Politika

Pribilović: Lično i profesionalno sam zadovoljna izvještajem EK

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je za Dnevne novine da je i lično i profesionalno veoma zadovoljna komentarima iz ovogodišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore, kada je riječ o reformi javne uprave. Izvještaj čita kao priznanje velikom radu i trudu koji ulažu u MJU, kako bi sproveli sve zacrtane aktivnosti i crnogorsku upravu doveli do evropskog kvaliteta.

“Svakako, reforma javne uprave nije samo samo odgovornost i proces jednog organa, zato sam veoma zadovoljna što je Vlada Crne Gore snažno stala iza ovog procesa i što vjerujem da će i narednom periodu svi resori dati maksimalan doprinos da bismo ispunili strateške ciljeve da uprava bude efikasna i ekonomična, pravi servis građana i ovdje posebno mislim na proces optimizacije”, rekla je Pribilović.

<<<Šta piše u najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore<<<

Ministarka je istakla da su u izvještaju prepoznati i napori da se kreira uprava koja će pružati kvalitetno i brzo usluge građanima i privredi.

“Kada je u pitanju o dgovornost u sistemu javne uprave, u Izvještaju EK je konstatovano da novi Zakon o državnoj upravi, koji je usvojen u novembru 2018. godine, racionalizuje organizaciju državne uprave i rješava glavna pitanja vezana za linije odgovornosti između institucija. Kada je u pitanju transparentnost i otvrorenost u radu državne uprave konstatovano je da se preporuke Ombudsmana za poboljšanje prava građana na pristup javnim informacijama adresirane i da je broj žalbi u vezi sa administrativnom ćutnjom, smanjen. Kreiran je Portal otvorenih podataka za poboljšanje proaktivnog otkrivanja informacija. U toku je rad na povezivanju sa evropskim portalom otvorenih izvora podataka”, kazala je Pribilović.

U izvještaju su kao glavne preporuke za Crnu Goru da se efikasno sprovodi Plan optimizacije javne uprave, implementira Zakon o državnim službenicima i namještenicima za sva nova zapošljavanja kako bi se osigurala profesionalizacija i depolitizacija javnog servisa, poboljša pristup građana informacijama od javnog značaja daljim smanjenjem ćutanja administracije i preokretanjem trenda objavljivanja javnih informacija kao klasifikovanih.

Pribilović ukazuje da je Vlada Crne Gore navedene preporuke već prepoznala kao svoje ključne strateške ciljeve i aktivnosti, te da je optimizacija broja zaposlenih u javnoj upravi jedan od prioriteta.

“Podsjetiću da smo za proteklih devet mjeseci implementacije plana smanjili broj zaposlenih za 3,9 odsto na lokalnom nivou, ali da je neophodan na centralnom nivou snažniji odgovor organa u implementaciji Plana. Tu, mislim, prije svega, na veće resore”, zaključila je Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemirko
Gost
Nemirko

A ja mislio da ce te se nesto buniti…

Javise
Gost
Javise

Na lokalnom otpustaju a na drzavnom zaposljavaju?

Stari
Gost
Stari

E ja nijesam kao i vecina prosjecnih gradjana.

Nick
Gost
Nick

Kako si ti skromna, i malo ti treba da si zadovoljna!

Ruška
Gost
Ruška

Blago tebi.

Send this to a friend