visoki predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i institucija, kao i predstavnici nevladinih organizacija države domaćina.

Send this to a friend