Politika

Pribilović: Izvještaj Evropske komisije kritikovao partijska zapošljavanja aktuelne vlasti

Suzana Pribilović

Kada smo sadašnju vlast upozoravali da izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima nijesu u skladu sa evropskim principima dobre javne uprave, napadali su nas da su to politički motivisane kritike i kritikovali da mi nijesmo ostvarili rezultate u reformi javne uprave, saopštila je poslanica DPS-a Suzana Pribilović.

“Da smo bili u pravu, govori prošlonedjeljni izvještaj EK koja pozdravlja već postignute rezultate u reformi javne uprave, izražava za-brinutost zbog Izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima, a naročito izražava zabrinutost jer članstvo u političkim partijama i dalje snažno utiče na zapošljavanja u crnogorskoj državnoj upravi, te poziva novu Vladu da izbjegava politički motivisana otpuštanja i zapošljavanja u državnoj upravi”, navodi Pribilović.

Ona ističe da je nova vladajuća vlast uposlila nekvalifikovani kadar u resoru javne uprave, uprkos preporukama EK.

“I pored ovakvih direktnih kritika i preporuka EK, nova vlast, nakon što je nezakonito “očistila” javnu upravu od ranijih kadrova, prema njihovim riječima politički nepodobnih kadrova, na ta radna mjesta je dovela članove svojih porodica i partijske kolege, po pravilu lica koja ne ispunjavaju uslove za radna mjesta na koja su postavljena ili nemaju nikakvog radnog iskustva, u penziji su ili njihovi prethodni radni an-gažmani nemaju nikakve veze sa novim dužnostima”, dodaje Pribilović.

Dodatno naglašava da nakon nezakonite “čistke” u državnoj upravi, zdravstvu i javnim preduzećima, koja će doći na naplatu građanima, svjedoci smo  načina kojim nova vlast kroz neustavnu izmjenu zakona u oblasti obrazovanja stvara uslove za “čistku” u prosvjeti.

“No, ni tu nije kraj. Predlogom Izmjena i dopuna Zakona o radu, nova skupštinska većina stvara uslove za sve svoje direktore odnosno starješine organa državne uprave, da budu zaštićena kategorija u odnosu na sve ostale zaposlene u javnoj upravi”, opominje Pribilović.

Kako je saopštila važećim Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, propisano je da direktori uprava, nakon što im prestane mandat, mogu nastaviti da rade u organu u kom su obavljali funkciju ili drugom državnom organu, na radnom mjestu koje odgovara njihovim kvalifikacijama i sposobnostima, te da  ako to ne žele imaju pravo da godinu dana primaju naknadu, s tim da im se i to pravo može produžiti za još jednu godinu, ako u tom vremenu stiču pravo na penziju.

“Osim ovih prava, koja su usaglašena sa Evropskom komisijom, nova vlast izmjenama Zakona o radu čla-novima svojih porodica i partijskim kolegama, koje postavlja na mjesta direktora, daje još i pravo da se vrate na radno mjesto na kojem su radili prije nego što su postali direktori.

Poštovane građanke i građani, još jednom vam ukazujemo da nova vlast koja vam je obećala jednaka prava, da neće biti partijskog zapošljavanja i nepotizma, ne mijenja Zakon o radu, kako vam to pokušavaju prikazati, zbog vas i povećanja minimalne zarade sa postojećih 222 eura na 250 eura, već kako bi svojim direktorima obezbijedili obim prava koji niko u javnoj upravi nije imao, niti ima”, zaključuje Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Commentator
Gost
Commentator

Tačno, ali i prošla vlast se upravo isto radila – partijska zapošljavanja, ovi novi samo nastavljaju tu ružnu tradiciju.

Anonimus
Gost
Anonimus

Bravoo,konacno ocjena sa argumentima!

Send this to a friend