Politika

Pribilović: Nazadovanja u reformi javne uprave, Vlada ugrožava evropski put

Suzana Pribilović

I pored činjenice da je Crna Gora do sada postigla značajan napredak u oblasti reforme javne uprave, što EK potvrđuje i ovih dana, aktuela vlast reformu javne uprave nema kao prioritet na svojoj agendi, saopštila je poslanica DPS u Skupštini Crne Gore Suzana Pribilović.

“Dokaz tome jeste marginalizovanje javnih konsultacija, bez kojih nema reforme javne uprave. Naime, izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2019. godinu koji ističe da su potrebni značajni napori kako bi se osiguralo povećanje učešća javnosti u kreiranja politika kao dio inkluzivnog političkog dijaloga, prikazivali su neophodnost poboljšanja kvaliteta javnih rasprava”, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, na osnovu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je Vlada donijela 27. februara 2020. godine (Službeni list Crne Gore, br. 18/2020), Ministarstvu javne uprave je pored nadležnosti za pripremu propisa koji uređuje postupak sprovođenja javne rasprave, utvrđena nadležnost praćenja kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija.

“U okviru tadašnjeg Ministarstva javne uprave, na osnovu novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, uspostavljen je poseban Odsjek za praćenje kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija, koji će koordinirati proces, pripremati propise, godišnje izvještaje kao i mišljenja o rezultatima javnih rasprava i poštovanju standarda utvrđenih propisima koji regulišu ovu oblast. Na ovaj način obezbijeđena je institucionalna podrška novom procesu”, rekla je Pribilović.

Kako dodaje, Ministarstvo je u saradnji sa SIGMA/OECD pripremilo Smjernice za praćenje kvaliteta sprovođenja javnih rasprava u pripremi zakona i strategija u Crnoj Gori.

“Smjernice sadrže moguće mehanizme i opcije za kontrolu kvaliteta javnih rasprava kao i Listu za provjeru usklađenosti postupka sprovođenja javnih rasprava sa propisanim standardima. Imajući u vidu da je prethodno Ministarstvo zaokružilo normativni i institucionalni okvir, bilo je neophodno kvalitetno implementirati novu nadležnost centralne kontrole kvaliteta sprovođenja javnih rasprava na način da se obezbijedi da sva ministarstva uz predloge zakona i strategija koje dostavljaju Vladi na razmatranje, ujedno dostavljaju i mišljenje Ministarstva javne uprave o kvalitetu sprovođenja javnih rasprava u pripremi dokumenta”, ističe poslanica DPS-a.

Napominje, da su formiranjem nove vlade i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDM) ove aktivnosti u potpunosti zaustavljene.

“Ni jedan izvještaj o javnim raspravama nije dostavljen Ministarstvu radi kontrole. Na kraju novim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u MJUDM u potpunosti su isključeni ovi poslovi tako da ne postoji više ni Odsjek a ni bilo koji službenik koji je zadužen za ove poslove. Ili je riječ o neznanju onih koji su pisali Pravilnik ili želji da se ne sprovode zacrtani ciljevi reforme javne uprave koji su utvrđeni u saradnji sa EK, a samim tim ni poboljša životni standard naših građana”, zaključila je Pribilović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Expert007
Gost
Expert007

Zalosno ali istina
Sve vrhunski experti..

KPJU
Gost
KPJU

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂

Send this to a friend