Politika

Pribilović – Kemp: Podrška UK u oblasti sajber bezbjednosti

Ambasadoraka Ujedinjenoig Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Alison Kemp  izrazila je opredjeljenje Vlade UK da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori, posebno u oblasti  reforme javne uprave i unapređenja sistema sajber bezbjednosti.

“UK će kao  NATO članica  i u narednom periodu kroz zajedničku saradnju i konsultacije sa partnerima pružiti punu podršku na planu zaštite sajber prostora Crne Gore, te jačanja kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti”, poručila je Kemp tokom susreta sa ministarkom javne uprave, Suzanom Pribalović.

Pribilović je  izrazila zadovoljstvo intenzitetom saradnje, te iskazala spremnost za proširivanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti sajber bezbjednosti i zaštite informatičke infrastrukture.

Pribalović i Kemp

Ona se zahvalila na podršci koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružilo procesu reforme javne uprave u prethodnom periodu na planu jačanja administrativnih kapaciteta kroz razmjenu iskustava, te prenošenjem znanja i vještina.

Ona je  informisala ambasadorku Kemp da se u kontinuitetu radi na unapređenju sistema sajber bezbjednosti, te istakla da će nova Strategija sajber bezbjednosti za naredni četvorogodišnji period, uz Akcioni plan, definisati smjernice za nesmetano funcionisanje i dalje unapređenje zaštite informacionih sistema Crne Gore. U tom smislu, naglasila je važnost prenošenja  iskustava i znanja Ujedinjenog Kraljevstva, te kontinuiranog unapređenja ekspertize i kadrovske infrastrukture u oblasti zaštite od sajber napada.

Kemp je pohvalila dosadašnju saradnju ambasade i Ministarstva javne uprave na planu sprovođenja reforme javne uprave, te istakla da će i u narednom periodu njihove aktivnosti biti usmjerene na unapređenje institucionalnih i administrativnih kapaciteta, srednjoročno planiranje, i dr. prioritetne oblasti Vlade Crne Gore .

Send this to a friend